Bakan'dan "Zam" açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tütün ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesine ilişkin, "Yaptığımız hesaplamalara göre buradaki artış, sigara fiyatlarına yüzde 5-6 oranında bir yükseliş getiriyor. Buradaki 7 kuruşluk maktu vergi artışına bağlı olarak paket başına ortaya çıkabilecek fiyat artışı 50 kuruş olacak." dedi.

Haberler 02.12.2016 - 08:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maliye Bakan Naci Abal, tütün ve alkoldeki ÖTV düzenlemesine ilikin deerlendirmelerde bulundu. 2017 bütçesinin büyümeye destek olacan, yatrma, üretime, reel sektöre, ihracata daha fazla destek verecek bir bütçe nitelii tayacan belirten Abal, dier taraftan cari harcamalarda, personel harcamalarnda daha ihtiyatl, daha tasarrufu öne alan bir yaklam sergileyeceini söyledi.

Bütçenin gelir gider hedefine bal olarak da yl sonu öngörülerini gerçekletirmek için gerekli admlar attklarn vurgulayan Abal, bugün bu admlardan bir tanesini daha hayata geçirdiklerini anlatt.

Tütün ürünlerinde nispi, asgari maktu ve maktu vergi olduuna iaret eden Abal, Yani üç tane parametreye bal olarak oluan bir vergi oran var. Biz bunlardan sadece maktu vergiyi artrdk. Maktu vergide 7 kuru civarnda bir art yaptk. Yaklak 25 kuru olan maktu vergi, 32 kurua çkt. diye konutu.

PAKET BAINA ORTAYA çIKABLECEK FYAT ARTII 50 KURU OLACAK

Yaplan düzenlemenin sigara fiyatlarnda bir arta neden olacana dikkati çeken Abal, unlar kaydetti:

Bizim yaptmz hesaplamalara göre ÖTVde yapm olduumuz bu art sigarada paket bana 50 kuru kadar bir zamm douracak. Burada ortaya çkacak 7 kuruluk maktu vergi artna bal olarak ortaya çkabilecek fiyat art paket bana 50 kuru olacak. Bugün piyasada farkl fiyatlarda sigara satlyor. Yaptmz hesaplamalara göre buradaki yapm olduumuz art, sigara fiyatlarna yüzde 5-6 orannda bir art getiriyor. Her ne kadar maktu vergi tek bana bakldnda 25 kurutan 32 kurua çkarlmsa da bu maktu vergi toptan perakende sat fiyat içerisinde çok düük bir orana sahip olduu için, buradaki artn ne olduunu söylerken, sadece perakende sat fiyatndaki yansmaya bakmak lazm. Mesela 12 liraya satlan sigara bu yaptmz düzenlemeden sonra sektörün de hiçbir kayb olmadan, yani üreticinin, datcnn, bayinin hiçbir kayb olmadan, piyasadaki üretim ve tüketim zincirindeki aktörlerinin herhangi bir ekilde paylarnda bir kayp olmadan 50 kuruluk bir art yapmalar halinde buradaki getirilen vergi düzenlemesini kompanse etmek mümkün.

TÜTÜNDEK VERG ARTIININ YIL SONU ENFLASYONA ETKS 0,26 PUAN

Abal, yaptklar bu düzenlemenin bir miktar enflasyona etkisi olacan belirterek, Yaptmz teknik çalmalar sonucunda yl sonu enflasyonuna 0,26 puanlk bir ekleme douracak. ifadesini kulland.

Enflasyon dinamiklerinin birçok faktöre bal olduunu dile getiren Abal, yl sonu enflasyon tahmininin yüzde 7,5 olarak açklandn, yaplan düzenlemeye ramen, yine de enflasyon gerçeklemeleri konusunda ayn tahminin gerçekleeceini ümit ettiini, orada bir sknt olacan düünmediini söyledi.

Abal, tütündeki vergi artnn bütçeye toplamda 2,7 milyar liralk bir gelir etkisinin olduunu tahmin ettiklerini bildirdi.

