Bal üretimi artırılacak

Diyarbakır'da DÜ Bismil Meslek Yüksekokulu tarafından yetiştirilen arı otuyla bölgede üretilen balda verim ve kalitenin artırılması sağlanacak

Haberler 18.05.2020 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Dicle Üniversitesi (DÜ) Bismil Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafndan bölgede üretilen balda verim ve kalitenin artrlmas için ar otu yetitirildi.

Bismil MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Bakan Doç. Dr. Mehmet Salih Sayar, ar otunun yöre koullarndaki performansnn belirlenmesi amacyla yüksekokulun aratrma ve uygulama alannda çalma balattklarn söyledi.

Yöreye uygun alternatif ürünlerle ilgili çalmalar kapsamnda bu yl ar otu (Phacelia tanacetifolia benth) bitkisine yer verdiklerini ifade eden Sayar, aratrmann tüm aamalarn organik tarm program örencileriyle yürüttüklerini belirtti.

Ana vatan ABDnin güneybat bölgesi ve Meksika olan bu bitkinin Türkiye ile tanmasnn 1980lerin banda ABDden getirilen tohumlarla olduunu anlatan Sayar, çok iyi bal özü içeren bir bitki olan ar otunun balda verim ve kaliteyi artrdn, bu nedenle ülkede arclkla uraanlar tarafndan gün geçtikçe daha çok tercih edildiini anlatt.

GÜZEL KOKUSUYLA ARILARI çEKYOR

Yürüttükleri çalmada ar otunda çiçeklenmenin nisan ortasnda baladn, bitki boylarnn ise 1 metreyi atn gözlemlediklerini aktaran Sayar, Ayrca mays aynda bitki lila renkli çiçeklerle bezeniyor. çiçekleri çok güzel kokuyor. Bu güzel koku metrelerce öteden hissedilebiliyor. dedi.

Sayar, günün güneli saatlerinde arlar tarafndan youn ekilde ziyaret edilen bu bitkinin maysn sonuna kadar çiçekte kaldn dile getirerek, yaklak 1,5 ay çiçekte kalan bu bitkiyi arclkla uraan tüm çiftçilere önerdiklerini kaydetti.

Tohum üretiminin Türkiyede yapldn ancak bölgede bu bitkinin yetitirilmesinin yaygn olmadn ifade eden Sayar, Deneme amaçl yetitiricilikte çok güzel sonuçlar aldk. Arclkla uraan tüm çiftçilere tavsiye ediyoruz. Yetitiricilii konusunda çiftçileri her zaman bilgilendirmeye hazrz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git