Bakan Kurum: Yeni yönetmelikle, binalarda her daireye bir otopark yapılacak

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, otopark yönetmeliğinin 15 Eylül'de yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, "Bundan sonra her daireye bir otopark yapacağız. Otoparkları sokak üzerinde değil, binaların altında her daireye bir otopark düşecek şekilde yapacağız. Bu yönetmelik park ve meydanların altına da otopark yapabilme imkanı getiriyor" dedi.

Haberler 09.09.2018 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, otopark yönetmeliine ilikin açklamalarda bulundu.

Otopark yönetmelii yaynladklarn, bu yönetmeliin 15 Eylülde yürürlüe gireceini hatrlatan Bakan Kurum, Artk bundan sonra yapacamz tüm ilerde, her daireye bir otopark yapacaz. Dolaysyla ehrin merkezinde sokaklar biraz daha rahatlatacaz. Otoparklar, sokak üzerinde deil, binalarn altnda ve her daireye bir otopark düecek ekilde yapacaz. Yine önemli bir karar; ticari aks olan yerlerde konut alan dahi olsa bu alanlarda hiçbir plan deiiklii yaplmakszn hak sahibi isterse katl bir otopark yapabiliyor. Dolaysyla bu alanlarda da yine otopark ihtiyacnn çözümünü plan deiiklii yaplmakszn çözebileceiz dedi.

YAPILACAK DARELERE OTOPARK

Tüm kamu alanlarnda ilgili idarenin onayyla otopark yapabileceklerini kaydeden Bakan Kurum, öyle devam etti:

Tüm ülke için mekansal stratejik plan hazrlyoruz. ehirlerin imar planlarn yeniden gözden geçiriyoruz. Bu planlara ilikin bundan sonra yaplacak düzenlemelerde park et devam et sistemini getiriyoruz. mar planlarnda toplu ulam noktalarnda büyük otopark alanlar braklma zorunluluu getiriyoruz. Bu sayede insanlar toplu ulama arabalaryla gelecekler, arabalarn park edecekler ve buradan toplu ulam ile ehir merkezine gidebilecekler. ehir merkezine araba ile gelme ya da toplu ulama gittiinde arabay nereye koyacam kaygsn yaamayacak. Yönetmelikle park ve meydanlarn altna da otopark yapabilme imkan getiriliyor. Bu da çok önemli; Bursa gibi büyük ehirlerimizde ehir merkezlerindeki problemi tamamyla aabilecek bir düzenleme.

Otoparklarn içeriine ilikin bilgiler de veren Bakan Kurum, Otoparklarn yüzde 1ini bisiklet alan, yüzde 5ini engelli park yeri, yüzde 2sini de elektrikli araç için ayrmak zorunluluu geliyor. Bu yönetmelik inallah 15 Eylülde yürürlüe girecek. Yeni yönetmelik, bu tarihten önce ruhsat bavurusu yapm, ruhsat ilemi devam eden, imar durum belgesi alm bavuru sahiplerini ilgilendirmiyor. Onlar isterlerse yine eski yönetmelikten faydalanabiliyor, ancak bu tarihten sonraki bavurular için bu yönetmelik geçerli ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git