Bakanlıktan çok önemli taşeron açıklaması

Yaklaşık 1 milyon kişiyi yakından ilgilendiren taşeron işçiye kadro sürecinde başvuru sonuçları bölge bölge açıklanmaya başladı. Maliye Bakanlığı ise taşeron işçilerin kadroya alım süreci, başvurular ve ödemelerle ilgili önemli bir duyuru yayımlandı.

Haberler 01.02.2018 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadro için bavuranlar gösteren kesin listeler, 24 ubat-2 Mart 2018 tarihleri arasnda askya çkacak. Bavuranlar, 3 Mart-22 Mart 2018 tarihleri arasnda snava alnacak. Snavn ardndan, 23 Mart-26 Mart 2018 tarihleri arasnda itirazlar alnacak ve 27-31 Mart 2018 tarihleri arasnda itirazlar incelenerek kesin sonuç açklanacak. Güvenlik soruturmasyla birlikte tüm bu aamalarn ardndan, hak sahipleri 2 Nisanda ii ba yapacak.

KTLER HEYECANLANDIRAN AçIKLAMA

KTlerde çalan taeron içilerin durumuna deinen çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Sarerolu, KTlerde imdi yeni istihdam alanlar açacaz. O istihdam alanlarna taeronda çalan kardelerimizi geçirerek peyderpey o alanda da taeronu sonlandrmak için çalma içerisinde olacaz. diye konutu.

MALYE BAKANLIINDAN TAERON AçIKLAMASI

Bilindii üzere, 696 sayl Kanun Hükmünde Kararname 24/12/2017 tarihli ve 30280 sayl Resmi Gazetede yaymlanm bulunmaktadr. Anlan Kanun Hükmünde Kararnamenin 127 nci maddesi ile 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü maddenin uygulanmas hususunda Bakanlmza intikal eden tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliinin salanmas amacyla, 1/1/2018 tarihli ve 30288 sayl Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe giren Kamu Kurum ve Kurulularnda Personel çaltrlmasna Dayal Hizmet Alm Sözlemeleri Kapsamnda çaltrlmakta Olan çilerin Sürekli çi Kadrolarna veya Mahalli dare irketlerinde çi Statüsüne Geçirilmesine likin 375 Sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 ve Geçici 24 üncü Maddelerinin Uygulanmasna Dair Usul ve Esaslarn (Bundan sonra Usul ve Esaslar eklinde belirtilecektir.) Tereddütleri giderecek idarelerin belirlenmesi balkl 51 inci maddesi uyarnca Bakanlmz görev alanna giren hususlarla ilgili olarak aadaki açklamalarn yaplmas gerekli görülmütür.

1) Bavuru birimi

Usul ve Esaslarn Bavuruda istenen belgeler, bavuru ekli balkl 7 nci maddesinin birinci fkrasnda, Kapsamda olanlardan istekliler, Ek-1 sayl bavuru formunu eksiksiz doldurarak örnek-1 dilekçeyi de eklemek suretiyle 11/1/2018 tarihi mesai bitimine kadar idaresinin personel çaltrlmasna dayal hizmet alm sözlemesinin yapld birimine, sürekli içi kadrolarnda istihdam edilmek üzere yazl olarak bavurur. Bavuru elden yaplr. Belirtilen süre içinde yaplmayan bavurular dikkate alnmaz. denilmektedir.

Hizmet alm sözlemesinin yapld birim ibaresinden personel çaltrlmasna dayal hizmet alm sözlemesini imzalayan birimin anlalmas gerekmektedir. Bu nedenle, 11/1/2018 tarihi mesai bitimine kadar bavurulmu olmas kaydyla, hizmet alm sözlemesini imzalayan birim dnda baka bir birime veya idareye bavurularn yapm olanlarn herhangi bir hak kaybna uramamalarn teminen, bu bavurularn sözlemeyi imzalayan birime derhal gönderilmesi gerekmektedir.

2) çi kadrolarna geçirilme

375 sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü maddesinin birinci fkrasnda; ... her bir sözleme itibaryla, yüklenicinin hakedilerinin ödendii bütçe, tekilat ve birim/yerleim yeri adna vize edilmi saylan sürekli içi kadrolarna idarelerince topluca geçirilir. hükmü yer almaktadr. Söz konusu fkrada belirtildii üzere sürekli içi kadrolarna geçirilecek kiilerin istihdam edilmesinde ve bunlara ilikin kadrolarn ihdasnda yükleniciye hakedi ödemelerini gerçekletiren tekilat ve bütçe esas alnacaktr. Örnein, sürekli içi kadrolarna geçirilme, personel çaltrlmasna dayal hizmet alm sözlemesi kapsamndaki hakedi ödemeleri idare bütçesinden yaplm ise idarenin, döner sermayeden yaplm ise döner sermayenin kadrolarna yaplacak ve bu kiilerin ücretleri ile dier mali ve sosyal haklar geçtikleri yerden ödenecektir.

Hakedilerin ödendii bütçe ve tekilat dnda baka bir birim veya idarede fiilen çallm olmas durumunda da içi kadrolarna geçirilme ilemi hakedilerin ödendii bütçe, tekilat ve birim/yerleim yerine yaplacaktr.

