Bakan Dönmez, hidrojen yakıtlı otomobili test etti

"Araç kendi içerisinde bir nevi hibrit. Normal elektrikli araçlara hidrojen yakıtlı pilleri koyduğumuzda menzil uzayacak"

Haberler 16.01.2020 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Ulusal Bor Aratrma Enstitüsü (BOREN) ile TÜBTAK MAM tarafndan gelitirilen hidrojen yaktla çalan otomobile ilikin, Araç kendi içerisinde bir nevi hibrit. Normal elektrikli araçlara hidrojen yaktl pilleri koyduumuzda menzil uzayacak. u anda deneme için yaplan araç, elektrikle 300 kilometre menzile sahip. Bu menzili hidrojenli yaktla 150 kilometre uzatma imkan var. dedi.

Bakan Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl kampüsünde borlu hidrojen üretim sistemiyle çalan elektrikli otomobilde incelemelerde bulundu.

ncelemenin ardndan gazetecilere açklamalarda bulunan Bakan Dönmez, araçta hidrojenin yakt olarak kullanldn, yakt piline giden hidrojenin elektrie dönütürülerek elektrikli motorun aktive edildiini anlatt.

Dönmez, TÜBTAK MAM ve BORENin birlikte gelitirdii araçtan u anda 2 adet üretildiini ve yeni bir araç için de çalmalarn devam ettiini kaydederek, Bu elektrikli araca benzer bir teknoloji ancak burada arac arj etmiyorsunuz. Hidrojen üzerinden bu kayna elde etmi oluyorsunuz. diye konutu.

Bu tür teknolojilerde hidrojenin ekonomik ve güvenli ekilde elde edilmesinin önemli olduuna iaret eden Dönmez, Türkiyede 8 ila 10 yldr üniversitelerimizde ve Bor Enstitümüzde yaplan çalmalar var. Bugün bilim adamlarmz bakanlmzda Türkiyenin hidrojen yaktnda yol haritasn oluturmak için bir araya geldi. Yine bu konuda aratrma, gelitirme yapan giriimci firmalarmz var. Onlarla birlikte önümüzdeki günlerde yol haritasn oluturacaz ve kamuoyuyla da bunu paylam olacaz. ifadelerini kulland.

- Sessiz çalma, sfr emisyon ve hzl ivmelenme

Dönmez, gelitirilen aracn sessiz çalma ve sfr emisyon deeriyle elektrikli otomobillerle benzerlik tadn, sfrdan 100 kilometreye ulama açsndan da içten yanmal motorlara göre iki kat hzl olduunu dile getirdi.

Araçlarn yürüyen aksamlarnda çok az dili kullanlmas ve aktarma organlarnn son derece az olmas nedeniyle üretiminin daha ekonomik olacan aktaran Dönmez, Araç kendi içerisinde bir nevi hibrit. Normal elektrikli araçlara hidrojen yaktl pilleri koyduumuzda menzil uzayacak. u anda deneme için yaplan araç, elektrikle 300 kilometre menzile sahip. Bu menzili hidrojenli yaktla 150 kilometre uzatma imkan var. diye konutu.

Dönmez, gelitirilen aracn yakt hücresinin elektrikli araçlarnkinden farkl olduunu belirterek, Düünün, uzun bir seyahat planladnz. 300-400 kilometreden fazla gideceksiniz, eer hidrojen ihtiva eden bir yakt koyarsanz, menzili uzatm oluyorsunuz. Biz hidrojen tutucu olarak bor kullanyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git