Bakan Varank: Firmalara, Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi vereceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından koronavirüs önlem kılavuzu hazırlandığını belirterek, "Basit ama etkili tedbirler öneriyoruz. Standartları sağlayan firmalara, uluslararası bir kalite belgesi şeklinde 'Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi' vereceğiz. Uluslararası diyorum çünkü daha standartların oluşmadığı bu alanda biz dünyada öncü olmak istiyoruz" dedi.

Haberler 21.05.2020 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, bakanlkta düzenledii basn toplantsnda, TSE tarafndan hazrlanan Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Klavuzunu tantt. Klavuzun hazrlk aamasnda; Dünya Salk Örgütü, Salk Bakanl, Hfzsshha Doktorlar, Bilim Kurulu ve sektör temsilcilerinin görülerinden faydalandklarn ve klavuzda, sanayi iletmelerinde alnmas gereken önlemlerin yer aldn belirten Bakan Varank, Hazrladmz klavuz, tüm sektörlerdeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakknda bilgi sahibi olmasn amaçlyor. Getirdiimiz tedbirler, sanayi iletmelerinde çalanlarn, ziyaretçilerin, tedarikçilerin, yani tüm paydalarn saln gözetiyor dedi.

BAST AMA ETKL TEDBRLER ÖNERYORUZ

Tüm sanayicilerin kolaylkla uygulayabilecei bir çerçeve çizdiklerini belirterek, klavuzda tutarl ve esnek bir yaklam sunduklarn ifade eden Bakan Varank, unlar söyledi:

Örnein gda üretim tesisiyle, demir- çelik tesislerini ayn kefede tutmadk. Bununla birlikte firmalara yüksek maliyetlerde yüklemiyoruz. Yani, basit ama etkili tedbirler alnmasn öneriyoruz. Pandemi koullarnda firmalarn bu kurallara harfiyen uymas gerekiyor. Ancak bu kurallara uyulmas halinde; salgnn üretime olan etkisi azalarak yok olacak, reel sektörün pandemiye kar dayankll artacak ve d talepte balayan iyilemeyle birlikte üreticilerimiz, Covid-19 sonras dönemde rakiplerinin önüne geçecek. Klavuzun ilk bölümde koronavirüsün bula özelliklerine yer verdik. zleyen ksmda, korunma ve kontrol önlemlerini açkladk. Ayrca bu tedbirlerin nasl uygulanmas gerektiini de belirttik. Birkaç somut örnek vereyim. Sanayi kuruluuna girite, herkesin atei ölçülüp kayt altna alnmal. Eer ölçülen deer 38 derecenin üzerindeyse, ilgili kii tesise alnmamal ve 15 dakika sonra yeniden ölçüm yaplmal. Tekrarlanan ölçümde ate yine 38 dereceyi geçiyorsa, bu kiilerin en yakn salk kuruluuna sevki salanmal. Yemekhaneler, üretim alanlar, ofisler, toplant salonlar, mescitler, asansörler ve personel servisleri gibi ortak alanlarda da uyulmas gereken kurallar belirledik.

STANDARTLARI SALAYAN FRMALARA, COVD-19 GÜVENL ÜRETM BELGES

Hazrlanan bu klavuzun, firmalara sadece salgnla mücadele ederken yol göstermekle kalmayacan ifade eden Bakan Varank, öyle konutu:

Bu klavuz ayn zamanda salgn sonras dönemin ihtiyac olan, firmalarn güvenilir ve hijyenik üretim standartlarna uygunluunun belgelendirilmesini de salayacak. Sanayi tesisleri, klavuzda yer alan standartlar salyorlar ve süreçlerini buna uygun yürütüyorlarsa, TSEye bavurabilecekler. Bir kontrol listemiz olacak. Bavuran iletmeleri buna göre denetleyecek ve denetimi geçenlere adeta uluslararas bir kalite belgesi eklinde Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi vereceiz. Uluslararas diyorum çünkü daha standartlarn olumad bu alanda biz dünyada öncü olmak istiyoruz. Bu belge sanayicimize baz önemli avantajlar getirecek. Örnein çalanlarn i yerlerine güvenmesini salayp, verimlilik artlarna katkda bulunacak. nsan salna uygun üretimi tevik edecek ve tüketicilerin hijyen ve sanitasyon konularnda kafalarndaki soru iaretlerini giderecek. Yaadmz bu dönemin ruhunu iyi anlamak; iç ve d piyasalar bu gözle yeniden yorumlamak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde uluslararas ticarette bu tip belgelendirmeler daha fazla ön plana çkacak. Yabanc müteriler, muhatap olduu firmalarn hijyen artlarn salayp salamadna daha çok dikkat edilecek. Üretimi güvenli koullarda gerçekletirenler, piyasann da hkimi olmaya balayacaklar. Türk sanayicisi, bu eilime yön verebilecek kabiliyettedir.

Ana Sayfaya Git