Bakan Pekcan: İç piyasanın canlanması memnuniyet verici

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Sanayi üretimi endeksinde yüzde 17,6'lık artışla Avrupa'da 1'inci sırada yer aldık. Zaten ilk çeyrekte, büyümede G20 ülkeleri arasında yüzde 4,5 büyüme ile birinci sıraya gelmiştik. Bu veriler ve iç piyasanın canlanması memnuniyet verici" dedi.

Haberler 17.08.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamaya göre; Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan bakanlnda stiare Kurulunun 16nc toplants, videokonferans yöntemiyle gerçekletirildi. Toplantya, TOBB Bakan Rifat Hisarcklolu, TM Bakan smail Gülle, DEK Bakan Nail Olpak, TESK Bakan Bendevi Palandöken, TÜSAD Bakan Simone Kaslowski, MÜSAD Bakan Abdurrahman Kaan, TMB Bakan Mithat Yenigün katld. Pekcan, toplantnn açlnda yapt konumada, pandemi sürecinde Nisanda 8 milyar 975 milyon dolar olan ihracatn, mays aynda 9 milyar 956 milyon dolara, haziran aynda 13 milyar 462 milyon dolara ve Temmuzda da 15 milyar 11 milyon dolara yükseldiini belirterek, bu deer ile en yüksek ikinci temmuz ay ihracat deerinin gerçekletiini söyledi.

Haziran aynda yüzde 82,6 olan ihracatn ithalat karlama orannn yüzde 84,5e altn hariç olarak karlama orannn ise yüzde 94e ulatna iaret eden Pekcan, bundan sonraki dönemde de ihracat artnn devamn beklediklerini söyledi.

SEKTÖREL TCARET HEYETLERMZ çOK TALEP GÖRÜYOR

Pandemi sürecinde iletmeleri, e-ticarete yöneltmek için Sanal Ticaret Akademisi, Export Akademisi gibi eitim portallarn devreye aldklarn anlatan Pekcan, bunun dnda e-ticaret eitimlerini devreye aldklarn söyledi. Pekcan, daha çok esnaf, KOBleri, kadn ve genç giriimcileri ve giriimcileri e-ticaret alanna yönlendirmeye gayret ettiklerini vurgulayarak, buna yönelik de eitim faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti. Bakanln sanal ticaret heyetleri, fuar çalmalar hakknda da bilgi veren Pekcan, Sektörel ticaret heyetlerimiz çok talep görüyor ve artk çok sayda ülkeyle buna devam ediyoruz. 10-21 Austosta Meksika-Kolombiya Genel Sanal Ticaret Heyeti gerçekleiyor, daha sonra da Almanya ile Genel Sanal Ticaret Heyeti gerçekletireceiz diye konutu.

TCAR DPLOMAS FAALYETLERMZ ETKN BR EKLDE YÜRÜTÜYORUZ

Bakanlk olarak dijitallemeye çok önem verdiklerini, ihracatçlarn da bu konuda çok istekli olduunu belirten Pekcan, Bakanlmzn çok önemli projelerinden biri olan Kolay hracat Platformunun birinci faz tamamlanarak kullanma hazr hale geldi. hracat tabana yaymay amaçlayan söz konusu sistemin en ksa sürede tantmn yaparak, devreye alacaz ifadesini kulland. Pekcan, sistemle ihracat yapmak isteyenlerin, ihraç etmek istei ürüne ilikin bilgilerden, ülke bilgilerine o ülkedeki pazar verilerinden, ihracat yaplacak ürünü dorudan etkileyen mevzuata; uluslararas anlamalardan doan haklardan, ülkelerdeki vergi, kota gibi bilgilere akll ihracat robotu vastasyla çok rahat ulaabileceini söyledi.

TÜRKYE-LBYA BRLNN ÖNÜNÜ AçACAK BR ANLAMA

Libya ile de uzun görümelerden sonra Türk müteahhitlik firmalar tarafndan üstlenilen ve 2011 ylnda yaanan olaylardan sonra yarm kalan müteahhitlik projelerinin tekrar hayata geçirilmesine yönelik yol haritasna yönelik mutabakat zapt imzaladklarn hatrlatan Pekcan, imzalanan bu anlamann Türk firmalar ve Libyal iveren idareler arasnda yaplacak ikili görümelerin çözüm üretecek biçimde sonuçlanmas için yol gösterici bir klavuz belge olma niteliinde olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git