Banka borcu olanlar dikkat!

Bankalara ödenemeyen borçlar 2-3 yıl sonra varlık yönetim şirketlerine devrediliyor. Ekim itibarıyla varlık yönetim şirketleri tarafından yönetilen tahsili gecikmiş alacak tutar› 51 milyar lirayı aştı. Şirketler borcunu ödemek isteyene birçok kolaylık sağlıyor. Borcu ödeyen kara listeden çıkıyor...

Haberler 18.11.2019 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Acil nakit ihtiyaçlarnda bankalar imdada kouyor. Kredi ve kredi kart birçok kiinin iini kolaylatryor. Ancak bazen elde olmayan sebepler nedeniyle vadesinde ödenemeyen borçlar söz konusu olabiliyor. Borç geri ödemesinde vade uzadkça yasal takip süreci balyor.

Süreç öyle iliyor:

1- Vadesi gelen herhangi bir borcun 90 gün içerisinde ödenmemesi durumunda tahsili gecikmi alacak statüsüne geçiyor ve yasal takip süreci balat>yor.

2- Bu 90 günlük süreçte banka, müterisine sözlü ve/ veya yazl olarak ulap borcunu ödemesini hatrlatyor.

3- Bu süreçte borca gecikme faizi uygulan>yor.

4- Banka bu gecikmeyi Kredi Kayt Bürosuna (KKB) yapt aylk bildirimlerde belirtiyor ve müterinin bu gecikme durumu tüm KKB üye kurulular tarafndan görüntülenebiliyor. 590 günlük süreden sonra ise banka alacan yasal yollardan tahsili için gerekli hukuki ilemleri balat>yor.

2-3 yl sonra devrediliyor

Tüm bu süreç kredi kayt bürosuna raporland için müterinin kredi notu olumsuz etkileniyor. Bu durumun müterinin uzun vadede kullanmak isteyecei kredilere ve kredi kartna da negatif bir etkisi var.

Avukatlk olan borç dosyalar tüm çabaya ramen 2-3 yl için tahsil edilemezse, bankalar kredi ve kredi kart alacaklarn belli bir tutar karlnda varlk yönetim irketlerine devrediyor. Borç devredildikten sonra muhatap varlk yönetim irketleri oluyor.

1 milyon dosya çözüldü

Varlk yönetim irketleri, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) aldklar lisansla ve yine BDDK denetiminde faaliyet gösteriyor.

Yani denetim altnda olan yasal irketlerden oluuyor. Varlk Yönetim irketleri Derneine üye olan irket says 9. Bu irketler, 2 milyonu akn kiinin 4 milyona yakn borç dosyasn çözüme kavuturmak için deerlendiriyor. u ana kadar da dernee üye irketler tarafndan 1 milyon dosya çözüme kavuturulmu durumda.

Ödemede kolaylk

Dosyas bankadan çkm ve varlk yönetim irketine devredilmi kiilerin ne yapmas gerektiini Varlk Yönetim irketleri Dernei yetkililerine sorduk. Banka borcu 2-3 yl ödenemediyse bu süreçten sonra borç konusunda bankann deil kendilerinin muhatap olduuna dikkat çeken yetkililer, Bizimle irtibata geçenlere daha esnek koullarla ödeme imkan sunuyoruz diyor.

Borç nereden ve nasl örenilir?

90 günlük yasal sürecin ardndan borçlu kara listeye giriyor. Varlk yönetim irketleri de Kredi Kayt Bürosuna ayl>k bilgi vermeye devam ediyor.

Yani borç devretse de kapanmadan kara liste son bulmuyor. Borcunuzun durumunu merak ediyorsanz, hemen bankanza dann. TC kimlik numaranz ile iletiim bilgilerinizi dernein; yonetim@varlikyonetim.org.tr mail adresine atarak da bilgi alabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git