Bakan Varank: Yerli otomobilde prototip, 2019 sonunda çıkacak

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobilde projede planlandığı gibi ilerlendiğini belirterek, "Şu anda planda bir sıkıntı yok. 2019 yılı sonunda bir prototip ortaya çıkacak, 2022 yılında inşallah araçlarımızı caddelerimizde göreceğiz" dedi.

Haberler 24.05.2019 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) ile Türkiyenin Otomobili Giriim Grubu tarafndan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana yaplan yerli otomobil sunuma ilikin yazl açklama yapt. Türkiyenin Otomobili Giriim Grubuna atanan CEO ile ekibinin, son derece tecrübeli ve profesyonel olduunu belirten Varank, çok özverili çalyorlar. Arkadamzn gelmesiyle aslnda asl proje de balam oldu. aklar ortaya çkarld. aklar planland gibi devam ediyor. nallah 2019 yl sonunda bir prototip ortaya çkaracaklar. Türkiyenin otomobilinin prototipini görmü olacaz. u anda iki boyutlu çizimler tamamland, oldukça güzel bir araç ortaya çkt. Sayn Cumhurbakanmza iki boyutlu çizimlerini arz etti dedi.

SÜREKL MESAJ ALIYORUZ

Bakan Varank, projede her eyin planland gibi gittiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

2019 yl sonunda bir prototip ortaya çkacak, 2022 ylnda inallah araçlarmz caddelerimizde göreceiz. u anda planda bir sknt yok. Giriim gurubu ça yakalam, bu frsat penceresini deerlendirmi olarak bir modeli ortaya çkaracak. Bu modelin tutulacana inanyorum. Ortaya koyacaklar araç snfnn en iyisi bir elektrikli otomobil olaca için pazar sknts yaanacan düünmüyorum. Bunun için elektrikli araçlarn altyaps ile ilgili ilemleri en ksa zamanda Türkiyede gerçekletireceiz. çan gereklerine uygun bir otomobil ortaya çkaracandan ihracat da yakalayacamza inanyorum. Vatandalarmzdan, kamu kurumlarndan, kamu görevi yapan sivil toplum kurulularndan ,u araç çksa da kendi aracmza binsek diye sürekli mesajlar alyoruz.

300 KYE ULAACAK

Bakan Varank, 3 boyutlu çizim ve mühendislik çalmalarnn sürdürüldüünü, u an projenin Ar-Ge boyutu ile ilgili faaliyetlerde 40 kiilik mühendis arlkl ekibin sadece irket içinde çaltn belirtti. Mühendislik grubunun büyüdüünü kaydeden Varank, Yl sonuna kadar 300 kiiye ulamas bekleniyor. Yeni bir Ar-Ge merkezine tanacak. nallah Türkiyenin otomobili giriim grubunun Ar-Ge merkezinin de yeni yerini açklayacaz ve açln yapacaz dedi.

TÜM SEKTÖRÜ DÖNÜTÜRECEK

Dünya pazarnda elektrikli araçlara yönelen eilim olduuna deinen Varank, unlar kaydetti:

Emisyonlarla ilgili özellikle Avrupada çkan problemler bu süreci hzlandrd. Elektrikli otomobillerin piyasaya çkmasyla sürü teknikleri, akll ehircilik uygulamalar, otomobil yazlmlar gibi alanlarda teknoloji hzla geliiyor. Elektrikli otomobile dönülmesiyle bütün sanayi de deimeye balad. Dolaysyla biz Türkiyenin otomobili projesini sadece bir otomobil projesi olarak deil tüm sektörü dönütürecek, Türkiyedeki otomotiv endüstrisini dönütürecek bir proje olarak görüyoruz. Otomotiv sektörünün dönüümünde geliecek mobilite ekosistemi de yeni teknolojilerin gelitirilmesinde Türkiye için önemli bir frsatlar douracak. Bu sadece bir Ar-Ge projesi deil, tabiri caizse bir marka yaratma projesi.

Bakan Varank, Ar-Ge projesi olarak ortaya çkarlacak ürünün ihtiyac karlayabilecek kadar üretilmesi; yedek parçasnn, sat ann, bayi ann, iyi planlamasn gerektiine vurgu yaparak, Burada Türkiyenin otomobilini bir marka olarak ortaya çkarmaya çalyorlar. u an için 15 yllk bir plandan bahsediyoruz. 15 ylda 5 model 3 facelift (güncelleme) yaplmas düünülüyor. Bunu özel sektörümüz gerçekletiriyor, biz de devlet olarak, ne yapabiliriz, nasl katklarda bulunabiliriz onun gereini yapyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git