Bakan Nebati'den büyüme açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Öncü göstergeler dışında bu yıl ilk çeyreğinde güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü de rahatlıkla söyleyebiliriz. Yarın gayrisafi yurtiçi hasıla ilk çeyrek verileri açıklandığında inşallah hep beraber şahit olacağız. Öncü veriler büyümenin 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık olarak 7 civarında bir şekilde gerçekleşeceğini işaret ediyor" dedi.

Haberler 31.05.2022 - 01:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebati, Türkiye Bankalar Birlii 65. Olaan Genel Kurul programna katld. ilide bulunan bir otelde düzenlenen programda Türkiye Bankalar Birlii Yönetim Kurulu Bakan Alpaslan çakar ve BDDK Bakan Mehmet Ali Akben konuma yapt. Konumaclarn ardndan kürsüye Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebati çkt.

LK KEZ AKTF BÜYÜK 10 TRLYONUN ÜZERNDE

Bakan Nebati, Bankaclk sektörümüzün tarihinde ilk kez aktif büyüklüünü 10 trilyonun üzerine çkard bir döneme ahitlik ediyoruz. Sektörün aktif büyüklüü mart ay itibariyle 10.2 trilyon liraya ulam bulunuyor. Finansal sistemin içerisinde yaklak yüzde 85lik bir paya sahip olan sektörün aktif büyüklüüne milli gelire oran ise yüzde 141 seviyesinde. Sektörün en önemli finansman kalemi olan krediler 5.5 trilyon liraya en önemli fonlama kayna olan mevduatlar ise 6 trilyon liraya ulam durumda. Bankaclk sektörümüzün kaynaklarn doru ve verimli alana yönlendirmesini ekonomik aktivitenin kesintisiz seyri kadar finansal istikrarmzn korunmas açsndan da çok önemsiyoruz. Bu sebeple kredi büyümelerini yakinen takip ediyoruz. Ve temel hedef üretim, ihracat ve yatrmlar arttrmak olan Türkiye ekonomi modelimizle birlikte selektif kredi yaklamn ekonomi politikamzn odana yerletiriyoruz. Son dönemde ticari kredilerdeki artn kredi büyümesinin ana sebebi olmasn bu yaklamla da önemsiyoruz. 20 Mays itibariyle ticari kredi büyümesi yllk yüzde 26,3 seviyesinde gerçekletirilirken tüketici kredilerinin büyümesi yllk yüzde 23,6 seviyesinde seyrediyor ki bu kur etkisinden arndrlm halde. Buna ek olarak ticari kredilerdeki ivmelenmenin önemli bir bölümünü özel bankalarca gerçekletirilmesiyse oldukça sevindirici bir durum dedi.

KÜRESEL EKONOM ZOR GÜNLERDEN GEçYOR

Bakan Nebati,Küresel ekonomi zor günlerden geçiyor. Salgn tetikledii skntlarn ardndan geçtiimiz ubat aynda balayan ve etkileri tüm dünyaya yaylan Ukraynadaki savalar devam ediyor. Bu durum salgn sonras toplanma eylemindeki küresel ekonominin yüzletii skntlar maalesef daha da derinletirmi bir gelime oldu. Emtia fiyatlarnda görülen yüksek artlar. Tedarik zincirinde yaanan sorunlar ve tamaclk faaliyetlerinde görülen artlar tüm dünyada enflasyonun sert bir biçimde yükselmesine sebep oldu. Bugün gelien ve gelimekte olan tüm ülkeler son krk yln en yüksek enflasyon oranlaryla da mücadele ediyor ifadelerini kulland.

BÜYÜME 2022 YILININ LK çEYRENDE YILLIK OLARAK 7 CVARINDA

Bakan Nebati, Öncü göstergeler dnda bu yl ilk çeyreinde güçlü ve dengeli büyüme eiliminin sürdüünü de rahatlkla söyleyebiliriz. Yarn gayrisafi yurtiçi hasla ilk çeyrek verileri açklandnda inallah hep beraber ahit olacaz. Öncü veriler büyümenin 2022 ylnn ilk çeyreinde yllk olarak 7 civarnda bir ekilde gerçekleeceini iaret ediyor. Sanayi üretimimiz 2022 ylnn ilk çeyreinde yllk bazda yüzde 10,2 orannda art gösterdi. Modelimizin doal bir sonucu olarak sanayimizin milli geliri içerisindeki payn önümüzdeki dönemde daha da artmasn bekliyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git