Bakan Pekcan gümrüklerde kaçakçılıkla mücadele rakamlarını açıkladı:

"Bu yılın 8 ayında kaçakçılıkla mücadele kapsamında 2 milyar 106 milyon lira değerinde kaçak eşya yakalaması gerçekleştirildi”

Haberler 21.09.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, kaçakçlkla mücadele faaliyetlerinin, tüm dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde hz kesmeden devam ettiini belirterek, bu yln 8 aynda kaçakçlkla mücadele kapsamnda 2 milyar 106 milyon lira deerinde kaçak eya yakalamas gerçekletirildiini bildirdi.

Pekcan, kaçakçlkla mücadele kapsamnda yasa d ticari faaliyetlere geçit verilmeyerek terörizme finansman salayan ve suç gelirlerini aklamaya çalan örgütlerin karsnda durulduunu aktard. Pekcan, yakalamalarn, uyuturucudan ticari eyaya, akaryakttan tütün ve tütün mamulleri ve elektronik eyaya kadar geni bir yelpazede gerçekletiine iaret etti.

Ülke güvenlii için kilit noktalardan biri olan gümrük idarelerinde ileri teknoloji cihaz ve bilgi sistemleri kullanldn anlatan Pekcan, Bakanlk bünyesinde gelitirilen, düzenli bilgi ak salayan risk yönetimi ve kaçakçlk bilgi sistemlerinin aktif kullanm ile merkez ve tara idareleri arasndaki i birlii ve takm çalmasnn baar grafiine yukar yönlü yansdn vurgulad.

Pekcan, suçla mücadele kapsamnda Bakanln koordineli çalma gerçekletirdiine deinerek, Teknik ekiplerce Bakanlk veri tabanlarnn sürekli analiz edilerek belirlenen risk kriterlerinin, sahada muayene memurlarnn yönlendirme ve destekleri, istihbaratn ve gümrük muhafaza memurlarnn deneyimi, dikkati ve çok çalmasyla birlemesi, kaçakçlkla ve zehir tacirleriyle mücadeleye artan oranda katk salyor. diye konutu.

Salgn nedeniyle gümrüklerde eya, araç ve yolcu trafii geçen yla göre düü gösterse de Bakanlk personelinin özverili çalmalar neticesinde gerçekletirilen yakalamalarn yüzde 15 arttna dikkati çeken Pekcan, Ekiplerimiz, bu yln 8 aynda kaçakçlkla mücadele kapsamnda 2 milyar 106 milyon lira deerinde kaçak eya yakalamas gerçekletirerek hem ekonomimize büyük katk salad hem de vatandalarmzn can ve mal güvenliini korudu. dedi.

Pekcan, geçen yla kyasla, yakalama deerlerindeki en dikkat çekici artlardan birinin uyuturucu maddelerde gözlendiini belirterek, 2019 austos sonu itibaryla 5,5 ton uyuturucu madde ele geçirilmiken bu yln ayn dönemde gümrük muhafaza ekiplerimizce ülkemizin dört bir yannda gerçekletirilen yakalamalar sayesinde yaklak 6,1 ton uyuturucunun yurda girii önlendi. ifadesini kulland.

TCAR EYA YAKALAMA DEER YÜZDE 25 ARTTI

Bakan Pekcan, bu yln austos sonu itibaryla uyuturucu madde, silah-mühimmat, tarihi eser gibi stratejik öneme haiz ürünlerin yan sra tüm personelin ortak çalmalaryla elektronik sigara, tütün mamulleri, akaryakt, tekstil ürünleri, motorlu tatlar, elektronik eya, gda maddeleri ve canl hayvanlar gibi çok çeitli ürün grubundan ticari eya yakalamalarnn da gerçekletirildiini bildirdi. Pekcan, öyle devam etti:

Haksz rekabetin önüne geçilerek yasal ticaretin önünün açlmas için büyük öneme sahip ticari eya yakalamalarnda ise yln 8 aynda geçtiimiz yla göre yaklak yüzde 25lik artla 1 milyar 257 milyon liralk yakalamaya imza attk. Yakalanan ticari eyalardan miktar baznda dikkat çekici ürünlerin banda, sigara ve tütün mamulleri geldi. 2020 yl austos sonu itibaryla 6 milyon 460 bin paket TAPDK bandrolü bulunmayan sigara ile kaçak sigara yapmnda kullanlan 141 milyon adet makaron ele geçirildi. Ayrca 22 bin 848 adet toplam 1 milyon 715 bin lira deerinde e-sigara ve aksam yakaland. Bu yl yalnzca austos aynda 402 milyon lira deerinde kaçak eya yakalamas gerçekletirildi.

GÜMRÜK MUHAFAZA TEKLAT TARHNN EN BÜYÜK KOKAN YAKALAMASI

Austos aynda gümrük muhafaza tekilat tarihinin de tek seferde en büyük kokain yakalamasna imza atldn hatrlatan Pekcan, Kocaelide bir limanda gerçekletirilen 540 kilogram kokain yakalamasnn ayn zamanda Türkiyede gerçekletirilen en büyük üçüncü kokain yakalamas olarak kaytlara geçtiini vurgulad.

Bakan Pekcan, bu yakalama ile austos aynda toplam 929 kilogram uyuturucu madde ele geçirdii bilgisini paylat.

Ana Sayfaya Git