Bakan Muş: Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat değeri kaydedildi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “İhracatımız geçen yılın kasım ayına göre yüzde 33,4'lük artışla 21,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat değeri kaydedilmiştir. Ayrıca, son 12 aylık ihracat değerimiz olan 221 milyar dolar da yeni bir rekordur. Hedefimiz, Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim ve ihracat yoluyla dış ticaret açığını düşürerek cari açık konusunu gündemimizden kalıcı olarak çıkarmak" dedi.

Haberler 06.12.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antalyann Serik ilçesi Belek Turizm Bölgesindeki bir otelde dün balayan Savunma ve Havaclk Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansnn kapan yapld. Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakan Prof. Dr. smail Demir tarafndan Ticaret Bakan Mehmet Mua, Milli Muharip Uçann maketi hediye edildi. Bakan Mu, katlmclarla birlikte hatra fotoraf çektirdi. 2 gün süren konferansn kapannda konuan Ticaret Bakan Mehmet Mu, Türkiyenin artk savunma ve havaclk sanayi sektöründe dünyada söz sahibi olduunu söyledi.

Türkiyenin savunma sanayi pazarnda 14üncü srada olduunu söyleyen Bakan Mu, Küresel ölçekte savunma sanayii sektörü harcamalarna ve ihracatna bakldnda, ülkemizin konumu daha iyi görülebilmektedir. Küresel ölçekte savunma sanayiinde pazar büyüklüü yaklak 2 trilyon dolardr. Ülkemiz bu pazarda 14üncü sradadr. Savunma sanayii gelirlerini dikkate alan dünya geneli ilk 100 firma listesi arasnda 2021 ylnda 2 adet firmamzn bulunmas gurur vericidir dedi.

Türkiye ekonomisinin 2021 ylnda büyüme performansnn devam ettiini belirten Bakan Mu, Türkiye ekonomisi, dünyada alamann hz kazanmas, d talepteki art ve hizmet gelirlerindeki toparlanmann katksyla dünyadan pozitif ayrm ve 2020 ylnda güçlü bir toparlanma yaamtr. 2021 ylnda da bu güçlü büyüme performans devam etmektedir. Ülkemiz, 2021 ylnn ilk çeyreinde yüzde 7,2, ikinci çeyreinde yüzde 22 ve üçüncü çeyreinde yüzde 7,4 orannda büyüme kaydetmitir diye konutu.

12 AYLIK HRACAT 221 MLYAR DOLAR

hracatn büyümenin lokomotifi olduunu söyleyen Bakan Mu, hracatmz geçtiimiz yln kasm ayna göre yüzde 33,4lük artla 21,5 milyar dolar seviyesinde gerçeklemi ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylk ihracat deeri kaydedilmitir. Ayrca, son 12 aylk ihracat deerimiz olan 221 milyar dolar da yeni bir rekordur. Bu rakamlar da göstermektedir ki, Türkiye üreterek ve ürettiini yurt dna ihraç ederek büyümeye devam etmektedir. Hedefimiz, Ar-Ge ve inovasyona dayal üretim ve ihracat yoluyla d ticaret açn düürerek cari açk konusunu gündemimizden kalc olarak çkarmaktr dedi.

SAVUNMA SANAY HRACATI PANDEM ÖNCESNN ÜZERNDE

2021 ylnn savunma sanayii sektörü için toparlanma yl olduunu söyleyen Bakan Mu, Bu yl Ocak-Kasm döneminde sektörün ihracat 2,8 milyar dolara ulamtr. Bu rakamla sektörün ihracat, pandemi öncesi olan 2019 seviyesinin de üzerine çkmtr. Sektörün ihracatnda Türk savunma ve havaclk sanayiinin ürettii HAlar ile kara ve hava araçlar önemli yer tekil etmektedir. 2020 ylnda irketlerimiz ABD, Azerbaycan ve Almanya bata olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekletirmitir diye konutu.

