Bakan Kurtulmuş'tan koruma kurullarına uyarı: 'Ranta boyun eğmeyin'

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, koruma kurullarından baskılara boyun eğmemelerini isterken, "Allah rızası için ranta boyun eğmeyin. Rantın baskısı ile alınacak yanlış kararın ileride telafisi mümkün değildir. Bir şeyler yıkıldıktan sonra bunları yerine getirmek mümkün değildir. Burada çok dik ve sağlam durun" dedi.

Haberler 03.12.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Numan Kurtulmu, Koruma Bölge Kurullar Koordinasyon Toplantsna katld. Toplantnn açl konumasn yapan Bakan Kurtulmu, Türkiyenin, dünyann baka hiçbir ülkesinde bulunmayan bir kültürel ve tarihi güce sahip olduunu kaydetti. Anadoludan 30 medeniyet geçtiini belirten Kurtulmu, Karstaki Ani Harabelerinin bile baka bir ülkede olmas halinde milyonlarca ziyaretçi çekebileceini söyledi. Sahip olunan birçok zenginliin çok aznn gün yüzüne çkarlabildiine dikkat çeken Kurtulmu, gün yüzüne çkan deerlerin orannn yüzde 20ler düzeyinde olduunu kaydetti.

AMASRA ÖRNE

Türkiyede eski ehirlerden çok aznn kaldna vurgu yapan Bakan Numan Kurtulmu, eski ehirler ve mahalleleri ayakta tutmalar gerektiini söyledi. Bakan Kurtulmu, Bu deerlerin bir ksm maalesef gitti. 50 yeni ehir kurarz ama yeniden Amasray kurmamz mümkün deil. Bizim zihin dünyamz, Amasray kuran o büyük medeniyetin Komunun güneini örtmeyeceksin prensibini almyor dedi.

BNALARIMIZIN çOU RANT çETESNE KURBAN EDLD

Dünyann birçok bölgesinde güzel binalarn eski ve kadim binalar, çirkin binalarn da yeni binalar olduunu kaydeden Kurtulmu, öyle devam etti:

Baz ülkeleri ziyaret ettiimizde keke biz de binalarmz böyle korumu olsaydk diye üzülüyoruz. Ama ne yazk ki bizim bu özellikteki binalarmzn çou rant çetesine kurban edildi ya da ne yazk ki birtakm nedenlerden dolay ayakta kalamad. Özellikle Sanayi Devrimi ile balayan süreçte, ehirlerin ruhunu oluturan ana eksen, çok sayda insann ikamet edebilecei binalarn dikilmesi ve ehirler büyüdükçe ortaya çkan rantn bir ekilde paylalmas olmutur. O kötü binalarn birçounun o rant endiesiyle dikildiini görüyoruz.

KEND KÖKLERMZ ÜZERNDEN YÜKSELME ZAMANI

Bakan Numan Kurtulmu, son 2-3 asrda bu topraklarda verilen siyasi ve ekonomik mücadelenin temelinde milli kültürel bamszlk olduunu vurgulad. Kurtulmu, öyle konutu:

Milli kültürel bamszla sahip olmayan ve bunu pazarlamayan milletlerin ayakta kalmas mümkün deil. Türkiyede 2 alan atba gitmitir. Milli kültürel bamszlkla ekonomik ve teknolojik alan yan yana gitmitir. Bizim gibi iddial milletlerin kültürel bamszlna sahip olmadan ekonomik bamszlklar mümkün deildir. Son 3 asrdr baka bir medeniyetin altnda ezildiimizi, kendi medeniyetimize ait deerleri brakrsak adam olacamz zannettik, içimize kapandk. Bat medeniyetini taklit ettiimizde güçlü olacamz zannettik. Her aaç kendi gövdesinde yükselir. Bir aacn baka bir aacn üstünde yükselmesi mümkün deildir. Bunu yeni yeni anlamaya baladk. Kendi köklerimiz üzerinden yükselme zamandr.

EHLYET, LYAKAT VE SADAKAT

Koruma kurulu üyelerine uyarlarda bulunan Bakan Kurtulmu, ileri yürütürken ahbap çavu ilikilerine girmemelerini söyledi. Üyelerden 3 temel ilkeye sahip olmalarn isteyen Kurtulmu, unlar kaydetti:

Ehliyet, liyakat ve sadakata sahip olmanz gerekiyor. Ehliyet ve liyakat olmas gerekiyor ama her birimizin sadakati olmas lazm. Millete sadakat olmayann ehliyeti ve liyakat ne kadar yüksek olursa olsun, millet hizmeti nezdinden 5 para deeri yoktur. Örneini FETÖde gördük. Bu çetenin üyelerinin bir ksm koca diplomalara sahip, bir ksm yllarca mesleki deneyime sahip. Ama general seviyesinde adamlarn dümanca hareket ettiini gördük. Sadakat ne sözde falanca hocaya, ne de falanca yerdeki locaya olmal. Sadakat millete olmaldr. Bunu gerçekletiren bütün arkadalarmzla çalrz.

KORUMA KURULLARINDAN 5 BEKLENT

Koruma kurullarndan beklentilerini 5 madde halinde sralayan Bakan Numan Kurtulmu, ilk olarak Türkiyenin kimlii ve ehirlerin kadim ruhunu korumak zorunluluu olduunu belirtti. Hiçbir ekilde telafi edilmeyecek sorumluluklarnn burada olduunu vurgulayan Kurtulmu, konumasn öyle tamamlad:

Srtmzda bir emanet var. Bu emanete hyanet etmemek ve ettirmemek. Allah rzas için ranta boyun emeyin. Rantn basks ile alnacak yanl bir kararn ileride telafisi mümkün deildir. Bir eyler ykldktan sonra bunlar yerine getirmek mümkün deildir. Burada çok dik ve salam durun. Koruma kullanma dengesi güzel bir laf gibi duruyor ama esas mesele tarihi, tarihe hapsetmeyin. Tarihi mekanlarn yaanabilir hale gelmesi tarihin hayat bulmasn salayacak ekilde görülerimizi olgunlatrmamz gerekiyor. Koruma kullanma ilkesine riayet edeceiz ama tarihi, kültürel varlklarmz hayattan koparmayacaz. Son olarak ilerimizi aksatmayacaz. Hak varsa ve doru olduunu biliyorsanz, ileri hzlandrn.

Ana Sayfaya Git