Bankalar zorlu dönemde müşterilerine omuz verdi

Bankacılık sektörü koronavirüs salgınının firmaların, KOBİ'lerin, esnafın ve bireylerin üzerinde yaratabileceği kısa vadeli finansal sorunları aşabilmesi için önemli destek paketleri açıkladı.

Haberler 26.03.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinde balayarak tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn, ekonomide ciddi skntlar beraberinde getirdi.

Türkiyede de vaka saylarnn artmasyla hükümet bir dizi tedbiri yürürlüe koydu. Hem sosyal hem de ekonomi alannda salgnn etkilerini asgaride tutmak için önemli paketler açklanrken, Türk bankaclk sektörü de bu zorlu dönemde elini tan altna koydu.

Bankalar, müterilerinin ksa vadeli finansal sorunlarn aabilmesi için ana para/faiz/taksit ödemelerini erteleme, ilave limit art ve yaplandrma gibi destekleri devreye ald.

- Akbank

AA muhabirinin derledii bilgiye göre Akbank, bireysel ve tüzel müterilerin 30 Nisana kadar olan anapara, faiz ve taksit ödemeleri talep olmas halinde mevcut koullarla 30 Hazirana kadar öteleyecek.

- Albaraka Türk

Albaraka Türk, talep eden tüm ticari ve bireysel müterilerinin 30 Nisana kadar olan taksit ödemelerini 2 ay süreyle erteleyecek.

Personel maalarn Albaraka Türkten ödeyen müterilere, talep etmeleri halinde, istihdamlarn korumalar artyla, 3 aylk personel maa giderleri kadar ilave limit imkan salayacan duyuran banka, müterilerin yaplandrma taleplerinin, nakit akna ve sektörel durumlarna göre, ödemesiz dönem dahil, mevcut vade yaplarndan daha uzun vadelerde yaplandracak.

- Alternatif Bank

Alternatif Bank, talep etmeleri halinde tüzel ve bireysel müterilerinin, 30 Nisana kadar olan kredi ana para, faiz ve taksit ödemelerini mevcut koullarla 30 Hazirana kadar öteleyecek.

- DenizBank

DenizBank, koronavirüs salgnnn müterileri üzerinde yaratabilecei ksa vadeli finansal sorunlarn almas amacyla bireysel ve ticari müterilerden talep edenlerin 30 Nisana kadar olan anapara, faiz ve taksit ödemeleri mevcut koullarla 30 Hazirana kadar öteleyecek.

- Emlak Katlm

Emlak Katlm, bireysel ve kurumsal müterilerine, 31 Marta kadar yaplmas gereken taksit, kar pay ve anapara ödemelerinde erteleme imkan sunacak. Banka, söz konusu erteleme kapsamnda müterilerin koullarna uygun vadeli yaplandrma salayacak.

Ödemesiz dönemi 6 aya kadar salayan banka, bu süreyi 12 aya kadar uzatabilecek. Emlak Katlm, ayrca maa müterisi olan kurumsal müterilerine, ihtiyaç duymalar halinde ubat sonundaki istihdamlarn korumalar kouluyla 3 aylk çalan maa gideri kadar ek limit sunacak.

Emlak Katlm, finansman limiti olan müterilerinin mevcut koullar nedeniyle oluabilecek iletme sermayesi ve Dorudan Borçlandrma Sistemine yönelik ilave limit ihtiyaçlarn da karlayacak.

- Garanti BBVA

Garanti BBVA, koronavirüs salgn sürecinde ald tedbirler kapsamnda müterilerinin ihtiyacna göre, kredi anapara, faiz ve taksit ödemelerini, herhangi bir ek koul aranmakszn 30 Hazirana kadar öteleme imkan sunacak.

Ticari kredilerde ise müterilerin mevcut kredilerinin anapara ödemelerini 6 aya kadar uzatabilecek, sonrasnda da firmalarn nakit akna göre yeniden yaplandrabilecek. Banka, KOBler ile mikro ölçekli iletmeleri, halihazrdaki finansal yükümlülüklerini karlayabilmeleri adna mevcut limitlerinin yannda, ihtiyaç durumunda proaktif limit çalmalaryla destekleyecek.

