Ayçiçeğinde yüksek rekolte beklentisi

Dünyanın sayılı tarım işletmeleri arasında gösterilen ve alanında en büyük olan Suriye sınırındaki Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, 55 bin dönümde gerçekleştirilen ayçiçeği üretiminden yüksek rekolte bekleniyor.

Haberler 18.06.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm letmeleri Genel Müdürlüüne (TGEM) bal anlurfadaki Ceylanpnar Tarm letmesinde 55 bin dönümde ayçiçei üretimi yaplarak ya sanayisine katk salanyor.

Dünyann sayl tarm iletmeleri arasnda gösterilen ve alannda en büyük olan Suriye snrndaki Ceylanpnar Tarm letmesinde, arpadan budaya, mercimekten msra, Antep fstndan ayçiçeine, fiden yulafa kadar çok sayda bitki yetitiriliyor.

Yaklak 636 bin dekar alanda tarm yaplan, teknolojik araç ve gereçlerin kullanld iletme, ülke ekonomisine ve çiftçilere ciddi katk salyor.

Önceden kuru tarm yaplan ve bu nedenle verim düüklüü yaanan dev iletmede, bir süre önce ciddi yatrmlar sayesinde basnçl modern sulama sistemine geçildi. Bereketli topraklarn suyla bulumasnn ardndan topraktan ylda iki ürün alnmaya baland.

Bu kapsamda Ceylanpnar Tarm letmesinde topran uzun yllar verimli kalabilmesi için münavebe sistemiyle (ekim nöbeti) tarlalara ayçiçei ekiliyor. Bu yl yaklak 55 bin dekarda ekimi yaplan ayçiçeinden 13 bin ton civarnda rekolte bekleniyor.

BU SENE DEKAR BAINA 300 KLOGRAM ÜRÜN BEKLYORUZ

letmenin Bitkisel Üretim Müdür Yardmcs Muhammet Altparmak, son yllarda özellikle münavebe amaçl ayçiçei ekimi gerçekletirdiklerini söyledi.

Ayçiçei ekerek topraklarn iyiletirilmesi ve yabanc otlarn geliiminin azaltlmasn amaçladklarn aktaran Altparmak, öyle konutu:

Ayçiçeinin topraa katksnn yannda ya sanayisine de katkda bulunuyoruz. Bu yl yaklak 12-13 bin ton ürün bekliyoruz. Bu tahminlerimiz gerçekleirse geçen yla oranla yüzde 50 gibi bir ürün art olacak. Bu yl hava artlar istediimiz gibi gidince erken ekim yapabildik ve bundan dolay ürünlerimizin geliimi bu sene çok iyi. Geçen yl dekar bana 160 kilogram ürün almtk ama bu sene dekar bana 300 kilograma kadar bir verim bekliyoruz. Ürünlerimizi anlurfa Ticaret Borsas araclyla açk artrma ile satyoruz. Ürünlerimize firmalarn youn bir ilgisi var. Ayçiçeinin ekimini gerçekletirerek bölgede yaygnlamasn hedefliyoruz. Böylelikle hem ülke ekonomisine hem de ya ithalatnn azalmasna katkda bulunuyoruz.

Altparmak, ayçiçeinin döllenme için uygun bir dönemde olduunu ve bunu salamak için bölgedeki arclarn kovanlarn bu alana koymasn saladklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git