Bakan Karaismailoğlu: 5 yılda 502 binden fazla siber saldırı engellendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesindeki uygulamalar ile siber güvenlikte ciddi önlemler aldıklarını, 5 yılda 502 bin 386 siber saldırının engellendiğini açıkladı.

Haberler 18.10.2021 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Karaismailolu, yapt yazl açklamada, 2013ten bu yana Türkiyede bin 900ün üzerinde kurumsal Siber Olaylara Müdahale Ekibinin (SOME) kurulduunu belirtti. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ile SOMEler arasnda alarm, uyar ve güvenlik bildirimlerini paylamak amacyla SOME letiim Platformunun (SP) gelitirildiini ifade eden Karaismailolu, önlemler ve gelitirilen yerli ve milli uygulamalarla son 5 ylda engellenen siber saldrnn 502 bin 386ya ulatn bildirdi. Saldrlar operatörler tarafndan datk servis d brakma (DDoS), oltalama (Phishing) ve spam olarak gerçekletiini vurgulayan Karaismailolu, ulusal siber güvenliin salanmasnn herkesin öncelikli gündemi olduunu söyledi.

Siber güvenlikte ciddi önlemler aldklarn belirten Karaismailolu, Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu bünyesinde kurulum çalmas tamamlanan Siber Güvenlik Operasyon Merkezi ile USOM ve operatörler arasndaki i ve ilemlerin 7/24 kesintisiz olarak izlenebilmesi ve gerekmesi halinde aksiyonlarn zaman kaybetmeksizin alnmasna imkan saland dedi.

750 SAHTE KONFERANS UYGULAMASI TESPT EDLD

Karaismailolu, tamamen kurumsal iç kaynaklarla gelitirilen AVCI, AZAD ve KASIRGA projelerinin ulusal siber güvenlie önemli katklar saladn belirterek, unlar kaydetti:

Pandemi sürecinde AVCI, AZAD ve KASIRGA adl yerli ve milli uygulamalarmzla; yapay zeka teknolojileri kullanlarak 750 adet sahte konferans uygulamas ve uzaktan yönetim servislerinde 31 bin 132 adet zafiyet tespit edildi. Kovid-19 ile alakal 133 adet zararl yazlm incelemesi ve 612 adet zararl yazlm bilgisi SOMElerle paylald. Kovid-19 ile alakal 2 bin 392 adet zararl dropper (asil zararl yazlm indiren küçük program) ve komuta kontrol merkezi engellendi. KASIRGA ile entegre olarak çalan ATMACA projesi ile toplamda 16 milyon adet IP adresinin her biri için düzenli olarak yaplan kontrollerle 200den fazla zafiyete ait risk proaktif (zaafiyet saptannca bunun gerçekten çalp çalmadnn test edilmesi) bir ekilde engellendi. Verilerin uzman analistler tarafndan daha verimli bir ekilde yönetilmesi ve tespit edilen siber güvenlik eksikliklerine ilikin bilgilerin ilgili taraflara daha hzl ulatrlmas için yerli ve milli KULE yazlm da gelitirildi.

Ana Sayfaya Git