Bakan Dönmez: Yeni sondaj kuyusu açabiliriz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz'de KKTC ve Türkiye'nin TPAO'ya vermiş olduğu sahalarda 8 sondaj yapıldığını söyleyerek, "Oradaki sondajlar formasyonu daha yakın tanıtma imkanı sunmuş oldu. Bazı olumlu işaretlerin olduğu sondajlar var. Belki onlara yakın sahalarda yeni sondaj kuyusu açabiliriz" dedi.

Haberler 08.06.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, 4. Türkiye Enerji ve Doal Kaynaklar Zirvesine katld. Eyüpsultanda düzenlenen programda Bakan Fatih Dönmezin yan sra KKTC Babakan Yardmcs, Ekonomi ve Enerji Bakan Erhan Arkl, Azerbaycan Enerji Bakan Perviz ahbazov ve çok sayda i insan yer ald. Bakan Dönmez açl konumalarnn ardndan moderatörlerin sorularn yantlad.

135 MLYAR METREKÜP DOAL GAZ KEFN AçIKLAMI OLDUK

Bakan Dönmez, Sakarya doalgaz sahas için 25 yl süreli bir iletme plan yaptklarn, bu dönem içinde sahadan ortalama ylda 15-20 milyar metreküp üretim yaplabileceini söyledi. Dönmez, Geçtiimiz yl 405 milyar metreküple tamamlamtk. Bu yl bahsettiimiz Sakarya Gaz Sahasnn kuzey dousunda kalan bölgede Amasra-1 kuyusunu planlamtk. Sismik aratrmalara devam edeceimizi söylemitik. lave yaplan sismiklerden elde edilen verileri deerlendiren arkadalarmz Amasra-1de lokasyon tespit ettiler, ilk veriler olumlu geldi. Birkaç haftalk detayl çalmann ardndan cuma günü Cumhurbakanmz 135 milyar metreküp doal gaz kefini açklam oldu diye konutu.

TAHALATI AZALTMI OLACAIZ

Doalgazda tüketen ülkeden üreten ülke konumuna ilerlediimizi söyleyen Bakan Dönmez, 540 milyar metreküple birlikte Türkiye özellikle doal gazda tüketen ülkeden üreten ülkeye ilerlediimizi gösteriyor. Önemli miktarda ithalat azaltm olacaz. Bulduumuz her bir varil petrol, doal gaz bu bamll azaltacaktr. Türkiye ekonomisini rahatlatmas açsndan, daha hzl gelimek açsndan da bamll azaltmak gerekiyor. Her gün bir önceki güne göre daha iyi pozisyondayz. Öncelikle arz güvenlii sorununu birkaç yldr konumuyoruz. u anda Sakarya Gaz Sahasnn kuzey dousunda çalyorlar. Bu yl içerisinde güney ve batsnda keif maksatl sondaj kuyusu açabiliriz. Bir takm tahminlerle ilerliyorsunuz. imdi daha rahatz. Oradaki kaynak yapya hakimiz. Sismik verilerle elde ettiimiz sonuçlara göre sondaj yapmadan ciddi oranda öngörülebilirlikle ilerleyebiliyorlar. Düne göre çok daha ümitliyiz. lave rezerv ve keifler bulabileceimiz yönünde. Amasra-1, Tuna-1de olduu gibi ifadelerini kulland.

2023TE KULLANIYOR OLACAIZ

Bakan Fatih Dönmez sözlerine öyle devam etti;

Bütün çalma ve planlarmz bu gaz karaya çkarp, sisteme balama yönünde devam ediyor. Tuna-1deki kefi açklar açklamaz bu konuda uzman yerli, yabanc firmalarla temasa geçtiler. Baz kritik malzemelerin siparileri verildi. Planladmz takvime uygun ilerleme söz konusu. 2023te bu gaz kullanyor olacaz. lk etapta maksimum üretim olacak m diye soruluyor. Tüm dünyada olduu gibi bizde de ilk bata düük miktarlarda balayacaz. 25 yl gibi iletme planndan bahsedebiliriz. Ortalama 25 yllk üretim planndan bahsediyoruz. Demek ki maksimum seviyelerde ylda 15-20 milyar metreküp doal gaz üretiminden bahsediyoruz. Bu teorik olarak konutlarda tüketilen doal gazn tam karl. Tabi biz gaz sisteme verdikten sonra gaz adreslemiyoruz eklinde konutu.

OLUMLU RETLERN OLDUU SONDAJLAR VAR

Dou Akdenizde KKTC ve Türkiyenin TPAOya vermi olduu sahalarda 8 sondaj yaptk diyen Bakan Dönmez, Bugüne kadar somut keifle sonlandramadk. Oradaki sondajlar formasyonu daha yakn tantma imkan sunmu oldu. Baz olumlu iaretlerin olduu sondajlar var. Belki onlara yakn sahalarda yeni sondaj kuyusu açabiliriz. Yavuz Sondaj Gemimizin de uzun süreli bakm çalmas var. u anda da o periyot içerisindeyiz. Bu bittikten sonra orada sondajlara balayacaz dedi.

Ana Sayfaya Git