Banka, bireysel müterilere tüketici kredileri ve ek hesap ödemelerini 3 ay süreyle ertelemenin yan sra kredi kart borcu ödemelerinde de destek salayacak.

- Halkbank

Halkbank, 31 Marta kadar taksit, faiz ve anaparasn ödeyemeyen firmalar ile bireysel müterilerin, bu döneme dair ödemelerini erteleyecek.

Esnaf ve sanatkarlarn talep etmeleri halinde kullanm olduklar kredilerin nisan, mays ve haziran aylarnda vadeleri gelecek olan anapara ve faiz ödemelerini ödeme vadelerinden itibaren 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyecek banka, nakit ak bozulduu için ödeme sorunu yaayan banka müterilerine, 6 aya kadar ödemesiz dönemle kredilerini uygun vadeli yaplandrma imkan sunacak.

Banka, ödemesiz dönemi turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde 12 aya kadar uzatlabilecek.

Personel maalarn Halkbank üzerinden ödeyen firmalara, istihdamlarn ubat sonuna göre azaltmamalar artyla gelecek 3 aylk dönem boyunca personel maa gideri kadar ilave kredi limiti verecek banka, kredili müterileri tarafndan Halkbank üzerine keide edilmi çeklerin ödenmesi amacyla genel kredi limitlerini artrarak firmalara ilave nakit kredi limit tahsis edecek.

Halkbank, iletme sermayesi ihtiyaçlarn karlamak üzere, kurumsal kredi kart ve Dorudan Borçlandrma Sistemi limiti bulunan firmalarn kurumsal kart limitlerini artracak.

- Bankas

Bankas, müterilerin 30 Nisana kadar ihtiyaç duymas halinde anapara/faiz/taksit ödemelerini ilave bir koul aramakszn 30 Hazirana kadar öteleyecek.

Salgn sebebiyle mali bünyesi olumsuz etkilenen bata turizm, lojistik, AVM, perakende sektörleri olmak üzere sektör ayrm olmakszn her bir ihtiyac vaka baznda deerlendirerek ödemesiz dönem dahil gerekli tüm destei vereceini bildiren banka, maa anlamal olsun olmasn banka müterilerinin gelecek 3 aya ait maa ödemelerini herhangi bir istihdam azaltm yapmamalar kaydyla gerekirse ilave limit tahsisi suretiyle ödenmesine katk salayacak.

Bankas, bireysel müterilere, tüketici kredisi, kredi kart ve ek hesap ödemelerini 3 ay boyunca öteleme imkan getirecek.

- Kuveyt Türk

Kuveyt Türk, koronavirüs salgnndan etkilen sektörlerde faaliyet gösteren tüzel müterilerin ihtiyaç duymas ve talep etmesi halinde nisan sonuna kadar olan taksit ödemeleri, anapara ve kar paylarn 3 ay öteleyecek.

Kovid-19dan etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda çalan veya bu sektörlerde müteebbis olan bireysel müterilerin ihtiyaç duymas ve talep etmesi halinde konut, ihtiyaç ve araç finansmannn nisan sonuna kadar olan taksit ödemeleri, anapara ve kar paylarn 3 ay erteleyecek Kuveyt Türk, salgndan etkilenen tüm müterilerin ihtiyaç duymas veya talep etmesi halinde kredi kart borçlarn 3 ay öteleyecek.

Banka, salgndan etkilenen sektörlerde bulunan tüm segmentlerdeki müterilerin bugüne kadar kullandklar finansman, ihtiyaç duymalar halinde ödemesiz dönem dahil mevcut vade yapsndan daha uzun bir vadede yaplandrlmas salayacak.

- Odeabank

Odeabank, ödeme sknts çeken tüzel müterilerin, ihtiyaç duymalar ve talep etmeleri halinde 30 Nisana kadar olan anapara, faiz ve taksit ödemelerini ilave bir koul istemeden 30 Hazirana kadar öteleyecek.

Mali bünyesi olumsuz etkilenen sektörler bata olmak üzere ihtiyaç duyan tüzel müterilere, vaka baznda deerlendirme yaplarak gerekli destei vereceini ifade eden banka, bireysel kredi müterilerinin, talep etmeleri halinde de 30 Nisana kadar gelecek taksit ve kredi kart ödemelerini 3 aya kadar ertelenebilecek.

