Bakan Varank: Otomotivde dünya devi ortaya çıkarmayı hayal ediyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2018 yılında 13 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım girişi olduğunu söyledi.

Haberler 14.03.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Türkiyenin Otomobili Giriim Grubu ile önemli bir adm atm olduk. nallah baarl bir dünya devi ortaya çkarmay hayal ediyoruz dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Varank, Otomobil Sanayicileri Derneinin(OSD) stanbulda gerçekletirilen 45inci Olaan Genel Kurulunda yapt konumada, Türkiyenin 16 senede üretimde düük teknoloji düzeyinden orta ve üzeri teknolojiye doru baarl bir geçi yaptn dile getirdi.

2002de ihracatn yüzde 50sinin düük teknolojili ürünlerden olutuunu aktaran Varank, geçen sene itibaryla bu orann yüzde 32ye gerilediine dikkati çekerek Artk hedefimiz yüksek teknolojiye geçii doru bir metotla salamak. Bunun için kamunun koyduu vizyonu baaryla yürütecek, dinamik, yenilikçi ve rekabetçi bir özel sektör kilit önem tayor dedi.

Cumhuriyet tarihi rekorunu krd

Sektöre ilikin baz istatistikleri paylaan Varank, Geçtiimiz sene otomotiv ana ve yan sanayi ihracat adet baznda çok az azalsa da deer baznda yüzde 11 artarak 32,2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekorunu krd. Yeni teknolojilerle üretim, kendini yüksek ihracat geliri olarak gösterdi. Bu performans 2002ye göre 10 katlk bir arta tekabül ediyor. Ayrca, geçen sene verdiiniz 13 milyar dolarlk d ticaret fazlasyla, cari açn azalmasna da katkda bulundunuz dedi.

28 milyar liralk yatrm destekledik

Bu merkezlerin birçok baar hikayelerine ev sahiplii yaptn ve yapmaya da devam edeceini belirten Varank, unlar söyledi:

Somut örnekler vermek istiyorum, inallah reklama girmez. Yeni Megane Sedan, Tüm Dünyaya Bursadan mottosuyla Oyak-Renault fabrikamzda üretilip dün-yarn pek çok noktasna ihraç edilen bir otomobil oldu. Ford Türkiye dünyann en büyük kamyon pazar olan çinde motor üretimi için lisans anlamas imzalad. Hexagon Mühendislik firmas New York taksi yarmasnda finale kald. Bu ve benzeri baarlar küresel piyasalarda tercih edilmemizde oldukça etkili oldu. Dolaysyla otomotiv sanayimiz Ar-Geye verdii önemi artrarak gelecek teknolojilere hazrlklarn devam ettirmeli. Biz Bakanlk olarak her türlü destei vermeye hazrz, yannzdayz.

Otomotiv yatrmlar için oldukça cazip bir yatrm tevik sisteminin de bulunduunu anlatan Varank, 5 senede sektöre verdiimiz 715 yatrm tevik belgesiyle, 28 milyar lira tutarnda toplam yatrm destekledik ve 28 bin kiilik yeni istihdama katk saladk. Bu yatrmlarn yüzde 68ini yabanc sermayeli firmalar gerçekletirdi. Yine Proje Bazl Tevik Sistemimiz de otomotiv sanayinin hizmetinde oldu. Renault ve Bosch bu destein kullanclarndan. Önümüzdeki dönemde sektördeki dier önemli aktörlerin bu gibi öncü yatrmlarla otomotiv endüstrisini daha ileri tamasn arzu ediyoruz dedi.

