Bakan Varank: Hemen her yoğun bakım yatağına solunum cihazı tahsis edilebilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüs salgını sürecinde Türkiye'nin ulusal seferberlik başlatarak 2 hafta gibi kısa bir sürede kendi kaynaklarıyla solunum cihazı ürettiğini söyledi. Varank, "Bu çaba sayesinde ülkedeki hemen her yoğun bakım yatağına solunum cihazı tahsis edilebilecek" dedi.

Haberler 01.05.2020 - 23:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamada, koronavirüs salgnyla mücadelede dijital ekonomi politikalarnn daha etkin kullanmnn tartlmas amacyla G20 Dijital Ekonomi Bakanlarnn video konferans yöntemiyle olaanüstü toplant gerçekletirdii belirtildi. Toplantda, internet eriiminin artrlmas, veri güvenlii salanmas, salk sektöründe dijital Ar-Ge projelerinin gelitirilmesi, tbbi ekipmanlarn üretiminde dijital teknolojilerin kullanlmas ile mikro, küçük ve orta ölçekli iletmelerin küresel tedarik zincirlerinde dayanklln artrlmas konularnn ele alnd bildirildi.

EFFAF DAVRANMAYAN ÜLKELER HESAP VERMEL

Bakan Varank, toplantdaki konumasnda, küresel ekonominin büyük buhrandan bu yana en kötü yl yaayabileceini ifade ederken, ei görülmemi bu zorlu dönemde küresel ibirliinin gerekliliini dile getirdi. Dünyay normale döndürmek için birlikte çalmann önemini vurgulayan Varank, bu krizden çkabilmek için yapc ve sonuç odakl bir yol haritas sunulmasn önerdi. Varank, Bu dönemde, sorumsuz veya effaf davranmayan ülkeler için uluslararas bir hesap verebilirlik mekanizmas oluturmalyz. Kovid-19 krizi bize, küresel düzenin ancak ülkelerin ortak sorumluluk bilinciyle düünüp hareket etmeleri suretiyle sürdürülebileceini hatrlatt dedi.

DÜNYANIN EN Y SALIK SSTEMLERNDEN BRSNE SAHBZ

Salgnla mücadele kapsamnda Türkiyede yürütülen çalmalar da anlatan Bakan Varank, Küresel dayanmann güçlü bir destekçisi olan Türkiye, 55 ülkeye tbbi malzeme yardm ulatrd. Dost ülkelere ve müttefiklerimize mümkün olan en iyi ekilde yardm etmeye devam edeceiz. Türkiyenin bunu baarabilmesi, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann vizyoner liderliiyle mümkün oldu. Son 18 ylda özellikle salk ve sanayi sektörlerinde altyapmz güçlendirmek için kayda deer admlar attk. Türkiye, dünyann en iyi salk sistemlerinden birine sahip. Bu sayede kriz ortaya çktnda erkenden harekete geçebildik ifadelerini kulland.

2 HAFTADA SOLUNUM CHAZI ÜRETLD

Mustafa Varank, salgn sürecinde pek çok ülkenin kendi ihtiyaçlarn karlamak için medikal ürünlerin ihracatn kstladn, Türkiyenin ise ulusal seferberlik balatarak 2 hafta gibi ksa bir sürede kendi kaynaklaryla solunum cihaz ürettiini ifade etti. Varank, Bu çaba sayesinde ülkedeki hemen her youn bakm yatana solunum cihaz tahsis edilebilecek dedi.

Varank, koronavirüs ile mücadelede dijital teknolojilerin etkili bir ekilde kullanldnn altn çizerek, Bir pandemi takip uygulamamz var. Bu uygulamayla bireyler ailelerinin durumunu takip edebiliyor, sosyal hizmetlere eriebiliyor ve detayl sorularla kendi durumlarn da deerlendirebiliyorlar dedi.

Yeni ilaç ve alarn kefi için Ar-Ge projelerini koordine etmek amacyla Covid-19 Teknoloji Platformunu balattklarn söyleyen Varank, platformun, 16 projeye ev sahiplii yaptn bildirdi. Varank, KOBlerin küresel tedarik zincirlerinin istikrar açsndan önemli roller üstlendiinin farknda olduklarna belirterek, Biz de Türkiyede KOBleri dijital teknolojilerden yararlanma konusunda destekliyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git