- QNB Finansbank

QNB Finansbank, kredi kullanan bireysel ve tüzel müterilerin, ödeme sknts çekmeleri durumunda bankaya bavurarak kredi anapara, faiz ve komisyon ödemelerini 3 ay erteleyebilecek.

Banka, dönemsel olarak etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren tüzel müterilerden de nakit ak problemi yaayanlara, 6 ay ila 1 yl ödemesiz dönem içerecek ekilde yaplandrma imkan salayacak.

- ekerbank

ekerbank, koronavirüs salgnndan ekonomik olarak olumsuz etkilenen müterilerinin 30 Nisana kadar olan anapara, faiz ve taksit ödemelerini, mevcut koullarla 30 Hazirana kadar erteleyecek.

Bireysel ve tüzel müterilerin bozulan nakit aklarna yönelik olarak ilave kredi taleplerini de hzl bir ekilde deerlendirecek olan banka, salk sektöründe ücretli olarak çalanlarn mevcut bireysel kredi ve kredi kart borçlarn, talep etmeleri halinde haziran ayna kadar ötelenecek.

Banka, KOBlere sunulacak Salkl Yaam Paketi kapsamnda, KOBlere 3 ay ödemesiz dönem içeren kredi imkan salayacak.

KOBlere sunulan paket kapsamnda ayrca, maa ödemelerini ekerbank araclyla yapanlara, mevcut istihdam korumalar halinde 3 aylk maa ödemeleri tutarnda ilave kredi imkan sunulacan bildiren banka, ekerbank POS cihaz üzerinden ödeme kabul eden iletmelerin, talep etmeleri halinde nisan sonuna kadar POS üzerinden geçen ilemlerinin ertesi gün komisyonsuz olarak kullanmlarna brakacak.

ekerbank, zorunlu ödemelerini karlamak üzere mevcut kredili mevduat hesap limitlerinin, talep olmas halinde yüzde 20ye kadar artrlmas imkan tanyacak.

- TEB

TEB, bireysel ve tüzel müterilerinin, koronavirüs salgn nedeniyle ödeme sknts çekmeleri durumunda bavuruda bulunmalar halinde 30 Nisana kadar olan anapara ve faiz ödemelerini ayn koullarla 3 ay erteleyecek.

- Türk Eximbank

Türk Eximbank, Merkez Bankas kaynaklarndan ve kendi kaynaklarndan kullandrd kredilerin vadesi haziran sonuna kadar gelecek kredi geri ödemelerini firmalarn talepleri dorultusunda 3 ile 6 aya kadar uzatacak.

Bu balamda ihracatçlarn faiz ödemelerini de 6 ay ertelenebileceini belirten banka, reeskont kredilerinin daha önce azami 1 yl olan vadelerinin azami 2 yla çkaracak.

Banka, ksa vadeli kredilerde 2 yl olan taahhüt kapatma süresini henüz taahhüdü kapatlmam olan ve taahhüt süresi dolmasna kar ceza uygulanmam olan krediler ve haziran sonuna kadar kullandrlacak tüm krediler için 3 yla çkard.

- Türkiye Finans

Türkiye Finans, nakit ak bozulan veya bozulacan öngören tüm bireysel ve ticari müterilerinin talep etmeleri halinde kullanm olduklar fonlara ilikin taksit ödemelerini 30 Hazirana kadar erteleyecek.

Bireysel müterilere, talep etmeleri halinde kredi kart ödemelerinde ilave finansman destei salayacan belirten Türkiye Finans, ticari, KOB ve mikro ölçekteki müterilerin mevcut finansmanlar ihtiyaç halinde nakit aklarna uygun olarak yeniden yaplandrlacak.

Türkiye Finans, personel maa ödemesi hizmeti alan iletmelere, limitleri dahilinde 3 aylk maa giderleri kadar, 3 ay ödemesiz 24 aya kadar vadelerde fon imkan sunacak.

- VakfBank

VakfBank, firmalarn, 31 Mart devre sonu faizleri de dahil olmak üzere 30 Hazirana kadarki tüm kredi taksitleri ve ödemeleri konusunda esneklik salayacak.

stihdam koruma amaçl kredi taleplerini karlamak amacyla iletmelere 3 aylk maa gideri kadar uzun vadeli kredi kullandracak banka, iletmelerin mevcut kredilerini, kendi nakit aklarna uygun ve sektörel durumlarna göre ödemesiz dönemli olarak yeniden yaplandracak.

