Bakan Pekcan: Fırsatçılara geçit vermeyeceğiz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ekonomik tedbirler içeren düzenlemenin hayata geçirildiğini belirterek, "Fahiş fiyat artışlarına karşı mücadelemize yeni dönemde, çok daha etkin bir şekilde ve kapsamı da genişleterek oluşturduğumuz Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ile devam edeceğiz. Özellikle böyle hassas dönemlerde ortaya çıkan fırsatçılara geçit vermeyeceğiz" dedi.

Haberler 17.04.2020 - 23:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Pekcan, Twitterdaki hesabndan açklamalarda bulundu. Son dönemde dünyay etkisine alan koronavirüs pandemisiyle mücadele çerçevesinde Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan liderliinde tüm kurum ve kurulularla birlikte birçok tedbirin uygulamaya geçirildiini belirten Pekcan, Ticaret Bakanl olarak ticari hayatn aksamadan devam için iç ve d ticaret, gümrüklerimiz, tüketicilerimizin korunmasna yönelik çok önemli tedbirler ald almaya devam ediyoruz. Tabii burada önceliimiz insan sal ancak serbest piyasann salkl ve düzenli ilemesi de önem arz ediyor. Bu amaçla piyasa bozucu faaliyetlerle de Bakanlk olarak mücadele ediyoruz dedi.

HAKSIZ FYAT DEERLENDRME KURULU

Bakan Pekcan, 16 Nisan 2020de Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaan 7244 sayl Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgnnn Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltlmas Hakknda Kanun ile önemli düzenlemelerin hayata geçirildiine dikkat çekerek, unlar kaydetti:

Bugüne kadar vatandalarmz fahi fiyat artlarna kar korumak amacyla Reklam Kurulu eliyle yürütmeye çaltmz mücadelemize yeni dönemde, çok daha etkin bir ekilde ve kapsam da genileterek oluturduumuz Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulu ile devam edeceiz. Özellikle böyle hassas dönemlerde ortaya çkan frsatçlara geçit vermeyeceiz. Üretici, tedarikçi ve perakende iletmeler bundan böyle, girdi maliyetlerindeki art gibi hakl bir sebebe dayanmadan fahi fiyat art yapamayacak. Ayrca serbest ticareti ve piyasa dengesini bozan veya tüketicilerin mallara ulamasn engelleyen faaliyetlerde bulunamayacak. Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulu, fahi fiyat art ve stokçuluk uygulamalarna yönelik incelemelerde bulunup, gerektiinde idari para cezas uygulayacak. Kurul, 500 bin liraya varan idari para cezas uygulayabilecek.

Bakan Pekcan, kurulda kamu, sivil toplum ve özel sektör dengesini gözettiklerini belirterek, Kamudan Bakanlmz dnda Adalet Bakanl, Hazine ve Maliye Bakanl, Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile Tarm ve Orman Bakanln temsilen birer üye olacak. Sivil toplum ve özel sektörü temsilen ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, üretici ve tüketici örgütleri ile perakende sektöründen birer üye bulunacak dedi.

LSANS SÜRES 1 YIL UZATILDI

Bakan Pekcan, 7244 sayl kanun ile Türk Ticaret Kanununda da deiiklik yaparak, sermaye irketlerinin öz kaynak yaplarn koruyucu önlemleri de devreye aldklarn kaydetti. Pekcan, Sermaye irketlerinin finansal yaplarn korumak ve ilave finansman ihtiyacnn domamas için sermaye irketlerinin kar pay datm, Hazine ve Maliye Bakanl koordinasyonunda 30 Eylül 2020 tarihine kadar yüzde 25 ile snrlandrld. Gda ürünleri tedarikinde önemli bir rol oynayan lisansl depo iletmelerimize kolaylk salanmasn teminen, lisansl depolarmzdan 2020 yl içinde lisans süresi dolacak olanlarn lisans geçerlilik süreleri de herhangi bir ileme gerek olmakszn 1 yl uzatld deerlendirmesinde bulundu.

ETL ALKOL, ÜCRETSZ TAHSS EDLECEK

Bakan Pekcan, özellikle kaçakçlkla mücadele kapsamnda el koyulan etil alkolün bata Salk Bakanl olmak üzere dezenfektan üretebilecek kamu kurumlarna ücretsiz tahsis edileceini de belirterek, Kaçak zann ile el konulan tbbi cihaz ve malzemeler, dezenfektan, maske, eldiven ve benzeri ürünlerin adli süreçleri beklenilmeksizin kamu kurumlarna tahsis edilmesinin önü açld. Bu düzenlemede ayrca, bulac salgn hastalkla mücadele ile dorudan ilgili tbbi cihaz ve malzemeler de benzer ekilde hzl biçimde ilgili kamu kurumlarna bedelsiz tahsis edilecek dedi.

TAKST TUTARLARI FAZSZ OLARAK 1ER YIL ERTELEND

Bakan Pekcan, Tarm Sat Kooperatifleri Birliklerinin, Destekleme ve Fiyat stikrar Fonu (DFF) kaynakl kredi borçlarnn 2020 ylna ait borç taksit ödemesinin faizsiz olarak 2021 ylna ertelendiini de bildirdi. Pekcan, Bu çerçevede üretimin sürdürülebilirliinde çok önemli roller üstlenen tarm sat kooperatifleri birliklerinin, yeni koronavirüs salgn nedeniyle ekonomik skntya dümelerinin engellenmesi amaçlanmtr. Kooperatifler Kanununa tabi kooperatiflerin genel kurul toplantlarn da 31 Temmuz 2020 tarihine kadar erteliyoruz. Ertelenen genel kurul toplantlar, ertelemenin sona erdii tarihi izleyen tarihten itibaren 3 ay içinde yaplabilecektir. Dier taraftan Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii ile Odalar ve Borsalar Kanunu uyarnca toplam 365 oda ve borsa temsilcilerinin katlmyla her yl mays ay içinde toplanan TOBB Genel Kurulunun 2020 yl toplants, 2021 yl Genel Kurulu ile birlikte yaplacaktr. Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgnnn Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltlmas amacyla birçok alanda alnan bu önemli düzenlemelerin ülkemize hayrl olmasn diliyorum dedi.

Ana Sayfaya Git