Bir süredir piyasada özellikle sarmalk tütün denilen ürünlerin kayt d satlarda art olduunu belirten Abal, Maliye ve çileri Bakanl olarak kayt d sarmalk tütün satna kar da kapsaml bir mücadeleyi sektörle birlikte yürüteceklerini bildirdi.

Sigara sektörünün kaytl olmasn çok önemsediklerini vurgulayan Abal, Burada vergi artlar ister istemez kayt dl ve kaçakçl etkileyebiliyor. Burada hem Emniyet kuvvetlerimiz hem Maliye hem Tütün Kurulu hep beraber bunlarn üzerlerine gittik ve gitmeye devam edeceiz. Bunlar süratle azaltma noktasnda çok ciddi bir çalma içerisine de gireceiz. eklinde konutu.

Abal, bunlarn kontrolsüz, vatandan saln olumsuz yönde etkileyecek standart d üretim ve satlar olduuna iaret ederek, vatandalara bu tür ürünlerden uzak durmalar çarsnda bulundu.

OCAKTA TÜTÜN VE ALKOLDE VERG ARTII OLMAYACAK

Baz alkollü içeceklerde de maktu vergilerde ÖTVyi yüzde 10 arttrdklarn anlatan Abal, Ortalama perakende sat fiyatlarnda yüzde 3 civarnda bir art olacan hesaplyoruz. Daha fazla bir art biz beklemiyoruz. dedi.

Her sene yl banda ve temmuz aynda yeniden deerleme oran nispetinde zaten alkolde ve tütün ürünlerinde maktu vergilerin arttn anmsatan Abal, u bilgileri aktard:

Dolaysyla biz bu düzenlemeyi imdi aralk aynda yaptmz için hem tütün hem alkollü içecekler için ocak aynda artk yeniden deerleme oranna bal ilave bir art olmayacak. Bugün alkolde yapm olduumuz yüzde 10 artn aslnda bir ksm zaten ocakta yeniden deerleme orannda yaklak yüzde 3 civarnda zaten gelecekti. Biz burada Maliye politikasnn önceliklerini dikkate almak suretiyle aralkta yaptk. Ocakta, artk gelecek sene içerisinde herhangi bir ekilde tütünde, alkolde herhangi bir vergi art olmayacak. Bu düzenlemelerden sonra 2017 yl ile ilgili bir düzenleme düünmüyoruz. u anda böyle bir planmz yok. Yeniden deerleme oranna bal olarak art ayr ama biz hükümet olarak bu yapm olduumuz düzenlemeler dnda ayrca bir düzenleme yapmay u anda planlamyoruz. Ocakta yeniden deerlemeye bal artlar olmayacak, hem tütünde hem alkolde yapm olduumuz artlar yaplm oldu. 2017 temmuz aynda yeniden deerleme oranna bal bir art olacak.

ALKOLDEK ÖTV ARTIININ ENFLASYONA ETKS OLMAYACAK

Abal, taze üzüm arab, elma, armut arab gibi baz arap ürünlerinde vergi artna gitmediklerine de dikkati çekti.

TÜFE sepetinde alkollü ürünlerin paynn sadece yüzde 0,35 olduuna iaret eden Abal, perakende sat fiyatlarna yüzde 3 yansyan bu düzenlemenin enflasyona hemen hemen hiçbir etki yapmayacan deerlendirdiklerini, enflasyona dönük bir sonucunun olmayacan söyledi.

Abal, alkollü içeceklerde yaplan vergi düzenlemesinin 2017 bütçesine yaklak 540 milyon lira gelir etkisi olacan bildirdi.

Yaptklar düzenlemeleri maliye politikasnn geneli içerisinde deerlendirmek gerektiini vurgulayan Abal, Maliye politikas çerçevesini nasl oluturmamz gerekiyorsa biz ona dikkat ediyoruz. Hem gider hem gelir tarafnda seçici bir takm tercihlerde bulunuyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git