Bakan Pakdemirli: Ülkemizin yeterli gıda stoku var

Pakdemirli, "Ton başına bakliyat alım fiyatlarını kırmızı mercimekte 3 bin 500 lira, yeşil mercimekte 3 bin 200 lira, nohutta 3 bin 350 lira olarak belirledik. Bakliyattaki prim ve destek ödemesi de ton başına 800 liradır." dedi. Artış oranı yüzde 22'yi buldu.

Haberler 05.05.2020 - 23:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Ülkemizin yeterli gda stoku vardr, endie edilecek bir durum söz konusu deildir. Gdaya eriim konusunda da güçlü lojistik altyapmz sayesinde, ülkemizde herhangi bir sorun bulunmamaktadr dedi.

Tarm ve Orman Bakan Pakdemirli, Afet Yönetim Merkezinde çiftçilerin uzaktan eitimine ilikin düzenlenen lansmanda açklamalarda bulundu. 7 bölgeden 81 ili temsilen 17 çiftçinin katlmyla telekonferansla gerçekletirilen toplantda Bakan Pakdemirli, Türkiyenin koronavirüse kar gösterdii mücadelenin, Avrupa ve Amerikaya göre çok daha iyi noktada olduunu belirtti. Pakdemirli, Türkiyenin salgnla mücadelede örnek gösterildiini kaydederek, Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann liderliinde, güçlü altyapmzla toplumumuzun her bir ferdinin destei ve özverisiyle Amerikadan da Avrupadan da daha iyi bir mücadele vermekteyiz. Tarm- orman sektörü de bu anlamda büyük bir gayret ve emek ortaya koyarak, ülkemizin dik duruuna omuz verdi, ciddi katklar salad dedi.

HUBUBATTA TON BAINA 230 LRA DESTEK ÖDEMES YAPIYORUZ

Cumhurbakan Erdoann hasat dönemine hazrlanan çiftçilere müjdelerini aktaran Pakdemirli, TMOnun sert ekmeklik buday alm fiyatn, ton bana 1350 liradan 1650 liraya yükseltiyoruz. Arpa alm fiyatn, ton bana 1100 liradan 1275 liraya çkaryoruz. Ayrca çiftçilerimize hububatta 230 lira ton bana prim ve destek ödemesi yapyoruz. Ton bana bakliyat alm fiyatlarn da krmz mercimekte 3 bin 500 lira, yeil mercimekte 3 bin 200 lira, nohutta 3 bin 350 lira olarak belirledik. Bakliyattaki prim ve destek ödemesi de ton bana 800 liradr. Bütün çiftçilerimize hayrl, uurlu olsun. Biz hükümet olarak da bakanlk olarak da bütün imkanlarmzla yannzdayz, yannzda olmaya devam edeceiz diye konutu.

YETERL GIDA STOKU VAR

Bakan Pakdemirli, gda stoklarnda herhangi bir sknt olmadn belirterek, üzerinde durduu 2 önemli husus olduunu belirtti. Pakdemirli, Birincisi; ülkemizin yeterli gda stoku vardr, endie edilecek bir durum söz konusu deildir. kincisi; gdaya eriim konusunda da güçlü lojistik altyapmz sayesinde, ülkemizde herhangi bir sorun bulunmamaktadr. Bu nedenle ülkemizin tahl, baklagiller, et stoklar, süt arz, balk üretimi, sebze ve meyve olmak üzere temel gda maddeleri temini ile ilgili hiçbir sknt yaamyoruz. çok ükür ambarmz dolu ve bunun daha da ötesinde, üzerine basa basa ifade ediyorum ki Allahn izniyle ve sizlerin emeiyle inallah dünyay doyuran ülke, Türkiye olacaktr dedi.

100 MLYON LRALIK YEM DESTE VERECEZ

Bakan Pakdemirli, 2020 tarmsal destekleme bütçesinin yarsndan fazlas olan toplam 22 milyar lirann 12,4 milyar liralk destekleme ödemesini bu yln ilk çeyreinde çiftçilerin hesabna yatrdklarn hatrlatt. Bitkisel Üretimin Gelitirilmesi projesinde, yazlk ekimi uygun 21 ilde yüzde 75 hibeli tohum destei saladklarn belirten Pakdemirli, öyle konutu:

nallah, bu projemizi önümüzdeki yl daha da genileteceiz. çiftçilerimizin mays ve haziran aylarnda vadesi gelecek, Ziraat Bankas ve Tarm Kredi Kooperatiflerine olan hazine destekli kredi geri ödemelerini de faizsiz olarak 6 ay erteledik. Hazineye ait tarma elverili arazileri, çiftçimize, üreticimize bedelsiz olarak tahsis edilmesini saladk, salyoruz. Bu aamada en önemli amacmz, az önce de ifade ettiim gibi salgn nedeniyle çiftçimizin üretimden çekilmemesi, aksine tarlasnn, iletmesinin banda olmasdr. Yine hazr sizlerle bir aradayken bir müjde daha vermi olaym. Hayvanclk alannda önemli çalmalar ve hedefler içerisindeyiz. Bu kapsamda yetitiricilerimize hayvan ba 65 lira olmak üzere toplamda 100 milyon liralk yem destei vereceiz.

CANLI YAYIN DERSLERN ZLEYEBLECEKSNZ

Uzaktan eitim sisteminin üreticiye, çiftçilere büyük destek salayacan kaydeden Bakan Pakdemirli, unlar söyledi:

Uzaktan eitim sistemini, siz deerli çiftçilerimize, üreticilerimize, tarmsal üretimin her alanna ilikin eitim vermek ve bilgilendirme yapmak amacyla faaliyete aldk. çiftçilerimiz yani sizler, uzaktan eitim sistemi ile bakanlmzn internetten yayn yapan televizyonu webtarmTV üzerinden sizler için uygun saatleri dikkate alarak programlanan canl yayn derslerini izleyebileceksiniz. htiyaç duymanz halinde de canl yayn derslerine, soru ve taleplerinizi iletmek üzere katlabileceksiniz. Bakanlmzn uzman eitici personeli ve üniversite hocalarmzn verdii bu derslerin gün içinde de TVmizde tekrar olacak. Tarma ve ormana dair her konudaki eitim ve bilgilendirme videolarmza ulaabileceksiniz. Alannda uzman kiiler tarafndan hazrlanan eitim içeriklerini kullanabileceksiniz.

Ana Sayfaya Git