Bakan müjdesi; yüzler gülecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona karşı 'Benim devletim benim yanımdadır' dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır" dedi.

Haberler 15.06.2022 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Bilgin, Ankarada otelde çalma Ekonomisi Aratrma Topluluunun 35inci Yl Programna katld. Bilgin, çalma hayatnn bugün de Türkiyenin demokratikleme sürecine katk yapan önemli bir alan olduunu söyledi. Bilgin, çünkü orada emek var, emek örgütleri var, devlet var, iverenler var, emekle sermaye arasndaki ilikilerin yönetilmesinde bu demokratik perspektif fevkalade önemlidir. Biliyorsunuz ki bir ülkenin demokratik olup olmamasnn en önemli göstergesi seçimle gelenlerin seçimle gitmesidir. Ama sosyal bakmdan da en önemli göstergesi özgür sendikaclktr. Emein örgütlenme hakknn kullanlmasdr, kullanlabiliyor olmasdr ve devletin sermaye karsnda emei korumasdr. Sermaye teorik olarak güçlü bir yapdr. Kendiliinden güçlüdür. Fakat emek tek bana bireyseldir. Tek bana yalnzdr. Dolaysyla onun korunmasn salayacak sosyal zemini gerçekletirmek devletin görevidir. Demokratik devletin bir ölçüsü de budur dedi.

FABRKA DUVARLARINA, ASGAR ÜCRET VERG DII KALSIN, YAZARDIK

Bilgin, asgari ücretten vergi alnmamas konusunda çok uralar verdiklerini dile getirerek, Türkiye bu meseleyi takip ediyor. çünkü süre içerisinde tarihi bir adm atma frsat bulduk. Hep derslerimizde söylediimiz, örenciyken de duvarlara yazdm hiç unutmuyorum Cebeci civarnda iplik fabrikas gibi bir fabrika vard. Baya basit teknolojilerle kurulmu, 120 kiinin falan çalt bir yerdi. Orann duvarna birkaç arkadamla beraber asgari ücret vergi d kalsn diye yazdmz hatrlyorum. Yani bu eski bir hikayeydi. Bütün her eyden devlet vergi alyor; ama hiç olmazsa ücretin asgari ücretlik ksmndan vergi alnmasn düüncesi bizim alanmzda çalan bütün hocalarn da savunduu bir ilkeydi. Bunu gerçekletirmek bize nasip oldu. Biliyorsunuz geçtiimiz yln sonunda Sayn Cumhurbakanmzla birlikte açkladmz bir programda tarihi olarak asgari ücreti yüzde 50 orannda artran bir karar aldk. Bu çok önemli bir karard ama esas orada önemli karar ise asgari ücret düzeyinde bütün ücretlerin vergi d kalmasyd. Bu tarihi bir admdr diye konutu.

TEMMUZ AYINDA BÜTÜN çALIANLARIN YÜZÜ GÜLECEK

Bilgin, Covid-19 salgn sonrasnda tüm dünyada ekonomik anlamda kriz yaandna dikkat çekerek, Covid-19 dönemi küresel ölçekte büyük bir ekonomik krize yol açt. 2008 krizinden sonra dünya yeni bir krizle kar karya. Covid-19 sonras karlatmz bu ekonomik sarsntlar Türkiye gibi yaklak 1 milyon dolara birkaç adm kalm bir ekonomide daha sarsc etkiler yapmas beklenir. Avrupa ülkeleri bundan etkileniyor, dünyann her taraf etkileniyor. Ama Türkiye bu süreçte de büyüyen 3 ekonomiden birisi olarak yoluna devam ediyor. Bu da çok önemli. Dün de sanayideki büyüme rakamlar açkland. Türkiye ekonomik dalgalanmalara, enflasyonlara ramen bu büyümeyi sürdürüyor. O halde enflasyonun tahribatna kar çalanlar ve emei korumak bizim vazifemiz. Biz emei, çalanlarmz enflasyona ezdirmeyeceiz. Yani önümüzde Temmuz dönemi var. çalanlarmzla sadece kamu emeklileri ile kamu çalanlar ile deil, özel sektör emeklileri ile Bakurlularla çeitli konumda bulunan emekliler de dahil hepsini kapsayan, sadece enflasyon farkn deil onlarn sosyal konumlarn destekleyecek bir çalmay sürdürüyoruz. Yani temmuz aynda bütün çalanlarn yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona kar Benim devletim benim yanmdadr dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekletirecek durumdadr dedi.

Bakan Bilgin, çkta gazetecilerin Asgari ücretliye ayrca bir zam olacak m? sorusuna, Konumamda her eyi söyledim. Ayrca bir açklama yapmayacam diye cevap verdi.

Ana Sayfaya Git