VakfBank, turizm ve ehir içi toplu tama dahil en çok etkilenen sektörlere özgü kredileri, 12 aya kadar ödemesiz dönemli olarak yaplandracak.

Firmalarn vergi, SGK gibi kamusal ödeme yükümlülüklerini kolaylatrmak amacyla nakit yönetim limitlerini artran banka, bu limitlerden yaplacak ödemelere 3 ay ödemesiz, 12 aya kadar taksit imkan verecek.

Banka, bireysel kredi müterilerinin taksit, kredi kart ödemelerini 3 aya kadar öteleyecek.

- Vakf Katlm

Vakf Katlm, bireysel ve kurumsal fon kullanan müterilerin talepleri üzerine, 30 Hazirana kadarki taksit ödemelerinde esneklik salayacak.

letmelerin kullanm olduu mevcut fonlarn, nakit aklarna uygun ve sektörel durumlarna göre ödemesiz dönemli olarak yeniden yaplandracak banka, turizm ve ehir içi toplu tama dahil en çok etkilenen sektörlere özgü fon kullandrmlarn 12 aya kadar ödemesiz dönemli olarak yaplandracak.

Vakf Katlm, personel maa ödemesi hizmeti alan iletmelerin, istihdam koruma amaçl fon taleplerini karlamak amacyla, 3 aylk maa gideri kadar 1 yl vadeli fon kullandracak.

Banka, firmalarn vergi ve SGK gibi kamusal ödeme yükümlülüklerini kolaylatrmak amacyla 3 ay ödemesiz, 12 aya kadar taksit imkan verecek.

- Yap Kredi

Yap Kredi, bireysel ve tüzel müterilerinin 30 Nisana kadar olan anapara, faiz ve taksit ödemelerini talep etmeleri durumunda mevcut koullarla 30 Hazirana kadar öteleyecek.

Bireysel ve tüzel müterilerin günlük bankaclk ihtiyaçlar ve ticari faaliyetlerini mevcut limitlerle destekleyen banka, gerekirse limit artrmna gidecek.

- Ziraat Bankas

Ziraat Bankas, 31 Martta ödenmesi gereken dönem sonu taksit, faiz ve anaparasn ödeyemeyen firma ve bireysel müterilerin talepleri üzerine söz konusu ödemeleri öteleyecek.

Nakit ak bozulduu için ödeme sorunu yaayan müterilerin mevcut kredilerini 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde ise 12 aya kadar ilave süre tannmak suretiyle, uygun vadeli yaplandrma salayacak banka, personel maalarn Ziraat Bankas üzerinden ödeyen firmalarn ubat ay sonu itibaryla mevcut istihdamlarn azaltmamalar kaydyla gelecek 3 aylk personel maa gideri kadar ilave limit imkan verecek.

Ziraat Bankas, iletme sermayesi ihtiyaçlarn karlamak üzere banka kurumsal kredi kart ve DBS limiti bulunan müterilerin kurumsal kart limitlerinin artrlmas tedbirlerini uygulayacak.

- Ziraat Katlm

Ziraat Katlm, ticari ve bireysel müterilerin talep etmeleri halinde 31 Marta kadar ödenmesi gereken taksit, kar pay ve anapara ödemelerini öteleyecek.

Nakit ak bozulan veya bozulmas öngörülen ve buna bal ödeme sorunu yaayabilecek müterilerin mevcut finansmanlarn 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere, dönemsel faaliyeti olan sektörlerde ise 12 aya kadar ilave süre tannmak suretiyle, uygun vadeli yaplandracan belirten Ziraat Katlm, personel maalarn banka üzerinden ödeyen firmalara ubat sonundaki istihdamlarn korumalar kaydyla, ihtiyaç duymalar halinde 3 aylk personel maa gideri kadar ilave limit imkan salayacak.

Ziraat Katlm, finansman limiti olan müterilerin mevcut koullar nedeniyle oluabilecek iletme sermayesi ve Dorudan Borçlandrma Sistemine yönelik ilave limit ihtiyaçlarn ivedilikle karlayacak.

Ana Sayfaya Git