Banka faizi de ödeyecek!

Kahramanmaraş'ta ev almak için kredi çeken bir kişi, tüketici hakem heyetine başvurarak aldığı dosya masrafının faizlendirildiğini tespit edince yeniden hukuki süreç başlattı. Yargı, dosya masrafı faizinin de iadesine karar verdi.

Haberler 29.10.2019 - 12:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Kahramanmarata, Onikiubat lçe Tüketici Hakem Heyetinin verdii dosya masraf faizinin iadesi kararna banka tarafndan yaplan itiraz reddeden Kahramanmara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, 855 lira 44 kuru faizin müteriye ödenmesine hükmetti.

Merkez Onikiubat ilçesinde ev almak için 2009 ylnda bir bankadan 72 ay vadeyle 38 bin 500 lira kredi çeken R.K, bir süre sonra bankann dosya masrafn tüketici hakem heyetine bavurarak ald. Daha sonra bankann kredi evrakn avukat Serkan Özgül ile inceleyen R.K, bankann dosya masraf üzerinden de geri ödeyecei paray faizlendirdiini tespit etti. Bunun üzerine R.K, avukat araclyla dosya masraf faizinin iade edilmesi için Onikiubat lçe Tüketici Hakem Heyetine müracaat etti.

ikyeti deerlendiren heyet, alnan faiz miktarnn madur vatandaa iade edilmesine karar verdi. Banka, Kahramanmara 5. Asliye Hukuk Mahkemesine bavurarak, hakem heyetinin ald karara itiraz etti. tiraz deerlendiren mahkeme, heyetin ald karar onaylayarak, faiz miktarnn madura ödenmesine hükmetti.

AVUKAT: TÜKETC YÜZDE 100 HAKLI KONUMA GELD

Avukat Serkan Özgül yapt açklamada, müvekkilinin kulland krediyle ilgili bankann yasal olmayan dosya masrafna dahi faiz uyguladn söyledi. Bankann müvekkili üzerinden haksz kazanç elde ettiini belirten Özgül, Müvekkilim 38 bin 500 lira ev kredisi almt. Bu kredi banka tarafndan en bata verilirken faizlendirilmi. Bu faizlendirmeyle, müvekkilimden ald dosya masraf da faizlendirilmi. Aratrmalarmz neticesinde burada bankann dosya masrafn da faizlendirmesinin haksz olduu kanaatine vardk. Bundan dolay hakem heyetine gerekli olan bavurular yaptk dedi..

Özgül, hakem heyetinin bavurularn incelediini ve tüketici lehine karar vererek dosya masrafna uygulanan 855 lira 44 kuruluk faiz miktarnn iadesi karar aldn ifade etti. Karar sonrasnda bankann Kahramanmara 5. Asliye Hukuk Mahkemesine itirazda bulunduunu ancak sonucun deimediini aktaran Özgül, öyle devam etti:

Banka gerekli yasal koullar çerçevesinde itiraz etti. Dosyay inceleyen yerel mahkeme tüketici lehine karar verdi. Hukuk Muhakemeleri Kanunu anlamnda kesin karar olduu için herhangi bir bankann ileride itiraz etme hakk da u aamada yok. Tüketicimiz u anda yüzde yüz hakl konuma geldi. Bankann haksz olarak ald tahsilat geri alm olduk. Tüketicilerin alm olduklar kredilerden dolay kendilerinden bu ekilde faizlendirilen bir tutar varsa, bunu 10 yl içerisinde geri alma haklar var. Avukatlara gidebilecekleri gibi bizzat tüketici hakem heyetine de bavuru yaparak ücretin iadesini talep edebilir.

KARAR, EMSAL NTELNDE

Özgül, bu tür kararlarn emsal nitelii tadn vurgulayarak, Mahkemeler de bundan sonra bu ekilde emsal nitelikli kararlar verecektir. Tamamyla bankalarn haksz kazanç salamasn engellemek için böyle bir yola girilmitir dedi.

Ana Sayfaya Git