Bankaların faiz oranları ile ilgili flaş gelişme!

Bankada parası olan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Bazı özel bankalar mevduat faizlerini yüzde 6'ya kadar indirirken, kamu bankalarında mevduat faizleri yüzde 9 seviyesinde bulunuyor. Kamu bankalarında kredi-mevduat faizi arasında fark ortalama 3-4 puan arasında değişirken, özel bankalarda bu fark 10 puanın üzerine çıkabiliyor.Toplam TL mevduatlar içinde kamu bankalarının payı son bir aylık dönemde 3,9 puan artarak yüzde 47,4'e ulaştı. Aynı dönemde yerli özel bankaların payı 2,2 puan gerileyerek yüzde 27,9'a, yabancı bankaların payı da 1,6 puanlık düşüşle yüzde 24,7'ye indi.

Haberler 08.05.2020 - 23:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mevduat faizlerinde kamu bankalar, baz özel bankalara göre 3-4 puan daha yüksek faiz imkan sunarken, kredi tarafnda da tüketicilere uygun faiz oranlar salyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn (TCMB) politika faizinde indirimlerini sürdürmesi, kredi faiz oranlarnda düüü beraberinde getirirken, mevduat faizlerinde de tek hanelere inildi.

Baz özel bankalar mevduat faizlerini yüzde 6ya kadar indirirken, kamu bankalarnda mevduat faizleri yüzde 9 seviyesinde bulunuyor. Baz özel banklarda kampanya kapsamnda tüketici kredilerinde aylk faiz yüzde 1in altna gerilese de ticari kredilerde faiz oranlar 1,20-1,75 aralnda deiiyor. Bu kredilerin yllk faiz oranlar da yüzde 12 ile 20 seviyelerini buluyor. Kamu bankalar özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid 19) salgn döneminde kredi kanallarn açk tutarak kredi hacmini artrrken hem bireysel hem de ticari kredilerde aylk yüzde 1in altnda faiz oranlaryla ekonomiye desteini sürdürdü. Kamu bankalarnda ticari kredilerde yllk maliyet yüzde 10-14 seviyelerinde olutu. Böylece kamu bankalar paraya ihtiyac olan da tasarruf sahibini de destekleme yoluna gitti.

Bankalarn kredi ve mevduat faizleri makasna bakldnda kamu ve özel bankalar arasnda makasn açld dikkati çekiyor. Kamu bankalarnda kredi-mevduat faizi arasnda fark ortalama 3-4 puan arasnda deiirken, özel bankalarda bu fark 10 puann üzerine çkabiliyor.

Bankaclk analistleri, kamu bankalarnn mevduat hzla krediye dönütürdüklerini, müterilere de faiz avantaj sunarak gerekli mevduat alabildiklerini söyledi. Kamu bankalar özellikle tasarruf sahiplerine enflasyonun üzerinde yllk getiri salarken, kredi tarafnda da maliyetleri asgaride tutarak kredi-mevduat faiz makasnn açlmamasna azami gayret gösteriyor.

Analistler, kamu bankalarnn özellikle müterilerine çapraz ürün sat ve uzun süreli müteri kazanm gibi unsurlarn yan sra ülkenin geleceine olan güvenin etkisiyle orta-uzun vadeli karllklarn yükselteceklerini vurgulad.

Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) nisan ayndaki aktif rasyosu düzenlemesiyle bankalarn kaynaklarn daha verimli kullanmasnn ve reel sektörün ihtiyac olan finansmana daha rahat eriebilmesinin önünü açtn hatrlatan analistler, kamu bankalarnn aktif rasyo konusunda elinin rahat olduunu belirtti. Bankaclk analistleri, dier taraftan baz özel bankalarn kredi hacmini artrarak ya da mevduat faizlerini düürerek mevduat hacmini azaltmak suretiyle aktif rasyosunu dengeleyebildiini de kaydetti.

MEVDUATTA KAMU BANKALARININ PAYI ARTIYOR

Tasarruf sahipleri, enflasyonun altnda yllk getiri elde etmemek adna görece yüksek mevduat faizi veren kamu bankalarna yönelirken, toplam mevduat sektör genelinde art gösterdi. AA muhabirinin BDDK verilerinden derledii bilgiye göre 27 Mart-30 Nisan kapsayan 1 aylk dönemde bankaclk sektörünün toplam TL mevduat yüzde 9,4 art göstererek 1 trilyon 462,7 milyar TLye yükseldi. Son bir aylk dönemde kamu bankalarnn TL cinsi mevduatlar yüzde 20ye yakn artt. Bu dönemde kamu bankalarnn TL mevduatlar 111,5 milyar TL artarak 693,8 milyar TLye ulat.

Ayn dönemde yabanc bankalardaki mevduat art yüzde 2,6 olurken, yerli özel bankalardaki mevduat art yüzde 1,4te kald. 30 Nisan itibaryla yabanc bankalarda 361,1 milyar TL, yerli özel bankalarda da 407,8 milyar TL mevduat bulunuyor. Toplam TL mevduatlar içinde kamu bankalarnn pay son bir aylk dönemde 3,9 puan artarak yüzde 47,4e ulat. Ayn dönemde yerli özel bankalarn pay 2,2 puan gerileyerek yüzde 27,9a, yabanc bankalarn pay da 1,6 puanlk düüle yüzde 24,7ye indi.

Ana Sayfaya Git