Otomotivde elektrik enerjisine doru kuvvetli bir yönelim söz konusu

Otomotiv sektörünün ülke ekonomisine katksn daha da artrmay hedeflediklerine dikkati çeken Bakan Varank, Tabii, dier birçok sektörde olduu gibi bu sektörde de teknoloji alannda yaanan büyük deiimler mevcut paradigmalar derinden etkiliyor. Enerji ve motor teknolojilerindeki krlmalar, tüketici beklentilerindeki deiimler bu büyük ve geleneksel endüstriyi bir aks deiikliine zorluyor. Elbette biliyorsunuz otomotivde elektrik enerjisi kullanmna doru kuvvetli bir yönelim söz konusu. Bu alanda öncü olmay hedefleyen yeni giriimlerin yannda, mevcut büyük oyuncular da birbiri ardna bu piyasaya için stratejiler gelitiriyor, yatrm planlar yaynlyor deerlendirmesinde bulundu.

Baarl bir dünya devi ortaya çkarmay hayal ediyoruz

Tüm beklentilerin 2030lu yllara gelindiinde elektrikli araçlarn, sektörü yeniden tasarlam olacana iaret ettiini ifade eden Varank, unlar kaydetti:

Bizim ve sizlerin sektör olarak bu geliime ayak uydurmamz gerekiyor. Biz bu paradigma deiimlerini ülkemiz için bir frsat olarak görüyoruz. Milli Teknoloji Hamlesinin temel motivasyonu, her alanda yaanan bu dönüümde ortaya çkan frsatlar en iyi ekilde deerlendirebilmek. Otomotivde atacamz doru admlarla, gelecekte çok daha büyük bir endüstri haline gelebileceimize inanyorum. Burada, en öncelikli hedeflerimizin banda hiç üphesiz Türkiyenin yerli otomobilini üretmek olacak.

5 özel sektör firmamzn oluturduu Türkiyenin Otomobili Giriim Grubu ile önemli bir adm atm olduk. Türkiyenin yetkinliklerini kullanan ve teknoloji kapasitesini gelitiren bir i modeliyle inallah baarl bir dünya devi ortaya çkarmay hayal ediyoruz. Yerli otomobil Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Bey de bugün aramzda. Sanrm bakanlk koltuuna oturduumdan beri en fazla kimle toplant yaptnz derseniz, Gürcan Beyi ilk be arasnda sayabilirim. Sürekli bir araya geliyoruz. Bu konuyu biz de yakndan takip ediyoruz.

Bakan Varank, sektörün geliimi için yasal düzenlemeleri, destek mekanizmalar altyap yatrmlar, yeni nesil kullanc beklentilerini karlayacak mobilite uygulamalar gibi hususlar içeren kapsaml bir bak açsna sahip olduklarna dikkati çekerek, arj altyapsna yaplacak yatrmlar, sensör teknolojileri, yapay zeka, otonom sürü teknolojileri, büyük veri yönetimi, sistem yazlmlar ve kullanc uygulamalar alanlarna öncelikli olarak odaklanacaz dedi.

2018de 13 milyar dolarlk dorudan yabanc yatrm girii oldu

Yatrmda, üretimde ve kalknmada temel önceliklerin güven, öngörülebilirlik ve istikrar olduunu belirten Varank, 17 ylda Türkiye ekonomisini sektöründe de katksyla 3 buçuk kat büyüttüklerini ve bunu güven ve istikrar koruyarak baardklarn kaydetti.

Bu 17 yln kolay geçmediini ve birçok zorluklarla ve engellemelerle karlaldn vurgulayan Varank, Tüm bu engellemeleri Sayn Cumhurbakanmzn kararl duruuyla, milletimizin desteiyle atk. u son dönemde ekonomide yaadmz sknty da çok ükür ayoruz. Austos aynda yaadmz d oktan sonra, hzla to-parlanma yoluna girdik. Üretimin öncü göstergelerinde olumlu gelimeler var. Reel kesimde ve ekonominin genelinde güven artyor. Yabanc yatrmclarn da güveni artyor. 2018de 13 milyar dolarlk dorudan yabanc yatrm girii oldu. Yani bir önceki seneye göre yüzde 13lük bir art gerçekleti dedi.

Ana Sayfaya Git