Bağkur affı var

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim yapılandırmasının peşin ve ilk taksit ödemeleri için son günün 31 Mart olduğunu hatırlattı.

Haberler 29.03.2021 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selçuk, yazl açklamasnda, SGK prim borçlarn yeniden yaplandrarak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde vatandalarn üzerlerindeki yükleri hafiflettiklerini belirtti.

Bu kapsamda, 30 Aralk 2020deki Cumhurbakan Karar ile SGK yaplandrma bavurusunun daha fazla vatandan faydalanmas 1 ubat 2021e, ödeme süresinin ise 31 Mart 2021e kadar uzatldn anmsatan Selçuk, unlar kaydetti:

Söz konusu düzenleme ile sigorta primleri, Genel Salk Sigortas primi (GSS), isizlik sigortas primi, idari para cezalar, i kazas, meslek hastal, malullük ve vazife malullüü sonucunda doan rücu alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylklardan doan alacaklar ve Ba-Kur sigortallarnn daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyas halinde doacak alacaklar yeniden yaplandrld. Yaplandrma için e-Devlet, e-SGK ve sosyal güvenlik merkezlerimize 2,1 milyon vatandamz bavurdu. Yaplandrlan toplam alacak 101 milyar liray at ve bugüne kadar 7,4 milyar lira tahsilat gerçekletirildi.

- Ba-Kur prim borçlar silinebilecek

SGK borç yaplandrmasnn, Ba-Kurlulara da önemli avantajlar getirdiini aktaran Selçuk, Ba-Kur sigortallarnn daha önceki kanunlarla durdurulan hizmet sürelerine ilikin prim borcu asllar, Yurt çi Üretici Fiyat Endeksi (Y-ÜFE) ile güncellendi. 31 Mart 2021e kadar ödemeleri halinde, durdurulan hizmet süreleri ihya edilecek. ifadesini kulland.

- GSS borçlarna ödeme kolayl

GSS prim borçlarnn ise 30 Nisan 2021e kadar pein veya taksitler halinde ödenmesi durumunda gecikme cezasnn ve zammnn tamamnn silineceini belirten Selçuk, öyle devam etti:

GSS sigortals olanlardan daha önce hiç gelir testine bavurmayanlarn ise 31 Mart 2021e kadar gelir testine bavurmalar halinde GSS primleri, gelir testi sonucuna göre balangç tarihinden itibaren güncellenebilecek. Gelir testi sonucunda ayn hanede yaayan ve aile içindeki geliri asgari ücretin üçte birinden az olduu tespit edilenlerin prim borçlar silinecek ve primleri devlet tarafndan ödenecek.

- Alacaklar Y-ÜFE ile güncellendi

Açklamada, SGK yaplandrmas kapsamnda alacaklarn gecikme cezas ve zamm yerine Y-ÜFE ile güncellendii, pein ödemelerde hesaplanan Y-ÜFEnin yüzde 90nn, iki taksitle ödemede yüzde 50sinin silindii bilgisi de paylald.

Ayrca taksitle ödemeyi tercih edenler için ikier aylk dönemlerde 6, 9, 12 ve 18 eit taksitle ödeme imkannn getirildii, daha önce uygulanan hacizlerin, bu kanuna göre yaplacak ödemeler nispetinde kaldrld da anmsatld.

Ana Sayfaya Git