"Baharın müjdecisi" kuzuları biberonla besliyorlar

Küçükbaş hayvancılığın yaygın yapıldığı Güneydoğu illerinde besiciler, annesinin sütü yetersiz olan kuzuları, diğer koyunların sütünün doldurulduğu biberonla besliyor.

Haberler 06.03.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyükba ve küçükba hayvan yetitiriciliinde önemli yere sahip olan Diyarbakr bata olmak üzere Güneydou illerinde besicilerin umutla bekledii kuzular dünyaya gelmeye balad. Her yl ubat ve mart aynda balayan kuzu doumlar, küçükba hayvan yetitiricilerinin de mesaisini artrd. Kn çetin geçtii bölgede hayvanlarnn bakmn büyük zorluklarla sürdüren besiciler, baharn müjdecisi yeni doan kuzularn adeta bebek gibi besliyor. Sütü fazla koyunlardan salan sütü biberonlara dolduran yetitiriciler, annesinin sütü yetersiz kuzular bununla büyütüyor.

- Onlar hayvancln umut kayna

Besici Tuncer Örbeyi, bölgede hayvan yetitiriciliinin köylüler için vazgeçilmez olduunu söyledi. K artlarnn zor geçtiini dile getiren Örbeyi, Koyunlarmz üreme dönemindeler. Yavrulamaya baladlar. Baz kuzularn annesinin sütü az olduu için dier koyunlardan sütü sap aç olan kuzulara veriyoruz. Onlara yavrumuz gibi bakyoruz. Biz kn onlara, onlar da yazn bize bakyor. Onlar hayvancln umut kaynadr. dedi. Salim Arat da youn kar nedeniyle bölgede hayvancln oldukça zor artlarda yapldn dile getirdi.

Kn koyunlarn dourma döneminin çok zahmetli geçtiini anlatan Arat, öyle konutu: Baz hayvanlar ikiz douruyor, süt yetersiz kalyor. Bu yüzden kuzular biberonla beslemeye çalyoruz. Onlara ahrn içinde ayr bir yer yapyoruz. nek sütü veriyoruz, dier koyunlar sayoruz ve mama veriyoruz. Kuzuyu, kendi kendini besleyecek duruma gelinceye kadar bu ekilde doyuruyoruz. Bu süreç 20 ile 40 gün arasnda deiiyor.

Ana Sayfaya Git