Bakan Çelik'ten ekmek ve kırmızı ete ilişkin açıklama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek fiyatlarının tek merkezden belirlenmesine yönelik çalışmalara ilişkin, "Ekmek üretiminin girdilerinde bir değişiklik olmamasına rağmen illerde fiyat farklılıklarından dolayı ne gibi bir yaklaşım sergileyebiliriz diye yaptığımız bir çalışmadır.

Haberler 19.05.2017 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çelik, ekmekteki fiyat farkllklarnn önüne geçmek için yürütülen çalmalara deindi. Ekmek fiyatlarnn halihazrda 81 ildeki komisyon karar ve valilik onayyla belirlendiini hatrlatan çelik, bu nedenle baz fiyat farkllklaryla kar karya kalndn söyledi.

Gda ve Tarmsal Ürün Piyasalar zleme ve Deerlendirme Komitesinde (Gda Komitesi) bu konuyu tarttklarn belirten çelik, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl olarak Türkiye Frnclar Federasyonu Bakan ve yöneticileriyle bir araya geldiklerini, aksaklklarn giderilerek olumsuz uygulamalarn önüne geçmek için nasl bir yöntem izleyebileceklerine ilikin görü alveriinde bulunduklarn bildirdi. çelik, öyle devam etti:

Ankarada bütün sivil toplum kurulularnn, esnaf odalarnn, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliinin katlmyla bir yapnn olumas m doru olur, yoksa illerdeki bu yapnn idame ettirilmesi mi, bunun üzerinde duruyoruz. u anda Frnclar Federasyonu ve esnaf odalaryla deerlendirmelerimiz devam ediyor. Gda Komitesinde de bu konuyu görüüyoruz. Ekmek üretiminin girdilerinde bir deiiklik olmamasna ramen illerdeki fiyat farkllklarna kar nasl bir yaklam sergileyebiliriz diye yaptmz bir çalmadr, yoksa alnm ve hemen uygulamaya konulmu bir karar yok.

çelik, ilgili taraflarla görüerek en doru, adaletli ve salkl karar almaya çaltklarn, cumartesi günü de Maliye Bakan Naci Abal ile konuyu deerlendirmek üzere bir araya geleceklerini söyledi. çelik, Özellikle tarla ve market fiyat arasnda oluan farklar konusunda aksaklklar nerelerdedir, tüm bu konular da deerlendireceiz. ifadesini kulland.

Frnc esnafnn maliyet ve karlarn skntya sokacak bir yaklamla hareket etmediklerinin altn çizen çelik, deerlendirmenin illerde maliyet fark bulunmamasna karn fiyat farklar olmasndan kaynaklandn kaydetti.

çelik, çalmaya yönelik farkl iddialarn gündeme getirilmesine ilikin de Bu Biz merkezden bir fiyat koyacaz, Edirneden Karsa herkes buna uyacak gibi bir yaklamn ürünü deil. Hem ilgili taraflarla hem de Gda Komitesinde görütüümüz bir konu. Dier önlemlerle birlikte ekmekle ilgili alnmas gereken önlem varsa açklarz ama u anda görüme safhasnda olduunu belirtelim. diye konutu.

- Her kasaba haftalk en az 2 karkas verme imkanmz var

Bakan çelik, Ramazan ay öncesinde krmz et fiyatlarnn artacana yönelik iddialara da deerlendirerek, unlar kaydetti:

Türkiyede dilin kemii yok, Bir ey artacak da diyebilirsiniz, Azalacak da. Ramazan dolaysyla tabii ki krmz et tüketiminin artaca doru. Biz Bakanlk olarak bununla ilgili önlemleri alm bulunuyoruz. Arada spekülatörler var. unu açkça ifade edeyim, öyle ahlakszca iler içinde olanlar var ki, bunlar tespitle megulüz. Et ve Süt Kurumu olarak çok uygun artlarda piyasaya et arz ediyoruz. Bunu bile alp piyasaya yüksek fiyattan arz eden arac konumunda kiiler var. 300-400 kilo krmz etin ilk elden uygun artlarda alnp perakendeye pahal sunulmasyla ilgili araclk yapmakla megul olanlar var. Bu spekülatörlerle mücadelemiz sürüyor. Hayvan varlmz açsndan hiçbir sorunumuz yok. u anda 1 haftalk-10 bin kesimlik hayvan mevcut elimizde. Bütün bölgelere de veriyoruz u anda. Her kasaba haftalk en az 2 karkas verme imkanmz bulunuyor ama ortada kendi hayvan varln deerlendirmek için spekülatif oyunlara girenler var. Araclarla uygun artlarda et temin edip perakendeye satarken arada rant peinde koanlar bulunuyor, bunlarla urayoruz. in özünde arzda bir sorun söz konusu deil, yl sonuna kadar böyle programladk.

çelik, bir kilo etin maliyetinin 20 lira civarnda olduunu belirterek, Biz karkas eti u anda kilogramn 23,8 liradan veriyoruz. 35 liray geçmeyecek kyma ve kuba ile ilgili zarar söz konusu deil. Halkn zaruri tüketim ürünü olan kyma ve kubann daha yüksek rakamlara satlmasnn izah edilebilir bir taraf yok. Dier ürünlere yönelik azmzdan fazla bir ey çkmyor. O tüketim biraz daha keyfi olabilir ama dieri zaruri bir tüketimdir. Spekülatörler uygun artlarda aldklar eti srarla trmandrma konusunda bir çaba içerisindeler ama buna bizim göz yummamz mümkün deil. ifadelerini kulland.

- yerinizin kapsn anszn çalacaz

çelik, gda denetimlerine ilikin çok sayda personelle 10 binleri aan denetim gerçekletirdiklerini, Ramazan aynda denetimleri sklatracaklarn kaydetti.

Hangi ürünün hangi koullarda tüketiciye sunulduunu ayrntl bir ekilde takip ettiklerini vurgulayan çelik, Anszn i yerinizin kapsn denetim elemanlarmzn çaldn ve çalacamz herkesin bilmesini istiyorum dedi.

Ana Sayfaya Git