Bakan Pakdemirli: 10,5 milyar liralık hibe desteği sağladık

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bugüne kadar kırsal kalkınma maksadıyla yaklaşık 10,5 milyar liralık hibe desteği sağladık. Bu desteklemelerimiz bundan sonra da devam edecek" dedi.

Haberler 05.08.2020 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Pakdemirli yapt yazl açklamada, Krsal Kalknma Yatrmlarn Destekleme Program (KKYDP) kapsamnda krsal kalknma yatrmlarn desteklediklerini bildirdi. Pakdemirli, 2006 ylnda balattmz KKYDP ile krsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi ile alternatif gelir kaynaklarnn oluturulmas maksadyla çeitli alanlardaki yatrmlara yüzde 50 orannda hibe destei veriyoruz dedi.

GERçEK VE TÜZEL KLER BAVURABLYOR

Tarmsal ürünlerin ilenmesi, depolanmas ve paketlenmesine yönelik, yeni tesis, teknoloji yenilenmesi, alternatif enerji kaynaklarnn üretilmesi, kullanlmas ve alet ekipman almlarna ilikin hibe desteklerine gerçek ve tüzel kiilerin bavurabildiini belirten Bakan Pakdemirli, Bu kapsamda 2006-2020 yllar arasnda bu alanlarda 4,1 milyar TL hibe destei saladk. Ayrca modern sulama sistemlerinin desteklenmesi maksadyla yaplan yaklak 625 milyon liralk hibe ile bu rakam 4,725 milyar liraya ulat diye konutu.

GENç çFTç PROJESNE 1,43 MLYARLIK HBE

Dier yandan krsal kalknma için 2016-2018 yllar arasnda Genç çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programnn uygulandn ifade eden Bakan Pakdemirli, Proje ile bitkisel üretime, hayvansal üretime, yöresel tarm ürünleri ile tbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, ilenmesi, paketlenmesi ve depolanmasna yönelik kii ba 30 bin lira hibe destei verdik. Bu balamda 47 bin 775 genç çiftçimizin projesine toplam 1,43 milyar lira hibe destei saladk. Bu proje 2018 ylnda tamamland ifadesini kulland.

UZMAN ELLER PROJESN BALATTIK

2019 ylnda ise tarm ve orman alannda üniversite eitimi alan genç çiftçilere yönelik Krsal Kalknmada Uzman Eller Projesini pilot olarak balattklarn söyleyen Pakdemirli, Projeyi zmir, Düzce, Mardin ve Amasya illerinde balattk. 100 kiiye 100er bin lira hibe saladmz bu projede destek verilen iletmelerin kar-zarar durumu ve faaliyetleri yakndan takip edilecek. Olumlu etkileri görüldüü takdirde, projeyi, Türkiyenin bütün illerine yaymay planlyoruz dedi.

Krsal Kalknma Programnn da (IPARD) uygulandn ifade eden Bakan Pakdemirli, unlar kaydetti:

IPARD-1 ve IPARD-2 programlaryla son 10 ylda yaklak 16 bin 500 projeyle sözleme imzaladk, bu projelere 4.3 milyar TL hibe destei ödedik. Böylece krsalda 12.5 milyar TL yatrm yapld, 67 bin yeni istihdam saland. Bakanlk olarak krsaldaki vatandalarmzn ve üreticilerimizin her daim yanndayz. Bundan sonra da onlar yalnz brakmayacaz. Bugüne kadar krsal kalknma maksadyla yaklak 10,5 milyar liralk hibe destei saladk. Bu desteklemelerimiz bundan sonra da devam edecek.

Ana Sayfaya Git