Bankalar Birliği duyurdu

Türkiye Bankalar Birliği`nden yapılan açıklamada "Kredi borcu bulunan büyük ölçekli şirketler için Finansal Yeniden Yapılandırma uygulamasına başlanacaktır" denildi.

Haberler 15.10.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Bankalar Birliince (TBB), banka ve finansal kurumlara kredi borcu bulunan büyük ölçekli irketler için Finansal Yeniden Yaplandrma (FYY) uygulamasna balanaca belirtilerek, uygulamadan, 25 milyon TL ve üzeri kredi borcu bulunan büyük ölçekli irketlerin yararlanabilecei bildirildi.

TBB tarafndan Finansal Yeniden Yaplandrma çerçeve Anlamas Uygulamas Hakknda yaplan duyuru, birliin sitesinde yaymland. Duyuruda, banka ve finansal kurumlara kredi borcu bulunan büyük ölçekli irketler için FYY uygulamasna balanaca belirtilerek, Küçük ölçekli irketlerde uygulamaya balanmas için onay beklenmektedir. denildi.

Uygulamayla borçlarn ödemeye niyetli olan, ancak gelir-gider dengesi bozulduu için edimlerini yerine getiremeyen müterilerin geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine imkan verilmesinin amaçland aktarlan duyuruda, unlar kaydedildi:

BORçLARINI ÖDEMEYE NYETL OLANLAR

Yeniden yaplandrma uygulamasn 5411 sayl Bankaclk Kanununun Geçici 32nci maddesi uyarnca bankalar, finansal kiralama irketleri, faktoring irketleri ve finansman irketleri ile kredi ilikisinde bulunan borçlularn bu kurulular nezdindeki kredi borçlarna ilikin olarak, çerçeve anlama ve sözlemeleri kapsamnda alnacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine, üretim, yatrm, istihdam faaliyetlerini sürdürmelerine, dolaysyla ekonomik büyümeye imkan verecektir. Banka ve finansal kurumlara 25 milyon TL ve üzeri kredi borcu bulunan büyük ölçekli irketler FYY uygulamasndan yararlanabilecektir. 25 milyon TLnin altnda kredi borcu bulunan küçük ölçekli irketler ise onayn alnmasn takiben FYY uygulamasndan yararlanabilecektir. Haklarnda iflas karar bulunan borçlular FYYden yararlanamayacaktr.

BORçLULAR, EN YÜKSEK 3 ALACAKLI KURULUTAN BRNE BAVURABLECEK

Duyuruda, FYY sürecine alnabilecek borçlularn, en yüksek üç alacakl kurulutan birine, çerçeve Anlamas ekinde belirtilen formata uygun bir bavuru ve taahhüt mektubuna, sürecin gerektirdii dier belge ve bilgileri de ekleyerek bavuruda bulunabilecei bildirildi.

çerçeve Anlamasn imzalayan alacakl kurulularn, Türkiye Bankalar Birlii tarafndan güncel olarak ilan edilecei belirtilen duyuruda, u ifadelere yer verildi:

Bavurusu kabul edilen borçlular için durumun korunmas süreci balayacak olup durumun korunmas sürecinin balamas halinde, çerçeve Anlamasn imzalam bulunan alacakl kurulular, borçlu hakknda yeniden yaplandrlan alacaklara ilikin olarak icra takibi yapamayacak (zaman am ve hak düürücü süreler nedeniyle hak kaybna yol açacak durumlar hariç olmak üzere), mevcut takiplere devam edemeyecek, yeni takipler açamayacak ve dier yasal yollara bavuramayacaktr. Borçlunun bavuru tarihinden önce herhangi bir alacakl kurulu tarafndan balatlm yasal takipler sonucu sat günü belirlenmi olmas, ihalenin feshi davasnn devam etmesi, borcun icra taahhüdüne balanm olmas, tasarrufun iptali davasnn devam etmesi halinde bu ilemler finansal yeniden yaplandrmadan etkilenmeyecektir. Alacakl kurulularn, çerçeve Anlamasndan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda ortaya çkabilecek uyumazlklarn çözümü için Türkiye Bankalar Birlii Yönetim Kurulunun belirleyecei Hakem Kurulu görev yapacaktr.

Duyuruda ayrca, Finansal Yeniden Yaplandrma Uygulamas hakknda detayl bilgiye TBBnin www.tbb.org.tr/fyy sayfasndan ulalabilecei bildirildi.

Ana Sayfaya Git