Bağımsız Tekstil Kent

GÜNEYDOĞU Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı İhsan Oğurlu, Diyarbakır'da 123 parselden oluşan 1290 dönümlük arazi üzerinde kurulacak Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin tam kapasite ile faaliyet göstermesi halinde en az 10 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Haberler 09.11.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz karayolunun 20inci kilometrede, 1290 dönüm üzerinde ve 123 parselden oluan Diyarbakr Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulmas için hazrlanan proje, Bakanlk tarafndan onayland. Ksa süre içerisinde yaklak 60 kii fabrika kurmak için bavurdu. Diyarbakr Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinin 2018de fabrikalarn temelinin atlmas ve 2020de tamamlanmas hedeflendi.

TAMAMLANIRSA 10 BN K STHDAM EDLECEK

Diyarbakrda tekstil kent kurulmas için yllardan bu yana çaba harcayan GÜNTAD Yönetim Kurulu Bakan hsan Ourlu, projenin büyük emekler verilerek bu aamaya geldiini söyledi. Ourlu, öyle dedi:

Tekstil kent, Diyarbakr için büyük proje. Emekle bu aamaya geldi. Son olarak u anda parselasyonlar yapld. Bununla ilgili 123 parselin tapusu alnd. Bunun 105 parseli sanayi , 18i de idare ve sosyal tesisi olacak. Altyap proje ihalesi tamamland, bugün imzaland ve Ankaraya gönderdik. Toplam 1290 dönümden oluuyor, yatrma hazr bu konuda bir sknt yok. u an altyapsyla ilgili ihale aamasna geldik. Bize direkt bavuru yapan 60 yatrmc var. Kalknma Ajans ve belediye de var; onlara da 20ye yakn bavuru var. Bir talep var yani. Öncelikle altyap çalmalarn tamamlamamz lazm. Bölge, ilimiz, hem de ülkemiz açsndan çok önemli bir proje. Yüzde 100 kapasite ile çalmas halinde en az 10 bin kii istihdam edilecek. Konfeksiyon sektörü emek younluu isteyen bir sektördür. Teknoloji ne kadar geliirse gelisin, tekstil sektöründe emek younluu ve istihdam devam edecek bir sektör.

PAMUK GRECEK, GYS OLARAK çIKACAK

GÜNTAD Bakan hsan Ourlu, Diyarbakrn tarm bölgesi olduunu hatrlatrken tekstil kentin tamamlanmas ve fabrikalarn çalmasyla birlikte katma deerin artk bölgede deerlendirileceini söyledi. Ourlu, bölgenin tarm açsndan çok önemli olduunu ifade ederken, öyle konutu:

Baraj ve sulama alanlar geniledikçe tekstil sektörüne çok ciddi bir katks olacak. Pamuu alp iplik, örme boya ve konfeksiyon halinde darya satmak için hazrlanan bu proje çok ciddi bir katma deer salyor. 5.5 liraya sattmz pamuk, tekstil kentinde ilenmi hale geldii zaman, 50 liraya satacamz bir ürün olacak ve katma deeri de bölgede deerlendirmi olacaz. Buradaki entegrasyon salanrsa ki eksik olan sadece boyahane idi. Mesela 4 boyahane bavurusu var. Artma ile ilgili mevcut OSB Bakan Vekilimizin bir açklamas oldu; Mart banda ihale bavurusu oldu. Tekstil kentin tamamlanmas halinde pamuk içeri girecek, iplik, boyamas, örmeden sonra ürün olarak çkacak.

BATILI ADAMLARINA YATIRIM çARISI

Bat illerinde ayn sektörde hizmet veren iadamlarna da çarda bulanan GÜNTAD Bakan hsan Ourlu, öyle konutu:

Batda bu sektörde faaliyet yürüten meslektalarmza da yatrm yapmalar yönünde çarda bulunuyoruz. Sektördeki sorunlar burada çözmeye çalyoruz. Bizim onlara, onlarn da bize ihtiyaçlar var. Burda bir genç nüfus var; 900 bine yakn 25 ya alt bir nüfusumuz var. Batdaki 4 ilimizi kapsayacak bir gezimiz oldu, tekstil sektörünün güçlü olduu illerde olumlu geçen ziyaretlerimiz oldu. çok iyi tecrübeler elde ettik. Bu tecrübeleri çok iyi deerlendirmek istiyoruz.

ANKARADA TIKINAN SÜREç çABUK AILIYOR

Yatrm ve özellikle de Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulmas konusunda yerel bürokrasinin ksa sürede fayda salayacak önemli iler baardn savunan Ourlu, Bürokraside artk eskisi gibi çok fazla engel kalmad. Hükümetin, sayn Babakann da destek verdii bir projeydi bizimkisi. Ama yereldeki bürokrasi, yani bürokratlarn, yerel dinamiklerin çok ciddi bir destei var. Ankarada bir takm mevzuatlarn deimesi gerekiyor. Yeni torba yasasnda da bu mevcut sanrm. Bir yerin tahsisi, organizenin kurulmas için 4-5 yl çok uzun bir süre. Bir yatrmcy bu kadar bekletemezsiniz. Sadece altyap ihalesi için hazrlmz tamamlad. Sayn bakan ve valimiz de bir an önce ihaleye çkmas için söz verdi ve yatrm programna alnmas için ellerinden gelen çabay harcayacaklarn biliyoruz ifadelerini kulland.

CAZBE MERKEZ BAVURULARI BR YILDIR SONUçLANMADI

Geçen yl hükümetin cazibe merkezi kapsamndaki teviklerinden yararlanmak amacyla iadamlarnn yapt bavurularn henüz sonuçlanmamasnn, bölgeye yatrm düünen iadamlar için bir handikap oluturduunu savunan hsan Ourlu, öyle konutu:

Cazibe merkezi yatrmlarn önünü kesti. nsanlar buraya bavuru yapt. Ancak daha cazibe merkezi için yaptklar bavurular, olumlu veya olumsuz olarak yantlanmad. Yaklak 1 yl oldu yatrmc hala bekliyor. 1 yldr yatrmcnn önü kesilmi, beklemeye alnm. Geleyim diyor ama gelemiyor, yatrmc önünü göremiyor. Bavuru yapan firmalar var, yatrm yapacak. Ama cazibe merkezi bavurusunu bekliyor, bu ekilde bekleyen batl yatrmclar da var. Hepsi cazibe merkezi bavurusunun sonuçlanmasn bekliyor. Bölgemiz için ne kadar uzatlrsa yatrmc gelmez, bölge için erken karar verilmesi daha yararl olacaktr. Hem de buraya yaplacak yatrmlarla ilgili bürokrasiye çok fazla taklmadan hayata geçirmemiz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git