Baklava zamlandı

Antep fıstığında bu yıl yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle ortaya çıkan fiyat artışı, Avrupa Birliği ( AB) tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olan " Antep baklavası"nı da etkiledi.

Haberler 27.08.2017 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban Bayram telana giren baklavaclar, ürünlerine ortalama yüzde 15 zam yapt. Halk arasnda en çok tercih edilen fstkl baklavann kilogram 70 liraya yükseldi. çelebioullar Baklava Yönetim Kurulu Bakan Mehmet çiftçi, Türkiyenin dört bir yanna baklava gönderdiklerini söyledi. çiftçi, Antep fstnda bu sezon yok yl olduunu, bu nedenle fiyatlarn arttn belirtti.

FISTIK BAKLAVACILARI VURDU

Fstn baklavann en önemli ham maddelerinden birisi olduunu anlatan çiftçi, Bu yl fstk, baklavaclar vurdu. 2-3 senede bir yaadmz bu olaya bir türlü engel olamyoruz. Fstktaki fahi fiyat artn baklavaya çok fazla yanstmadk. Nitekim fiyat pahal olunca halkmza da ister istemez yansyor. Yine de Allaha ükürler olsun ilerimiz iyi gidiyor. dedi.

STEMEDEN ZAM YAPTIK

Baklavaya yaplan zam orann, kentteki üreticilerle fikir birlii yaparak belirlediklerini vurgulayan çiftçi, unlar kaydetti: Geçen sene fstn kilogram 45-55 lira, baklava 60 lirayd. imdi fstn kilogram 120 lira oldu, baklava ise 70 liraya yükseldi. Yani yüzde 15 gibi zam yaptk. Bunu da gerçekten istemeyerek yaptk. çünkü biz zamdan yana deiliz. Tabii bunun yannda tereya var, içilii var, bunlarn hepsi el emei. Biz yine de vatandalarmzn ucuz baklava yemesini istiyoruz. Maliyetlerimizin yüksek olmasna ramen fedakarlk yapyoruz. En büyük fedakarl bu sene baklavaclar yapyor diyebiliriz. Fsta yaplan zamm olduu gibi yanstsak olmaz. Biz baklavaya 2 ylda bir zam yapyorduk, sonra bu bir yla dütü. En son geçen sene zam yaptk. Normalde ylbandan sonra zam yapacaktk ama olmad. Girdilerimize zam olmazsa, kolay kolay baklavaya da zam yapmayz.

EN UCUZ BAKLAVANIN KLOGRAMI 70, EN PAHALISI 100 LRA

Baklava satcs Hakan ener de zamlara ramen vatandalarn baklavaya ilgi gösterdiini belirtti. Zammn vatandaa nasl yansdn bayramda daha iyi anlayacaklarn dile getiren ener, Yüzde 15 zamla baklava çeitlerimizi tezgahlarmzda sata sunduk. Halkn en çok tercih ettii fstkl baklava. Onun da fiyat 70 lira. Özel gün ve davetlerde öbiyet, havuç dilimi, çok özel misafir olduu zaman fstk sarma tercih ediliyor. En yüksek de bunun fiyat. Tabii saf fstkla sarlyor. Bayramda ise en çok kare baklava tercih ediliyor. Özellikle kentlere en çok kare baklava gönderiyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git