LAVE ADIMLAR ATACAIZ

Katma deerli ihracat için savunma sanayiinin büyük önem arz ettiini belirten Bakan Mu, Önümüzdeki dönemde açklayacamz Uzak Ülke Stratejisi kapsamnda, ihracat potansiyelimizin yüksek olduu ülkelerle ticaretimizi gelitirmek için ilave admlar atacaz. Savunma ve Havaclk Sanayiinin ihtiyaçlarnn yerli imalat ile karlanmas hedeflenmitir. Öncelikli hedefler arasnda yer alan savunma sanayiinde, Silahl Kuvvetlerimiz ve güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarn, sürekli geliim anlay ile azami ölçüde milli teknolojiler ve yerli imkanlarla karlayarak savunma ihracatn artrmak amaçlanmtr dedi.

YERL VE ÖZGÜN TASARIM

Türk savunma sanayiinin 1990 öncesinde ithalata baml bir yapya sahip olduunu belirten Bakan Mehmet Mu, 1990-2000 döneminde ise zrhl sava arac, hafif nakliye ve temel eitim uça ile kargo helikopteri gibi kara ve hava araçlarnn ortak üretimi modeline geçilmitir. 2000li yllarla birlikte ise Mil-Gem, Anka ve Hürku gibi önemli nitelikteki ana platformlarn ksmi tasarm süreci balamtr. 2010 ylndan günümüze kadar gelen süreçte ise yerli helikopter, yerli sava uça, Göktürk-3 projeleriyle birlikte yerli ve özgün tasarm ürünlerin gelitirilmesi sürecine geçilmitir diye konutu.

GZL VE AçIK AMBARGOLAR UYGULANMAKTADIR

Türkiyeye kar uluslararas platformlarda gizli ve açk baz ambargolar uygulandn söyleyen Bakan Mu, Son zamanlarda Kanada ile yaanan ve HAlarda kullanlan görü odakl kamera ihracat yasa da sektörün dinamiklerini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Uluslararas platformlarda gizli ve açk baz ambargolar uygulanmaktadr. Geçmiten bu yana karlatmz bu tür kstlamalar bizi uzun vadede kendi kendimize yeten bir ülke haline getirmitir. Bu anlamda yerlileme oranlar 2006 ylnda yüzde 25 iken günümüzde yüzde 75e çkmtr. Bu rakam Türk savunma sanayisinin ne kadar güçlü bir potansiyele sahip olduunu gözler önüne sermektedir dedi.

1,3 MLYAR DOLARDAN 5 MLYAR DOLARA

Türkiyenin savunma sanayiindeki geliimini dünya ülkelerinin yakndan takip ettiini söyleyen Bakan Mu, Son 14 yla bakacak olursak, 2002 ylnda 1,3 milyar dolar olan savunma ve havaclk sektörü ciromuz 5 milyar dolara, savunma ve havaclk ihracatmz 247 milyon dolardan 2,5 milyar dolara ve Ar-Ge harcamalarmz 49 milyon dolardan 904 milyon dolara ulamtr. Türkiye, milli güvenlik önlemleri ve terör ile mücadele kapsamnda, zrhl araçlar, silahl ve silahsz insansz hava araçlar konusunda kendini çok ileriye tamtr. 2004ten bu yana, birçok silah sistemi, savunma sanayimizin ithal bamlln azalttmz projelerimizin meyveleridir. Dünya ülkeleri de bu gelimeleri yakndan takip etmektedir diye konutu.

SAVUNMA SANAYNDE HEDEF 10 MLYAR DOLAR HRACAT

Türkiyenin dünyada savunma sanayii alannda teknolojik üstünlüe sahip, küresel bir oyuncu olma hedefine ulaacana inandn söyleyen Bakan Mu, Yerli ve milli sanayimizle güçlenen savunma kapasitemiz, ülkemiz menfaatlerinin koruyucusu ve bölge ülkelerinin istikrarnn da teminat olacaktr. Türkiye, güçlü ordusu, ate gücü ve son teknoloji yerli silahlaryla bölgesinde büyük caydrc güçtür. Cumhuriyetimizin 100üncü yl dönümünde birçok sektörde olduu gibi savunma ve havaclk sanayiinde de tasarlayan, üreten ve ihraç eden bir Türkiye vizyonunu hep birlikte baarmak üzere kararl yürüyüümüzü sürdüreceiz. Sektörün 10 milyar dolarlk ihracat hedefine ulamas için Ticaret Bakanl olarak tüm gayretimizle çalacamz belirtmek isterim dedi.

Ana Sayfaya Git