Başbakan sicil affı için tarih verdi

Başbakan Binali Yıldırım esnafa müjdeyi verdi. Yıldırım "Sicili bozulmuş esnafımıza sicil affı getiriyoruz. Düzenleme bu hafta yürürlüğe girecek" derken, "50 bin liralık kredi şartlarını karşılayan herkese destek verilecek" açıklamasını yaptı.

Haberler 05.01.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, esnafa bir yl ödemesiz olmak üzere üç yllk destek verileceini belirterek 50 bin liralk kredi artlarn karlayan herkese destek verilecek dedi. Yldrm, esnafn 253 milyon liralk borcunun da yaplandrldn söyledi. Babakan, sicil aff düzenlenmesinin bu hafta Mecliste görüüleceini de ifade etti.

Ankarada Esnaf Temsilcileri Bulumasnda konuan Yldrmn açklamalar öyle: Aclarn sona erdii, güzelliklerin daha da artt bir yla beraber idrak ederiz. Ancak ylbann henüz ilk saatlerinde alçak terör, o kanl yüzünü bir kez daha gösterdi ve savunmasz, sivil insanlar katletti. Deerli esnaf kardelerim, terör Biz sizi rahatsz edeceiz, biz Türkiyenin istikrarna kar aldmz emirler dorultusunda kurun atacaz. stikrar yok etmek için her türlü alçakl yapacaz mesaj vermeye çalyor. Biz diyoruz ki farkllklarmz zenginlik olarak gördük, birlikte yaadk. Bizi birbirimize düürmeye kimsenin gücünü yetmez. Bunu 15 Temmuza bakanlar çok iyi görebilir. 15 Temmuz bu ülkede istiklal mücadelesinin baaryla, zaferle sonuçlandr bir gündür. Bu vesileyle tüm ehitlerimizi rahmetle anyoruz. Terör olaylarnda hayatn kaybeden tüm sivilleri de ayn ekilde rahmetle anyoruz.

Türkiyede çalan nüfusun yüzde 70ini, Türkiyedeki tüccari hayatn yüzde 90n, ihracatn yüzde 502sine yakn ksmn üreten ve Türkiyenin geleceini ina eden, sesi fazla çkmayan ama sessiz ve derinden ülkenin ekonomik hayatn ayakta tutan vefakar, cefakar bir toplulukla kar karyaym. Esnafmz da, sanatkarmz da, sizlerle her zaman gurur duyduk, gurur duymaya da devam edeceiz.

nsan yaat ki devlet yaasn

Osmanlnn kurucusu eyh Edebali diyor ki insan yaat ki devlet yaasn. Bundan asrlar önce konmu bu ilke o günden bugüne bizim devlet geleneimiz olmutur. AK Parti iktidar olarak cumhurbakanmzn liderliinde, Recep Tayyip Erdoann liderliinde yola çkarken ne dedik; insan yücelt ki devlet yücelsin. Yaptmz tüm düzenlemelerde insann merkeze alnmas vardr. nsann olmad yerde ne yaparsanz yapn kymeti yoktur. Bugün dünyada yaanan krizlerin ana sebebi yllarca insan üreten bir makine olarak görmek ve insann ihmal edilmesinden kaynaklanyor.

Sosyal devlet vatandan sesine kulak verendir

Bakn 2002 öncesi Türkiye vatandalarna, yani engelli vatandalarna frsat eitsizlii oluturan artlar dikkate alarak verdii destek sadece 3 milyar. Bugün 45 milyara çkt. 15 kat arttan bahsediyoruz. Sosyal devlet bu demektir, vatandann sesine kulak veren, sesini duyuramayanlar da bulup onlara da destek olan devlet, sosyal devlettir. Sosyal devlet vatandan rahat uyumas için uykusundan, rahatndan fedakarlklar yapan yöneticilerin olduu devlettir. Türkiyeyi yönetme sorumluluunu tadmz her dakikann hakkn vermenin gayreti içerisinde olduk.

Her zaman yannzda olduk, sizlere destek olmaya gayret ettik. Bundan sonra da yannzda olmaya devam edeceiz. Bu bilinçle hareket ettiimiz için ekonominin çarklar döndü. 14 yl boyunca esnaf ve sanatkarmz ilgilendiren birçok adm attk. Ana balklarla baz konulara deinmek istiyorum. Bakn bütün esnaf camiasnn konutuu bir ey vard eer emekli olup dükkan açarsanz yüzde 15lik primi kaldrdk. Sessiz sedasz, çok da reklamn yapmadk.

Geç de olsa kaldrdk. Kredi kullanabilen kooperatif saysn 402den 894e yükselttik. 2 katna çkarmz. Kredi kullanan esnaf says 63 binden 430 bine çkm. Kadn kooperatifleri projesini balattk. Deerli kardelerim, imdi bir milyonun üzerinde 60 milyar lira kredi kullandrdk.

Her esnafa kredi verilecek

Eskiden bu rakam neydi, 2 milyar bile yoktu. Nereden nereye, bunun da yar faizini devlet olarak biz karlyoruz. Bir konu var, esnafa bir yl ödemesiz üç yllk bilim, sanayi, teknoloji bakanlmz bir destek veriyor. Bir kayna var, 2016 yl için 15 bin esnafmz yararlanacak. Ancak müracat 250 bine dayand. Ne yapmamz lazm? O artlar salayan kim olursa olsun bunu vereceiz, böyle bir snrlama olmaz. artlara bakacaz, tutturan kim varsa vereceiz. 15 binin üzerine o kaynak çkacak, gerekirse baka kaynaklardan bulacaz. Esnafmzn bu konudaki beklentisi karlanacak.

Biliyorsunuz genç giriimcilere, kadnlara desteklerimiz var. Daha önce açkladk, bunlarn uygulamas devam ediyor. Sfr faizli kredi uygulama kapsamnda bugüne kadar az önce bahsettiim program dahilinde 48 bin 355 esnafa 1.5 lira datmz. Esnaflarmzn kamu kurumlarna olan borçlarnda ödeme kolayl getirdik. Emekli olduktan sonra esnaflk yapmaya devam edenlerin aylndan kesilen yüzde 15i kaldrdk.

Surdaki esnafa verilen kredi

Surda terör olaylar nedeniyle zarar gören esnafa 50 bin liralk sfr faizli kredi veriliyor. Bunu TESKOM verecek. Burada TESKONa da teekkür ediyoruz. Sizden ald kaynaklarla da onlar da elini tan altna koyuyor ve darda olan esnafmza destek oluyorlar. imdi hem bankalarn verecei krediler, hem devletin verecei krediler, düük faizli desteklerin salkl çalmas için esnafn sicilinin düzgün olmas lazm. Sicili bozulmu olan esnafa sicil aff getiriyoruz. çeki yahut senedi dönen, sicili bozulmu bu nedenle verdiimiz kredilere erimekte zorlananlar için bir kolaylk. Bu hafta sicil aff düzenlemesi Mecliste görüülecek ve yürürlüe girmi olacak. Esnaf imdi geldik, esnaf ve sanatkarlar için yeni bir imkan daha getiriyoruz.

Ana Sayfaya Git