Bakan Müezzinoğlu'ndan milyonlarca anneye müjde!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, doğum yapan kadınların istihdamda kalmalarını sağlamak için torunlarına bakan anneanne ve babaanneleri desteklemeyi planladıklarını belirterek, bu kapsamda başlayacak projenin ilk etapta pilot ilde 0-3 yaş arasındaki çocukları kapsayacağını bildirdi.

Haberler 05.01.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Müezzinolu, Bakanlktaki Reat Moral Salonunda, 2016 yln deerlendirme toplants kapsamnda basn mensuplaryla bir araya geldi.

AK Parti hükümetleri döneminde sosyal güvenlik, istihdam gibi konularda yaplan çalmalara yönelik bilgileri paylaan Mehmet Müezzinolu, 2002de sosyal güvenlik içerisinde olan kitlenin yüzde 69,7 olduunu, bugün ise sosyal güvenlik kapsamnda insanlarn neredeyse tamamnn olduunu belirtti.

Bakan Müezzinolu, 4,7 milyar liralk Genel Salk Sigortas (GSS) prim borçlarnn silindiini anmsatarak, Önümüzdeki süreçte Türkiye Büyük Millet Meclisine yasa tasarmz sunacak ve GSS prim tahsilatlarn da Bakanlk olarak biz tahsil edeceiz. Orada da kapsam dnda kimsenin kalmamas ve GSS primlerindeki kargaay da kaldrarak, tek kalemde daha salkl bir tahsilat dönemine de geçmi olacaz. ifadelerini kulland.

- Anneanne-babaanne destei

Bakan Müezzinolu, kadnlarn istihdamdaki orannn yüzde 27lerden yüzde 33lere çktn ama henüz yüzde 40larn üzerindeki hedefe ulalmad için güçlü projeler gelitirilmesi gerektiini aktard.

Kadn istihdamnda yar zamanl çalma, doum ve doum sonras izinler konusunda önemli düzenlemer yapldna iaret eden Müezzinolu, öyle devam etti:

Önümüzdeki dönemde de özellikle yar zamanl çalmada, annelerin kadn istihdamnda bir azalma olmamas adna yeni tedbirler, projeler üzerinde de çalyoruz. Özellikle doum yapan annelerin, anneanne ve babaanne projeleriyle desteklenmesi pilot uygulamasnn altyapsn oluturduk. nallah Türkiye genelinde belirli illerde önce bir pilot uygulama yapacaz. çocuun anneannenin evinde güvencede, daha huzurlu ortamda, anneanneye veya babaanneye verilecek destekle daha salkl ortamlar olabilir deerlendirmesi yaplyor. nallah pilot uygulamalar da 2017de balatm olacaz. Altyaps olutu, pilot illeri de belirleyerek, kamuoyuyla paylaarak ilk çalmalara balam olacaz.

Proje kapsamnda 3 ilin pilot olarak belirleneceini ve emzirme çandan 3 yana kadar olan çocuklarn projeden yararlanacan bildiren Mehmet Müezzinolu, Detaylarn önümüzdeki günlerde açklayacamz projeyle bin civarnda aileye belirli bir destei vereceiz, belirli kriterler arayacaz ve 6 ay pilot uygulamasn yöneteceiz. dedi.

Projeden yararlanacak ailelerin belirlenmesinin ardndan projenin geri dönülerini incelemeye balayacaklarn dile getiren Müezzinolu, ortaya çkan sonuçlarn ardndan projenin yaygnlatrlp yangnlatrlmayacana karar verileceini söyledi.

- Yaklak 76 projeye 962 bin liralk kaynak aktarld

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Müezzinolu, cezasn çeken hükümlülerin istihdamna yönelik olarak ise Kendi iini kurmak isteyen eski hükümlülere proje karlnda brüt asgari ücretin 10 katna kadar hibe destei veriliyor. Yaklak 76 projeye 962 bin liralk kaynak aktarld. Yaklak 4 bin 365 kii kamuda istihdam edildi. eklinde konutu.

Mehmet Müezzinolu, toplum yararna çalma programlarnn gelecek yl da devam edeceini belirterek, unlar kaydetti:

Toplum yararna programlarn önümüzdeki dönemde kamuda uygulanmasnn kriterleri üzerinde yeni çalmalar yapyoruz. stiyoruz ki 2 dönem toplum yararna projeden desteklenenler kalc istihdama da adm atsnlar. Yoksa iki 9 aylk dönemden sonra yeniden açkta kalyor olmalarnn esasnda geçici bir çözüm ama kalc bir çözümün stratejilerini de belki bu toplum yararna istihdamda iverenlerimize bu kiileri istihdam ettiklerinde yüzde 50sini üstlenebilme, sonraki yllarda da yüzde 25ini üstlenecei desteklerle kalc istihdamlara yönlendirmenin de çalmalarn yapyoruz.

