Bakkala berbere işsizlik maaşı

İflas gibi elinde olmayan nedenlerle (mücbir sebep) dükkanını-işletmesini kapatmak zorunda kalan esnaflara belirli bir süre, işsizlik maaşında olduğu gibi, ödeme yapılması planlanıyor. ‘İşsizlik Fonu’ gibi ‘Esnaf Fonu’ kurulmasına yönelik çalışma başlatıldı.

Haberler 07.12.2016 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakanlnn koordinasyonunda yürütülen çalmalarda mücbir sebeple bakkal, berber ya da bir baka meslek grubundaki esnaf dükkann kapatrsa belirli bir süre belirlenen miktarda Fondan maa alabilecek. Ne kadar süreyle ve hangi miktarda ödeme yaplacana ise henüz karar verilmedi.

Hazinenin belirli bir sermaye koyaca Fon için esnaf ve sanatkar odalar da belirli miktarda bütçelerinden destekte bulunacak. Esnaflarn aidatlarndan bir miktarda Esnaf Fonuna gidecek. Ancak esnafa ilave herhangi bir maliyet yüklenmeyecek. Fon kurulmas için Kanuni düzenleme yaplacak.

10 AYDA 10 MLYAR TL

sizlik Fonu benzeri bir yapnn esnaf için de kurulmasna yönelik çalma balatldn aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, Küresel ekonomik gelimeler ve piyasalardaki dalgalanmalar esnaf da olumsuz yönde etkiliyor. Esnafn elinde olmayan nedenlerle dükkann kapatmas halinde ona azda olsa bir destek sunmay planlyoruz. Konuyla ilgili çalmalarmz sürüyor. Önümüzdeki günlerde ödeme miktar ve süresine ilikin detaylar da netleecek dedi.

Esnafa isizlik maa verilmesinin yan sra düük faizli kredi çalmasnn da kapsamnn genileyecei belirtiliyor. Esnafn kulland kredi faizleri 2002 ylnda yüzde 47 iken bugün yüzde 4e kadar dütü. 2002 sonu itibariyle 63 bin esnaf ve sanatkar kredi kullanrken, 31 Ekim 2016 itibariyle 427 bin esnafa kredi kullandrld.

SZLK MAAI ALMAK KOLAYLAIYOR

Esnaf Fonu kurulmasna yönelik çalmalar sürerken, sizlik Fonundan isiz kalanlara ödenen miktar da artyor. çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl verilerine göre isizlik sigortas ödemelerinin balad 2002 Mart ayndan 2016 Ekim ay sonuna kadar yaklak 5 milyon kiiye 13.6 milyar TLlik ödeme yapld. sizlik sigortasndan faydalanma koullarnn esnetilmesine yönelik çalma yürütülüyor. Hem gün saysnn indirilmesi hem de kendi kusuru ile iten çkanlarnda sistemden yararlandrlmas konusu da masada bulunuyor.

Ana Sayfaya Git