Bakan Ağbal'dan KDV iadesi müjdesi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, sonraki dönemlere devreden KDV iadelerinin işletmelerin üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirterek, "Sonraki döneme devreden KDV'nin iade edilemezliği kuralını kaldırıyoruz." dedi.

Haberler 30.01.2018 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Abal, sanayi ve ticaret odalarnn KDV iadeleri konusunda ikayetlerde bulunduklarn söyledi.

Bunun üzerine KDV Kanununda deiiklik yaplmasn gündemlerinin ilk maddesi olarak belirlediklerini anlatan Abal, konuyla ilgili bütün sivil toplum kurulularndan görü aldklarn bildirdi.

Abal, herkesin ortak beklentisinin KDV iadelerinin yaplmas olduuna iaret ederek, Mevcut KDV Kanunumuzda bir düzenleme var, Sonraki döneme devredilen KDV iade edilmez diye çok keskin bir düzenleme. Siz bir iletme olarak yatrm yapyorsunuz, makine-ekipman alyorsunuz, inaat harcamas yapyorsunuz, kanun size diyor ki Kusura bakma kardeim, sen bu KDVyi ödedin ama ancak bunu önümüzdeki yllarda satlarndan topladn KDV ile telafi edebilirsin. Bu nedenle iletmelerimiz üzerinde uzun yllara yaylm KDV yükleri var. diye konutu.

Özel sektörün KDV iadeleri konusunda devletten ciddi bir alaca bulunduunun altn çizen Abal, sistem deitirilmedii takdirde söz konusu alacan daha da büyüyeceine dikkati çekti.

Abal, böyle bir durumun özel sektörün kamuya faizsiz kredi vermesi anlam tadn vurgulayarak, öyle devam etti:

Bu, iletmelerin üretim, yatrm maliyetlerini artryor, yatrmlarn fizibilitesini bozuyor, iletmelerin rekabetçiliine zarar veriyor. Biz bunu görünce, reformun en bana bu düzenlemeyi koyduk. Dolaysyla yapm olduumuz çalmalar neticesinde sonraki döneme devreden KDVnin iade edilemezlii kuraln kaldryoruz. Artk iletmeler yüklendikleri KDVyi ksa bir süre içinde alabilecek. Bu süreyi mali imkanlarmzla uyumlu bir ekilde belirleyeceiz. 1 ay, 6 ay, 12 ay olur. Bu, sektörlere göre farkllatrlabilir. Artk yüklenilen KDVden, tahsil edilen KDVden geri alnamayanlarn devlet tarafndan iade edilmesine balanacak.

- 1-2 ay içinde yasalatrmak istiyoruz

Kanun yürürlüe girdikten sonra oluacak yüklerin Maliye Bakanl tarafndan iade edilmesine balanacan anlatan Abal, düzenlemeyle iletmelerin bilançolarnda oluan bir yükün ortadan kalkacann altn çizdi.

Abal, geçmite biriken KDVlere ilikin nasl bir yol izleneceine ilikin de bilgi vererek, geri ödemenin zamana yaylarak gerçekletirilebileceini söyledi.

Ayrca gelir ve kurumlar gibi kazanç vergilerinden indirim yaplabileceine iaret eden Abal, dorudan gider yazlmasnn da önünün açlabileceini bildirdi. Abal, Bu yöntemlerden herhangi birisini veya birkaçn ayn anda uygulayarak mükelleflerin biriken KDVsini zaman içinde eritelim diye bir düüncemiz var. Gelen taleplerde, gelecei düzenlemeniz geçmiten daha önemli diyorlar. ifadesini kulland.

Düzenleme konusunda uluslararas örgütlerden teknik destek de aldklarn ifade eden Abal, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda gelinen noktaya ilikin sunum yaptklarn dile getirdi.

Konuyu 1-2 hafta içinde ilk Bakanlar Kurulu toplants gündemine getirmeyi amaçladklarn belirten Abal, nallah orada da kabul edilirse bunu torba deil, müstakil bir KDV kanun tasars olarak süratle Meclise götürmek ve 1-2 ay içinde yasalatrmak istiyoruz. çalmalarmz hemen hemen tamamlanm düzeyde. dedi.

Abal, konuyu son defa daha sivil toplum kurulularyla bir araya gelip konumak istediklerini anlatt.

- Gelir Vergisi Kanununu süratle Meclise sevk etmek istiyoruz

Bakan Abal, Gelir Vergisi Kanun Tasarsna ilikin çalmalarn tamamlandn söyledi.

çalmalarn gelir ve kurumlar vergisi kanunlarn birletiren bir perspektifte tamamlandna iaret eden Abal, unlar kaydetti:

2013 ylndan bu yana aslnda Gelir Vergisi Kanununda tedrici olarak birçok düzenlemeyi yaptk. Biz baktk ki gelir vergisi reformu yaplncaya kadar bekleyemeyecek konular var. Özellikle küçük ölçekli iletmelerin gelir vergilendirilmesinde, gider indirimlerinde birtakm kolaylatrc hükümler getirdik. Yatrm tevik sisteminde, gayrimenkul sermaye iratlarnn vergilendirilmesinde deiiklikler yaptk. 1-2 hafta içinde, KDVyi sunduktan sonraki en yakn zamanda, ne zaman Bakanlar Kurulu gündemine alnrsa, Gelir Vergisi Kanununu gündeme getirmek ve süratle Meclise sevk etmek istiyoruz.

Abal, özellikle küçük ölçekli iletmelerin vergilendirilmesine yönelik kolaylklar ve istisnalar, gayrimenkul sermaye iratlarnn vergilendirilmesinde vergi taban geniletme admlarna karn birtakm kolaylklar getireceklerini ifade etti.

Gelir Vergisi Kanununda yaplan deiikliklerin bütün sistemi yeniden dizayn etmeyeceinin altn çizen Abal, Bizim kendi kanunumuz uluslararas ölçekle uyumlu. çok sorunumuz olan bir alan deil fakat bizim kanuna koyduumuz yatrm, üretimi, istihdam ve ihracat tevik edici unsurlar var. diye konutu.

Konuyla ilgili Bakanlar Kuruluna sunum yapacaklarn anlatan Abal, daha sonra deiiklikler hakknda kamuoyuna açklamalarda bulunacaklarn bildirdi.

Ana Sayfaya Git