Bakan Dönmez: Petrol üretiminde bu sene hedefimiz günlük 50 bin varilin üzerine çıkmak

ENERJİ ve Tabi kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nda yaptığı konuşmada, "Diyarbakır ve Siirt'te 3 tane yeni keşif yaptık, petrol keşfi.

Haberler 12.04.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

O 3 petrol kefinde de u anda günlük ortalama 1650 varil petrol üretimimiz var. Hidrolik çatlatmayla üretim saladk. Hidrolik çatlatmayla bu yl içerisinde 4 tane kuyu daha planlyoruz. Bir tanesi Trakyada olacak. 3 tanesi de Güneydouda olacak. Ben ümitliyim, üretimde bir art salayacaz. u anda zaten Türkiye Petrolleri 47 bin varili geçti. Bu sene hedefimiz günlük üretimde 50 bin varilin üzerine çkmak dedi.

HABER MERKEZ

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, 10. Enerji Verimlilii Forum ve Fuarna katld. Lütfi Krdar Kongre ve Sergi Saraynda düzenlenen forum ve fuarn açl törenine Bakan Dönmezin yan sra Malta Enerji ve Su bakan Hon Joseph Mizzi, KKTC Enerji ve Ekonomi Bakan Özdil Nami, Enerji Verimlilii Dernei Genel Bakan Murat Kalsn da katld.

DÜNYA BANKASI LE ANLAMA

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, açl töreni ve fuar gezmesinin ardndan gazetecilerin gündeme ilikin sorularn yantlad. Bakan Dönmez, Dünya Bankas ile önümüzdeki hafta yaplacak anlamann detaylarnn sorulmas üzerine, Dünya Bankas ile yapm olduumuz anlama kapsamnda 200 milyon dolarlk bir kredi temin ettik. Bunu da arlkl kamu binalarmzda kullanacaz. Onunla alakal olarak bakanlmz, ilgili kamu kurulularmzla i birlii içerisinde oradaki kamu kurum binalarnn enerji verimlilii ile ilgili ihtiyaçlarn tespit ettik. Is yaltm m? su yaltm m yaplacak? Bu anlamda gerekli çalmalar yapld. Yaklak 500 civarnda bina var. 2023 ylna kadar da bu 200 milyon dolar kamu binalarnn enerji verimlilii konusunda performans artrmak için harcam olacaz. Ayrca sanayide ve sivil konutlarda neler yaplabilir? Sivil konutlarda u anda ortalama yllk 150 bin civarnda s yaltm yaplyor. Hedefimiz bunu yllk 2 katna çkarmak. Hala gerideyiz. Biz s yaltmn standartlara uygun hale getirdiimizde yaklak faturalarmzda yüzde 40 bir indirim söz konusu olacak. Bunun için de sektörümüz hazr. STKlarmz hazr. Bankaclarmzla uzunca bir zaman konutuk. Onlarda bu ii finanse etmeye scak bakyorlar. Önümüzdeki haftalarda Hazine ve Maliye Bakanlmz tarafndan yaplmas gereken baz düzenleme çalmalar da var, onlar da tamamladktan sonra bu krediyi uzun vadeli, katlanlabilir, ödenebilir bir hale getirip vatandamza sunmu olacaz. çok düük aylk taksitlerle de bu s yaltm iini kökünden çözmü olacaz dedi.

ENERJ GRM SERMAYE FONU

Bakan Dönmez, Enerji Giriim Sermaye Fonunun detaylarnn sorulmas üzerine, Bununla alakal olarak Hazine ve Maliye Bankalmz, bizim Bakanlmz, sektör ve bankaclar bir araya gelerek, sektöre finansman ihtiyac veya yeniden yaplandrlmas kapsamnda krediler uzunca bir süredir görüülüyordu. Sonra Sayn Hazine ve Maliye Bakanmzn da açklad gibi bir inisiyatif kullanlacak. Ortak giriim formu üzerinden bu finansman sknts çeken projeler, yerine göre belki bankalar devreye girmek suretiyle rahatlatlm olacak. Bunun detaylarn önümüzdeki günlerde zaten kamuoyuyla da paylam olacaz. u anda çok fazla detaya girmek çok doru deil. Önemli bir gelime olarak söylemek istiyorum yantn verdi.

