Bakan'dan 'emeklilik yaşı' açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Mesela yaşa takılanlara biz 'yaşa takılmayacaksınız merak etmeyin' dersek, yaş yine 50'lilerin altına iner. Ama biz yaşa takılan kardeşlerimize diyoruz ki 'beklemen gereken 53'se 53'ü, 54'se 54'ü bekleyeceksin' ve o gün geldiğinde de emekliliğini alacaksın." dedi.

Haberler 08.01.2017 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Müezzinolu, Türkiyenin kamu personel reformunu yapmas gerektiini söyledi. Müezzinolu, bunun hayata geçirilmesi halinde çalanlar ve ülke adna en önemli reformlardan birinin yaplm olacan vurgulad. Burada en doru eyin de bütün olarak bir kamu personel reformunun yaplmas olduunu dile getiren Müezzinolu, öyle devam etti:

Terfi nasl olacak, performans nasl olacak. Memuriyete aldmz birinin 30 yl içindeki performans, alannda ülkeye, millete hizmet etmesi, alanndaki gelimeleri takip edip etmemesi, bunlarn hepsi önemli. Ben Cerrahpaa Tp Fakültesinin 1982 mezunuyum. 1986da dahliye uzman oldum. 30 yl önce uzman oldum. 30 yl önceki dahiliye uzmanl ile bugünkü dahiliye uzmanl arasnda fark var. Muasr medeniyet seviyesini üzerindeki bir hedefi olan bir Türkiye var. O zaman bizim memurumuz millet adna kendi alanndaki gelimeleri takip edebilme, eitimlerini alabilme ve o eitimlerle 5 yllk olabilir veya alanlarna göre belirli dilimlerle kendilerini gelitirip gelitirmediklerinin deerlendirmesi yaplr. Bunun içinde güvence de konulur eyvallah. Ama tek madde memuriyete girdiinden emekli olmak istedii güne kadar güvence garantidedir dediiniz zaman bu memura da, millete de hizmet olmaz.

Dünyann hiçbir ülkesinde 65 yann altnda emekli yok

Bir basn mensubunun, içi emeklilerinin youn olarak kendileriyle ilgili intibak düzenlemesi talep ettiini hatrlatp, bu yöndeki beklentilere ilikin sorusu üzerine Müezzinolu, Beklentiler bitmez. Hayat hep beklenti ve umutlarla. ifadesini kulland.

Türkiyenin sosyal güvenlik sisteminin yapsnda baz sorunlarn bulunduunu, bu sorunlarnda sistemin yükünün artrlmasyla çözülemeyeceini vurgulayan Müezzinolu, u bilgileri verdi: uanda OECD üyesi ülkelerin hiçbirinde veya dünyann hiçbir ülkesinde 65 yann altnda emekli yok. Bizde 37den tutun 65e kadar her yata onbinlerle ifade edilen emeklilerimiz var. OECD üyesi ülkelerinin ortama emekli ya 72, Türkiyenin ortalama emekli ya 52. imdi sistemin nasl yanl bir zeminde kurgulandn buradan görüyoruz. Almanya gibi kii bana düen gayri safi milli haslas 30 bin avrolara gelmi bir ülkede 65 yan altnda tek bir emekli yoksa yine gelimi dediimiz ülkelerde bir tane 65 yan altnda emekli yoksa, ortalama emekli ya 72yse, bizde de 52yse burada yükü artran bir bak açsyla deil, kademeli olarak biz artk 52yi 53e, 53ü 54e çkartmalyz. Bunu yava yava kadnlarda 58, erkeklerde 60a götürecek bir yolculuk planlyoruz. Bu zaten sistemde var.

17 yl, 20 yl ödeyelim ama emeklimize adam gibi maa ödeyelim

Müezzinolu, emeklilikte yaa taklanlarn beklemeye devam edeceklerini bildirerek, Mesela yaa taklanlara biz yaa taklmayacaksnz merak etmeyin dersek, ya yine 50lilerin altna iner. Ama biz yaa taklan kardelerimize diyoruz ki beklemen gereken 53se 53ü, 54se 54ü bekleyeceksin ve o gün geldiinde de emekliliini alacaksn. dedi.

Türkiyede emeklilere Avrupadaki birçok ülkeden daha uzun süre aylk ödediine dikkati çeken Müezzinolu, u deerlendirmede bulundu:

Biz ortalama 27 yl emeklimize maa öderken, onlar ortalama 17 yl maa ödüyor. Bizde istiyoruz ki 17 yl, 20 yl maa ödeyelim ama emeklimize adam gibi maa ödeyelim. O zaman intibaklar konumak daha kolay. Bir taraftan tanabilmesi çok zor olan bir yük var. Bu yükü daha da büyütmek millete ilave külfettir. Bu bütçe aç demektir, yatrmlardan vazgeçmek demektir. Yatrmlardan vazgeçtiin an Türkiyenin o muasr medeniyet seviyesinin üzerindeki o hedeften vazgeçmektir. Gençlerden alp emeklilere vermektir. Halbuki biz gençlerin hak ve hukukunu da korumak durumundayz.

Esnafa 6, 8 ya da 10 ay ödeme yaplacak

Baka bir basn mensubunun, memur emeklileri ile SSK ve Ba-Kur emeklilerinin aylklarna yaplan artlarn ayn olmas yönünde bir düzenlemenin söz konusu olup olmadn sormas üzerine Müezzinolu, Anayasa Mahkemesinin memurlar ile içileri ayn statüde tutulamayaca yönündeki bir kararnn bulunduunu anmsatt.

Bu karar nedeniyle içiler ile memurlara arasndaki farkllklarn da olabileceine dikkati çeken Bakan Müezzinolu, farkl statüdeki emeklilerin aylklarna yaplan artlar arasndaki farkn zaman içindeki kademelendirmeyle planlanabileceini söyledi.

Esnaf ve Ahilik Fonuna da deinen Mehmet Müezzinolu, bu fonun büyük oranda sizlik Sigortas Fonuna benzediini bildirdi.

Fona Ba-Kurlularn yüzde 2, Hazinenin ise yüzde 1 orannda destek verecei belirten Müezzinolu, Esnafmz 720 gün prim ödedikten sonra iflas ya da dükkan kapatma durumunda bu fondan istifade edebilecek. Yatrd primin süresine göre kendisine 6, 8 ya da 10 ay gibi ödemeler yaplacak. diye konutu.

Müezzinolu, fonun kurulmasnn ardndan ilk iki yl ödemelerin yaplmayacan ifade ederek, ortalama bir senaryoya göre fonda biriken parann nemalandrlmamas halinde 20 yl sonra 60 milyon liralk açk hesaplandn, nemalandrlmas halinde ise açk vermeyeceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git