Bakan Varank: Uzay ve havacılık sanayimizi güçlendirecek teknolojileri geliştirebiliriz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Birleşik Krallık Teknoloji Haftası' etkinliğinde konuşarak, "Uzay ve havacılık sanayimizi güçlendirecek, uzaya bağımsız erişim imkânı sağlayacak tesis ve teknolojileri birlikte geliştirebilir, insan kaynağımızı artırabiliriz" dedi.

Haberler 17.02.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Varank, Birleik Krallk Teknoloji Haftas etkinliine video konferans yöntemiyle katld. Bakan Varank, pandemiyle birlikte dijitalleme ve teknolojik dönüümün daha önce hiç olmad kadar gündeme girdiini belirtti. Bakan Varank, yeni dönemin artlarna uyum salamak ve dourduu frsatlar deerlendirmek gerektiini kaydederek, Yeni dönemde ilikilerimizin daha da gelimesi ve derinlemesi adna bu etkinlik önemli bir adm olacak. Birleik Krallk, Brexit sürecinde ülkemizin de içinde bulunduu 60tan fazla ülke ile ticarette devamllk anlamas imzalad. Bu anlamalar, 1,2 trilyon dolarlk ticareti kapsyor. ngiltere, küresel ekonomide tad kritik önemin yan sra, üretim ve tedarik zincirleri bakmndan bizim de en büyük ticaret ve yatrm ortaklarmzdan biri. Özellikle, ihracatmzn lokomotifi olan Türk otomotiv sanayi ile beyaz eya ve hazr giyim sektörleri için çok önemli bir pazar dedi.

GEREKL ORTAMI OLUTURMAYA HAZIRIZ

Bakan Varank, Türkiye ekonomisinin salgn sürecinde güçlü sanayi altyaps sayesinde iyi bir performans sergilediini belirterek, 2020 yln Uluslararas Para Fonu tahminlerine göre yüzde 1,2, JP Morgana göre ise yüzde 1,9 pozitif büyümeyle tamamlayacaz. 2020 yl son çeyreinde imalat sanayi üretimi bir önceki yln ayn çeyreine göre yüzde 10un üzerinde art kaydederek G-20 ülkeleri arasnda Türkiyeyi zirveye tad. Yakn zamanda kamuoyuyla paylaacamz hukuk ve ekonomi alanndaki reform gündemimizle, Türkiyeyi uluslararas yatrmclar bakmndan çok daha cazip klacak bir ortam oluturmay hedefliyoruz. Ben bu toplant vesilesiyle, tüm yatrmclar Türkiyenin yeni dönemde yükselen cazibesinden istifade etmeye davet ediyorum. Bizler bakanlk olarak, Cumhurbakanl Yatrm Ofisimizle birlikte her türlü kolayl salamaya ve gerekli ortam oluturmaya hazrz diye konutu.

BU DÖNÜÜMÜ BÜYÜK BR AVANTAJA çEVREBLRZ

Bakan Varank, Avrupa Birliindeki (AB) gelimeleri de yakndan takip ettiklerini kaydederek, Pandemi süreciyle birlikte AB, sanayinin ekolojik ve dijital dönüümüne yönelik Yeni Sanayi Stratejisi çalmalarna hz verdi. Bunu ekonomik toparlanmann da bir arac olarak görüyorlar. Biliyorsunuz, sanayinin dönüümü ve emisyon azaltm faaliyetlerinin getirecei maliyet karsnda, üretimin üçüncü ülkelere kaymasn önlemek amacyla, AB, 2 mekanizmay hayata geçiriyor; Bunlardan ilki, Snrda Karbon Düzenlemesi, dieri ise Döngüsel Ekonomi Düzenlemeleri. ABdeki bu gelimeleri iyi okur ve gerekli önlemleri zamannda hayata geçirebilirsek bu dönüümü büyük bir avantaja çevirebiliriz. Bu anlamda, Türkiye ile Birleik Krallkn, ekonomi, bilim ve teknoloji alanlarndaki i birliini güçlendirmesinin AB pazarlarndaki rekabetçi konumumuzu korumak bakmndan oldukça önemli olduunu düünüyorum. Türkiye olarak izlemekte olduumuz yenilikçi politikalarla yeni bir büyüme hikyesi yazmak istiyoruz. Bu amaçla ilan ettiimiz 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimiz kapsamnda katma deerli üretim ve kritik teknolojilerde atlm yapmamz salayacak yol haritalarn bir bir hayata geçiriyoruz. 2021-2025 yllar arasnda ülkemizin yapay zek alanndaki çalmalarn ortak zemine oturtacak Ulusal Yapay Zek Stratejimizi hazrladk ifadesini kulland.

BRLEK KRALLIK LE GELTREBLRZ

Bakan Varank, uluslararas i birliinin en youn görüldüü alanlardan birinin de uzay olduunu belirterek unlar söyledi:

Ülkemizin uzaydaki yol haritas olacak Uzay Programyla, uzay politikalar alanndaki 10 yllk vizyonumuzu ve stratejik hedeflerimizi ortaya koyduk. Programn baarya ulamas ve sürdürülebilirlii açsndan uluslararas i birlikleri gelitirmek elzem. Bu kapsamda, uzay ve havaclk sanayimizi güçlendirecek, uzaya bamsz eriim imkn salayacak tesis ve teknolojileri birlikte gelitirebilir, insan kaynamz artrabiliriz. Benzer biçimde, iklim deiikliiyle mücadele konusunda da teyakkuzda olmamz gerekiyor. Bu dorultuda, 2017 ylndan bu yana Antarktikadaki bilimsel faaliyetlerimize hz kazandrdk. Ktada geçici bilim yerlekemizi kurduk. Birleik Krallk Kutup Aratrma Kurumu ve Rothera Bilim Üssü ile ortak çalmalar yapabilmek amacyla TÜBTAK araclyla görümeler balattk. Nihai hedefimiz, kalc bilim üssümüzü kurarak danman ülke konumuna geçmek. Bu alanda Birleik Krallkn verecei destei çok önemsiyoruz. Malumunuz, ülkelerimiz Avrupa Birliinin uluslararas aratrma ve gelitirme programlarna katlm salyor. Türkiyenin bu programda en fazla i birlii yapt 5inci ülke Birleik Krallk.

Ana Sayfaya Git