2016 Kasm ay sonu itibaryla toplum yararna projelerden 164 bin vatandan yararlandn belirten Müezzinolu, i ba eitim programlarndan yararlananlarn yaklak yüzde 45inin kadnlar, yüzde 72sinin ise 15-29 ya grubu gençler olduunu ve programa katlanlarn ortalama yüzde 75inin kalc istihdamnn salandna dikkati çekti.

Bakan Müezzinolu, salanan bu desteklere ilave olarak, 2017de ilk defa ie girecek üniversite örencileri ve stratejik alanlarda ie balayacak olanlara ilk yl asgari ücret üzerinden ücretinin yüzde 50sinin, 2nci yl da yüzde 25ini ödeyecek ekilde iverenlere destek verileceini aktararak, 280 bin ilk defa iba yapacak gençlere ve stratejik alanlardaki istihdamlara böyle bir destei de bu yl itibaryla balatm olacaz. diye konutu.

- Kamu personelindeki çok yamal bohçay, statü birlikteliine tayalm

Kamu personel reformunun gündemlerinde olduunu, bu kapsamda düzenledikleri çaltaylara gelecek 6 ay içinde de devam edeceklerini belirten Müezzinolu, stiyoruz ki güvencenin sarslmad ama performansn, geliimin ölçülebildii, terfilerin hakkaniyetli ve liyakatl yaplabildii effaf sistemi kuralm. Kamu personelindeki çok yamal bohçay, statü birlikteliine tayalm. Zorluklar var, paydalarmzn farkl farkl öneri ve tereddütleri var. Bütün bunlar sfrlamay arzu ediyoruz ama minimize ederek çalmalarmz olgunlatrma gayreti içinde olacaz. dedi.

Mehmet Müezzinolu, geçen yln kasm ay itibaryla kamuda 2 milyon 485 bin 30u memur, 122 bin 476s sözlemeli personel, 335 bin 151i içi olmak farkl statülerde toplam 3 milyon 291 bin 846 personelin istihdam edildiini bildirdi.

Uluslararas çi Gücü Kanununun austos aynda yasalatn ve Bakanlk bünyesinde Uluslararas çi Gücü Genel Müdürlüünün kurulduunu anmsatan Müezzinolu, yasal altyaplar tamamlanan bu kanunla yurt dndan nitelikli insan kaynan artrabilmeyi ve yabanc sermayeyi ülkeye çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

kazalarna da deinen Bakan Müezzinolu, 2002ye göre 2015te i yeri saysnn yüzde 140, çalan saysnn yüzde 168 arttn ama 100 bin içideki ölümlü i kazalarnn yaklak yüzde 50 orannda azaldna dikkati çekerek, i kazalarn daha da düürmek istediklerini vurgulad.

- sizlik oran bizim içimizi actyor

Müezzinolu, yeni asgari ücret rakamnn çalanlara hayrl olmas temennisinde bulunarak, unlar söyledi:

Asgari ücret yeter mi diye soruluyor. Bu sorunun cevab, tabii ki hayr. Ama istihdam mutlaka merkeze almak zorundayz. Her yl 1 milyon kiiye istihdam alan oluturmamz gerekiyor. Bu da salkl, istikrarl, büyüyen bir ekonomiden, yatrm yapan bir özel sektörden, dünya ile rekabet edebilen bir özel sektörden, dünya ile rekabette dier maliyetlerle birlikte i gücü maliyetinde de dengelerinin bozulmad bir süreci götürmemiz gerekiyor. Yoksa gönlümüz, ah keke u rakam olsa diyor ama realiteden uzaklamadan gitmemiz gerekiyor. 2000li yllarn fotorafn yaadk. Kimin maa ne olursa olsun 400 bin i yeri kapand, milyonlarca insanmz isiz kald. Dolaysyla u anda bile yüzde 9,7lerden yüzde 11,3lere çkm olan bir isizlik oran bizim içimizi actyor. Dolaysyla istihdamn ve yatrmn artt, ülkenin ürettii, rekabet edebilirliinin artt bir süreci salkl bir ekilde yürütmemiz gerekiyor. nallah önümüzdeki yllar bu anlamda çok daha baarl olacak.

- 30 yl üzeri hizmet edenlere 2 milyar 80 milyon lira ödenecek

Emekliye promosyon konusunun çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn geride kalan döneminin en temel gündemlerinden biri olduunu dile getiren Mehmet Müezzinolu, Babakan Binali Yldrma pazarlk ve rakama katksndan ötürü teekkür etti.

Türkiyenin son dönemde yaad tüm olumsuzlulara ramen çalanlarn maa ve ücretleri ile emeklilerin aylklarna artlarn yapldn belirten Müezzinolu, AK Partinin alt gelir grubuna yönelik politikalar hayata geçirmeye devam ettiini dile getirdi.

stihdamn gelimesi için düzenledikleri kurs ve programlara devam edeceklerini ifade eden Bakan Müezzinolu, i ba eitim programlar kapsamnda 300 bin, mesleki eitim ile giriimcilik kurslar kapsamnda ise 100er bin kiinin destekleneceini bildirdi.

