Bakan Pekcan: Serbest bölgelere 2,5 milyar doları aşkın yatırım yapıldı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Tüm serbest bölgelerde, yabancı sermayeli firmalar tarafından bugüne kadar toplam 2,5 milyar doları aşkın yatırım yapılmıştır" dedi.

Haberler 13.02.2021 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Pekcan, htisas Serbest Bölgeleri Tantm Toplantsna katld. Bakan Pekcan, ilk serbest bölgenin 1985 ylnda kurulduunu ve 18 adet serbest bölge bulunduunu söyledi. Serbest bölgelerde 500e yakn yabanc sermayeli olmak üzere, bin 900 firmann faaliyet gösterdiini hatrlatan Bakan Pekcan, 80 bin civarnda istihdam salanmaktadr. Serbest Bölgelerimizde 2020 ylnda 22 milyar dolar tutarnda bir ticaret hacmi salanrken; ihracat oran da yüzde 62 seviyesinde gerçeklemitir. Tüm serbest bölgelerde, yabanc sermayeli firmalar tarafndan bugüne kadar toplam 2,5 milyar dolar akn yatrm yaplmtr dedi.

10 YIL SÜREYLE FAZ VE KAY PAYI DESTE VERYORUZ

Bakan Pekcan, Yeni Nesil htisas Serbest Bölgesi Modeliyle, Ar-Ge youn, yüksek katma deerli, inovasyon ve teknoloji odakl mal ve hizmet sektörlerinde, uzmanlama temelinde serbest bölgeler kurulabilmesini amaçladklarn belirtti. Bakan Pekcan, öyle konutu:

htisas serbest bölgelerinde; sektörel bazda oluacak ve firmalarn bölgelere yatrm kararlarn etkileyecek temel ihtiyaçlarn desteklenmesi amacyla kira, nitelikli istihdam, faiz ve kr pay unsurlarna yönelik ilave destek mekanizmalar salanmtr. Halihazrda sunulan mevcut serbest bölge desteklerine ilave olarak; firmalarn istihdam ettikleri 10 nitelikli personelin her birinin yllk 15 bin dolarna kadar olan brüt ücretlerinin yars ile ihtisas serbest bölgelerinde kiraladklar arazi ve binalara ilikin 75 bin dolarna kadar olan kira harcamalarnn yarsn 5 yl süresince destekleyeceiz. Yatrmc firmalar ile birlikte; bölgelerin kurucusu ve ileticilerine yönelik destekler de salyoruz. htisas serbest bölgesinin oluturulmasnda ciddi yatrm taahhüdü altna giren bölge kurucu ve ileticilerinin, taahhütlerini eksiksiz ve amaca uygun bir ekilde gerçekletirmeleri kaydyla; 10 yl süreyle, sabit yatrm taahhütlerinin yarsna kadar kullanaca krediler için faiz veya kr pay destei veriyoruz. Saladmz bu destekleri, önümüzdeki dönemlerde sektörel beklentiler ve ihtiyaçlar dorultusunda daha da özelletirerek çeitlendirebileceimizi öngörüyoruz.

YAZILIM SEKTÖRÜNDE 3 MLYAR DOLAR HRACAT YAPILDI

Bakan Pekcan, stanbul htisas Serbest Bölgesinin, 2020 yl içinde fiili kuruluunu hzla tamamladn ve yazlm ve biliim sektörlerinden 30 firmann bölgede faaliyetlerine baladn kaydederek, çok ksa bir süre içerisinde, bu kadar firmann htisas Serbest Bölgesine rabet göstererek faaliyetlerine balam olmas htisas Serbest Bölge modelinin ne kadar doru ve yerinde bir model olduunu teyit eden, memnuniyet verici bir gelimedir. Türkiye olarak yazlm ve yazlm hizmetlerinde 3 milyar dolar akn bir ihracat rakamn yakalam bulunmaktayz. Yazlm ve biliim alannda ihtisaslaan stanbul htisas Serbest Bölge sayesinde bu rakamn önümüzdeki dönemlerde hzla çok daha yüksek noktalara çkacan ümit ediyorum ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git