BATIDAN ALDIIMIZ DOALGAZI TÜRK AKIMI ÜZERNDEN DE ALABLR HALE GELECEZ

Bakan Dönmez, bir gazetecinin, pazartesi günü Rusyaya gerçekletirilen ziyarette doalgaz konusunda indirimin gündeme gelip gelmediini sormas üzerine u deerlendirmelerde bulundu:

Rusya ile ilikimizde ajandamzdaki en önemli konulardan birisi enerji. Akkuyuda Türkiyenin ilk nükleer güç enerji santralinin inas devam ediyor. Öte taraftan Türk Akmnn deniz inaat tamamland. Kyda terminal inaatnda da yüzde 80 civarnda bir tamamlanma oran var. Karadaki boru hatlarnn da inas devam ediyor. Ylsonuna kadar Türk Akmnn kara inaat da bitmi olacak. Böylece batdan aldmz doalgaz Türk Akm üzerinden de alabilir hale geleceiz. Enerji partnerimiz olmas açsndan, arz güvenliimiz açsndan Rusya bizim için son derece önemli. Bugüne kadar Rusya tedarik noktasnda arz güvenliimize son derece katk salad. ndirim dahil, miktarlarda esneklik gibi konular kendileri ile paylald. Bunlar hem oradaki Gazprom irketi ile, hem Botan Gazpromdan ithal eden dier özel sektörün bir araya gelerek, konuarak sonuç almas gereken hususlar. Türkiye kaynak çeitliliini büyük oranda artrm oldu. Eskiden sadece iki ülkeden doalgaz alrken, Rusya geldi, ran geldi, ardndan Azerbaycan geldi. Artk farkl ülkelerden, farkl rotalardan kaynak girileri salamaya baladk. LNG terminallerimiz sayesinde dünyann dört bir tarafndan nerede ucuz bir kaynak bulursak LNG getiriyoruz. Türkiyeye sisteme dahil ediyoruz. Oyuncunun fazlal, arzn fazlal dünyada deimez kural rekabeti getirir. Bundan da tüketici yararlanacak. Bu yöne de zaten alt yaplar tamamladk. Geçtiimiz yl Eylül aynda Doalgaz Ticaret Platformunu da iletir hale geldik. Bu bölgenin yani güney dou Avrupann ileyen tek piyasas doalgaz ticareti. Elektrik ticareti zaten yllardr vard. Türkiye bu bölgede sadece kendisi için komu ülkeleri açsnda da bölge ticaretinin gerçekleecei bir ülke olacaktr. Biz bu potansiyele inanyoruz.

Dönmez, nükleer enerji konusunda ise, Gündeme gelmedi. Rusya taraf ve buraya ortak aradn ve Türkleri de bu anlamda tercih edeceini ifade ediyor zaten. Ama bugüne kadar henüz netlemi bir ortaklk anlamas yok dedi.

PETROL ÜRETM

Siirt ve Diyarbakrda petrol keiflerine son durumun sorulmas üzerine Bakan Dönmez, Diyarbakr ve Siirtte 3 tane yeni keif yaptk, petrol kefi. O 3 petrol kefinde de u anda günlük ortalama 1650 varil petrol üretimimiz var. Hidrolik çatlatmayla üretim saladk. Hidrolik çatlatmayla bu yl içerisinde 4 tane kuyu daha planlyoruz. Bir tanesi Trakyada olacak. 3 tanesi de Güneydouda olacak. ABDnin gelitirdii bir teknoloji onlar adeta üretimini katladlar, ihraç eder hale geldiler doalgaz ve petrolü. Ayn teknii biz de Türkiyede kullanmaya balyoruz. Özel sektörden de bu teknii kullananlar var. Böylece üretim art salanacak. Burada her alanda, her sahada bu teknoloji kullanlmyor. Klasik yöntemle alnabilecek yerlerde yine klasik sondaj ve üretim yapacaz. Zorlandmz yerlerde bu çatlatma yöntemiyle teknolojiyi kullanm olacaz. Ben ümitliyim, üretimde bir art salayacaz. u anda zaten Türkiye Petrolleri 47 bin varili geçti. Bu sene hedefimiz günlük üretimde 50 bin varilin üzerine çkmak. dedi.

AKDENZDE PETROL ARAMA

KKTC Enerji ve Ekonomi Bakan Özdil Nami, bir gazetecinin, Dou Akdenizdeki petrol arama faaliyetleri sormas üzerine, Türkiye ve KKTCnin arasnda uluslararas nitelikte anlamalar var, imzaladmz protokoller var. O çerçevede çalmalarmz planladmz ekilde devam ettireceiz. Güneydeki muhataplarmza bu konuda i birlii için youn çarlarmz yaptk. Bu çarlar reddeden taraf onlar oldu. Onlarn attklar admlara kar biz de kendi admlarmz tamamlayp, devreye koyduk. Bu çalmalarmz aksatmadan devam ettireceiz dedi.

Bakan Dönmez ise, Biz orada adada, KKTC halknn, haklarnn sonuna kadar arkasndayz. Gerek onlardan alm olduumuz ruhsat sahalarnn kendi verdiimiz ruhsat sahalarn Türkiye Petrollerinin sismik aramalarn, üretim amaçl sondajlarna devam edecek. kinci gemi de geldi. En ksa süre içerisinde onu da Akdenize göndereceiz. Bu konuda i birliimiz devam edecek dedi.

Ana Sayfaya Git