Müezzinolu, 30 yln üstündeki hizmet süresiyle emekli olanlarn 30 yln üstündeki çalmalarnn da ikramiye olarak ödenmesi için yasal düzenleme yaplacan anmsatarak, Bugün görümeleri balayacak Maliye Bakanlnn torba yasas içerinde var. Bu yasal düzenlemden sonra yaklak 408 bin kiiye toplam 2 milyar 80 milyon lirann ödenmesi bekleniyor. Düük tutarlarn 100 lirann altnda olmamasna karar verdik. Böylece o emeklilerimize ufak bir ikramiye olsun. ifadelerini kulland.

Bakanlkta ZDES Projesi kapsamndaki çalmalarn devam edeceini de vurgulayan Mehmet Müezzinolu, bunun yannda ilk etkinliini cuma günü Konyada yapacaklar çalma Hayatnda Milli Seferberlik programn hayata geçireceklerini bildirdi.

Program kapsamnda çalma hayatnn farkl paydalaryla bir araya gelinip, görü ve önerilerin dinleneceini dile getiren Müezzinolu, ayrca asgari ücretli, emekli ve engellilerin evlerinin de habersizce ziyaret edileceini aktard.

- sizlik sigortasndan yararlanma koullar deimeyecek

Bir soru üzerine, kamu personel reformu, kdem tazminat düzenlemesi ve sosyal güvenlik reformunun ikinci faznn bu yln ilk 6 ay içinde sonuçlandrmay planladklarn belirten Bakan Müezzinolu, özellikle kamu personel formu ile kdem tazminat düzenlemesi konusunun milyonlarca çalan ilgilendirmesi nedeniyle süreci diyalogla yürüttüklerini bildirdi.

Müezzinolu, asgari ücret kapsamnda iverenlere geçen yl verilen desteklerin devam edip etmeyecei yönündeki bir soru üzerine, Geçtiimiz yl yararlananlar yine yararlanacak. Maliye Bakanlmzn plan bu yl destein 75 lira olarak devam etmesiydi ama asgari ücretin de bin 400 lirann altnda olmas planlyordu. Yeni asgari ücret rakam iverene 27 liralk bir yük getiriyor. Bu ilave yükü ya tamamen kapatacaz ya da ksmen kapatacaz. Sayn Babakanmz bunu ilerleyen günlerde netletirecek. yantn verdi.

30 yln memur emeklilerine yönelik çalmada faiz uygulamasna girilmemesine ilikin soru üzerine de Mehmet Müezzinolu, bir ksmnn 15-20 yl öncesine dayandn ve dolaysyla bunun altndan kalkabilmenin kolay olmadn ifade etti.

Müezzinolu, burada hedeflerinin minimum maduriyet, maksimum telafi olduunu vurgulad.

Bakan Müezzinolu, sizlik Sigortas Fonundan yararlanma koullarnn esnetilmesi veya ödenen maann yükseltilmesinin söz konusu olup olmadna ilikin soru üzerine, u anda bu yönde bir çalma olmadn, ihtiyaç olursa deerlendirilebileceini bildirdi.

Kdem tazminatna yönelik soru üzerine de Müezzinolu, çileri Bakan Süleyman Soylunun çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan olarak görev yapt dönemde sendikal olmayan çalanlarn kdem tazminatndan istifade edip etmedikleri üzerine bir çalma yaptrdn anmsatt.

Mehmet Müezzinolu, u anda sendikasz çalanlarmzn yüzde 84ü kdem tazminatndan istifade edemiyor. Biz yaklak yüzde 11 civarnda sendikalmz var diyorsak, bu unu gösteriyor, bizim çalanmzn yüzde 75-80i kdem tazminatndan istifade edemiyor. Bir taraftan yüzde 75lik bir kitle madur olmaya devam ediyor, dier taraftan da iveren. Niye bir içinin hakk iverenin cebinde biriksin? verenin cebinde biriken bir hak onun için güvenceli olabilir mi? deerlendirmesinde bulundu.

- Emekliler promosyon için 3 ay içinde kararn verecek

Bakan Müezzinolu, kamu bankalarndan maa alan emeklilere promosyon ödemesinin yaplaca ve özel bankadan maa alanlarn da kamu bankalarna maalarn tamas gerekecei hatrlatlarak, bu kapsamda bir süre olup olmadna ilikin soru üzerine unlar kaydetti:

Ben inanyorum ki kamu bankalar dnda özel bankalar da farkl tekliflerle veya asgari bazda bu rakamlara biz de talibiz diyecekler. Emeklimizin de 3 ay süresince bir, mevcut bankas devam edecekse zaten bir ey söylemesine gerek yok. ki, Ben bankam deitireceim derse, bankasn deitirebilir. 3 ay içerisinde kararn vermek durumunda. Hiç deitirmedii durumda bankasnda devam eder, bankasndan da promosyonunu alr. Kamu bankasna göre bir özel banka daha cazip bir teklif getirdi derse ona gider ama bunu 3 ay içerisinde yapmak zorunda.

Ana Sayfaya Git