Bakan Pakdemirli: 400 milyon liralık hibeyi üreticimize sunuyoruz

TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "IPARD-2 6'ncı başvuru çağrısı ile toplam 60 milyon euro, yani 400 milyon liralık hibeyi üreticimize, yatırımcımıza sunuyoruz. Durmayın, beklemeyin, bize gelin, yüzde 65'e kadar olan bu hibeyi kaçırmayın" dedi.

Haberler 09.05.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüünde düzenlenen Avrupa Birlii Krsal Kalknma Program 2 (IPARD) 6nc Bavuru çars tantm programna katld. El sanatlar ve semazen gösterisiyle balayan programa, Bakan Pakdemirli ile birlikte Avrupa Birlii (AB) Türkiye Delegasyonu Bakan Yardmcs Gabriel Munuera Vinals, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarm ve Orman Komisyonu Bakan Yunus Klç, Dileri Bakanl Bakan Yardmcs ve Avrupa Birlii Bakan Faruk Kaymakç ile davetliler katld. Programda konuan Bakan Pakdemirli, yatrm yapan, yeni istihdam oluturan, Türkiyeye katma deer salayan her giriimcinin hep yannda olduklarn ve olmaya da devam edeceklerini söyledi. Daha sonra IPARD programnn önemine deinen Bakan Pakdemirli, bu program kapsamnda bugüne kadar 14 binden fazla projeye 4 milyar lira hibe destei saladklarn söyledi.

60 MLYON EURO HBE

IPARD-2 kapsamnda 5inci bavuru çarsn 16 ubatta açkladklarn hatrlatan Bakan Pakdemirli, öyle konutu:

250 milyon Euro, yani 1,5 milyar lira hibe bütçesi olan 5inci çarda, hayvanclk ve ileme pazarlama yatrmlarn destekliyoruz. Bu çarnn bavuru süreci devam ediyor. Bugün ise, IPARD-2 kapsamnda, dier bir ana tedbirde, Krsal Ekonomik Faaliyetlerin çeitlendirilmesi ve Gelitirme Tedbirinde 6nc bavuru çarsna çkyoruz. IPARD-2 6nc bavuru çars ile toplam 60 milyon Euro, yani 400 milyon liralk hibeyi üreticimize, yatrmcmza sunuyoruz. 60 milyon Euro çar bütçesinin yüzde 75i AB, yüzde 25i ulusal kaynaktan oluuyor.

3 MLYONDAN FAZLA YATIRIMA YÜZDE 65 HBE

Bu hibe paketinde daha çok küçük yatrmclarn destekleneceini ve 7 alt sektörü destekleyeceklerini belirten Bakan Pakdemirli, unlar söyledi:

Bu hibe paketinde, krsaldaki istihdama dorudan katk salayacak, gençlerimize ve kadnlarmza, önemli avantajlar salayacak konular bulunuyor. Peki hangi sektörleri destekliyoruz? Bitkisel üretimin çeitlendirilmesi ile bitkisel ürünlerin ilenmesi ve paketlenmesi kapsamnda; süs bitkileri, tbbi ve aromatik bitkiler, mantar, fide ve fidan ile çiçek soan üretim yatrmlarn destekleyeceiz. Ülkemizin önemli bir potansiyeli sahip olduu, arclk ve ar ürünlerinin üretimi, ilenmesi ve paketlenmesi yatrmlarn destekleyeceiz. Zanaatkrlk, yöresel tarm ve gda ürünlerinin üretimini, krsal turizm ve rekreasyon faaliyetlerini, kültür balkçln, yenilebilir enerji tesisleri ile kooperatif ve üretici örgütleri için makine parklar kurulumunu bu çar kapsamnda destekliyoruz. Bu sektörlerde yaplacak yatrmlarn 500 bin Euroya, yani 3 milyon liradan fazla ksmna, yüzde 55 ile yüzde 65 hibe vereceiz.

DURMAYIN, BEKLEMEYN, BZE GELN

IPARD kapsamnda kredi veya borç vermediklerini vurgulayan Bakan Pakdemirli, öyle konutu:

Biz hibe veriyoruz. Yani geri ödemesi olmayan, yatrm destei veriyoruz. 42 ilimizdeki tüm üreticilerimize söylüyorum, durmayn, beklemeyin, bize gelin, yüzde 65e kadar olan bu hibeyi kaçrmayn. Amacmz belli. Rekabetçi, sürdürülebilir, AB standartlarnda, teknoloji kullanm yüksek, istihdam oluturmu iletmeleri ülkemize kazandrmak. Bugün itibariyle proje hazrlama süresi balad. Projelerini hazrlayp sunmak için üreticimize 3 ay süre veriyoruz. Bavurular, 8 Temmuz ile 23 Austos tarihleri arasnda Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumu il koordinatörlüklerine teslim edilecek. Durmayn, beklemeyin, projelerinizi hazrlamaya balayn.

Ana Sayfaya Git