Bakan Karaismailoğlu: Yerli üretim yüzde 75'leri buldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın vizyonunda 'Milli Teknoloji Hamlesi' ile artık bilgi teknolojileri sektörünün hizmet ve yazılım alt sektörlerinde yerli üretim payının yüzde 75'leri bulduğunu memnuniyetle belirtmek isterim. Şu anda ülkemizde bilgi ve iletişim sektörü kapsamında 84 teknokentte yaklaşık 5 bin 700 firma 58 bin kişilik istihdam ile faaliyet göstermektedir" dedi.

Haberler 25.11.2021 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu, video konferans yönetimiyle Biliim Zirvesindeki Biliim 2023 oturumuna katld. Karaismailolu, biliim ve iletiim teknolojisinde meydana gelen yeniliklerin artk toplumlarn kimyasn deitirdiini belirterek, Toplumlar sadece kendilerine sunulan deil, her alanda dünyada en iyi olan talep etmeye balad. Bunu anlamayan ülkelerin, gelimelerin ve zamann arkasnda kalacaklar da açktr. u tartmasz bir gerçektir ki; teknolojiye gem vurmak mümkün deildir. Bu çan ad biliim ise atacanz admlarda, onu hesap etmemek bu zamanda yapacanz en büyük hata olacaktr. Anlalmtr ki bugün hayal ürünü dediiniz ey, yarnn gerçekliidir. Bu kapsamdan baknca gelecek 30 yln teknoloji seviyesini belirlemeyi amaçlayan bu önemli zirveye ev sahiplii yapmak bizler açsndan son derece önemlidir dedi.

ÜRETM SÜREC çN çALIMALARIMIZI YÜRÜTÜYORUZ

Bakan Karaismailolu, dijitalleme sürecinde yerli ve milli üretimin önemine dikkati çekerek, Sayn Cumhurbakanmzn vizyonunda Milli Teknoloji Hamlesi ile artk bilgi teknolojileri sektörünün hizmet ve yazlm alt sektörlerinde yerli üretim paynn yüzde 75leri bulduunu memnuniyetle belirtmek isterim. u anda ülkemizde bilgi ve iletiim sektörü kapsamnda 84 teknokentte yaklak 5 bin 700 firma 58 bin kiilik istihdam ile faaliyet göstermektedir. Sektörün 2020 yl toplam ihracat bir önceki yla göre yar yarya artarak, 10 milyar TLyi at. 5Gyi de yerli ve milli ürünlerimizle insanmzn hizmetine verme hedefi ile çalmalarmz tüm paydalarmzla baarl bir ekilde sürdürüyoruz. Bu hedefle 2017 ylnda Haberleme Teknolojileri Kümelenmesini kurduk. 5Gye giden yolda donanm ve yazlm ihtiyaçlarmz için Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleme ebekesi Projesi gelitirdik. Artk üretim süreci için çalmalarmz yürütüyoruz. çalmalar neticesinde, uçtan uca güvenlik mekanizmas bilenen ve kontrol edilebilen yerli ve milli ürünleri kullanarak 5G ebekelerimizi devreye alacaz. Projemizle dünya standartlarndaki yerli ve milli 5G ürünlerimizin hem iç piyasaya hem de dier ülkelere arz edilmesini hedefliyoruz diye konutu.

GÜçLÜ VE KARARLI ADIMLARLA LERLYORUZ

Bakan Karaismailolu, haberleme teknolojilerinde gelimelerin çok hzl yaandn, 5Gnin henüz yaygnlamaya balamadan 6G teknolojisini konumaya baladklarn söyledi. 6G ile ilgili iletmecilerle ve özellikle üniversitelerde akademik seviyede önemli çalmalar hayata geçirdiklerini belirten Karaismailolu, u anda 5G teknolojisinin yannda 6G sistemine de hazrlk yapyoruz. çünkü teknolojik yeniliklerde söz sahibi olabilen ülkeler; kendi teknolojilerini kendileri üretebilen ve herkesten önce oyuna girebilenler olacaktr. Bu çalmalarmzn yan sra özellikle yerli ve milli uydu teknolojilerimizin destei ile de biliim ve iletiimde bölgemizde lider, dünyada da önde gelen ülkeler arasnda yerimizi alacaz. Türkiyenin dijital dönüüm yolculuunda güçlü ve kararl admlarla ilerliyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git