3) Bütçe türü itibaryla kapsam

Usul ve Esaslarn Kurum ve bütçeler itibaryla kapsamn belirlenmesi balkl 3 üncü maddesinde belirtildii üzere, 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü madde ile tannan sürekli içi kadrolarna geçirilme hakkndan yararlanlabilmesi için;

- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayl Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayl cetvellerde yer alan kamu idareleri (MT Müstearl hariç) ile bunlara bal döner sermayeli kurulularn, 696 sayl Kanun Hükmünde Kararnameyle 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek (I) sayl listede yer alan idarelerin merkez ve tara tekilatlarnda personel çaltrlmasna dayal hizmet alm sözlemeleri kapsamnda yükleniciler tarafndan çaltrlmas,

-Yukarda saylan idarelerin personel çaltrlmasna dayal hizmet alm sözlemelerine ilikin ödemelerinin; merkezi yönetim bütçesinden, sosyal güvenlik kurumu bütçesinden, fon ve kefalet sand bütçesinden, yatrm izleme ve koordinasyon bakanl bütçesinden, gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüü bütçesinden, döner sermaye bütçesinden, 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayl listede yer alan dier idareler için kendi bütçelerinden karlanm olmas, gerekmektedir.

Bu çerçevede, bütçeler itibaryla sürekli içi kadrolarna geçirilme hakkndan yararlanlabilmesine ilikin kapsamn belirlenmesinde, personel çaltrlmasna dayal hizmet alm sözlemeleri kapsamnda yüklenicilere yaplan hakedi ödemelerinin yukarda belirtilen kurumlarca ilgili mevzuatna uygun olarak söz konusu bütçelere gider kaydedilerek yaplm olmas gerekmektedir.

4) Ödeneklerin aktarlmas

696 sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin 127 nci maddesiyle 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen hükümler nedeniyle merkezi yönetim kapsamndaki kamu idarelerinin bütçeleri içerisinde yaplmas gereken ödenek aktarma ilemlerinde; aktarma yaplacak tertibin balangç ödeneinin %20sini geçmeyen ödenek aktarma ilemleri ilgili idarelerce, ihtiyaç olmas halinde %20yi aan ödenek aktarma ilemleri ise Bakanlmzca sonuçlandrlacaktr.

7066 sayl 2018 yl Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 8 inci maddesinin üçüncü fkrasnda, içilere yaplan personel gideri mahiyetindeki ödemelerin bütçeletirildii (01.3) ve (02.3) ekonomik kodlu tertiplere ilikin yaplacak ödenek aktarmalar toplu i sözlemelerinden doacak yükümlülükler, ihbar ve kdem tazminat ödemeleri, asgari ücret ve sigorta prim art nedeniyle meydana gelecek ödenek ihtiyaçlar ile söz konusu ekonomik kodlu tertiplerin kendi aralarnda yaplacak bütçe ilemleriyle snrlandrlmtr. 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen hükümler nedeniyle 2018 yl merkezi yönetim bütçesinde personel çaltrlmasna dayal hizmet almlar kapsamnda bütçelenen ödeneklerin (01.3) ve (02.3) ekonomik kodlu tertiplere aktarlmasnda ve ihtiyaç olmas halinde yaplacak ödenek eklemelerinde anlan Bütçe Kanununun 8 inci maddesinin üçüncü fkrasnda belirtilen snrlamalar uygulanmayacaktr.

375 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen hükümler kapsamnda sözlemeleri feshedilen veya i eksilii yaplan yüklenicilere ödenecek tazminatlar merkezi yönetim kapsamna dahil idarelerce 03.4.9.06 - 375 Sayl Kanun Hükmünde Kararname Kapsamnda Yüklenicilere Yaplacak Tazminat Ödemeleri ekonomik koduna gider kaydedilecektir.

5) Tatlarn satn alnmas ve kiralanmas

375 sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü maddesinde, feshedilmi saylan veya i eksilii yaplan hizmet alm sözlemeleri kapsamnda idarelere ait iyerlerinde hizmetlerin yürütülmesinde fiilen kullanlmakta olan tanrlar ile tüketim malzemelerinden hizmetin sunulabilmesi için ihtiyaç duyulduu idarece belirlenenlerin satn alnmasna veya kiralanmasna en az üç kiiden oluan komisyon tarafndan karar verilecei belirtilmi ve buna ilikin açklamalar Usul ve Esaslarda detayl olarak yaplmtr. Bu çerçevede geçici 23 üncü madde kapsamnda yer alan tatlar hakkmdaki uygulama aada belirtildii ekilde yürütülecektir.

- 5018 sayl Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayl cetvellerde yer alan kamu idareleri bu kapsamda hiçbir suretle tat satn alma yoluna gitmeyeceklerdir.

- htiyaç duyulmas halinde, sözleme süresinin almamas ve 17/3/2006 tarihli ve 2006/10193 sayl Bakanlar Kurulu Karar eki Hizmet Alm Suretiyle Tat Edinilmesine likin Esas ve Usullerde belirtilen hususlara uyulmas kaydyla oförsüz olarak Bakanlmzdan ayrca izin alnmasna gerek kalmakszn komisyon karar üzerine hizmet alm yoluna gidilebilecektir.

- 5018 sayl Kanuna ekli (I), (II) ve (III) sayl cetvellerde belirtilenlerin dnda kalan idareler ise satn alma veya kiralama suretiyle tat temin edebileceklerdir.

6) 1, 2, 3 ve 4 üncü maddelerde yaplan açklamalar geçici içi pozisyonlarna geçirilecek kiilerin ilemlerinde de dikkate alnacaktr.

Ana Sayfaya Git