Bankaların swift mesajına dikkat

MASAK'tan "sahte banka swift mesajları ile dolandırıcılık" uyarısı geldi.

Haberler 15.12.2021 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mali Suçlar Aratrma Kurulu (MASAK), kendilerini i adam ve yatrmc gibi gösteren baz kiilerin sahte banka swift mesajlar üreterek muhataplarn dolandrmaya çaltklarn, vatandalarn bu kiilere itibar etmemesi gerektiini bildirdi.

SALTE çERKL BANKA SWFT MESAJLAR

MASAKtan yaplan yazl açklamada, sahte içerikli banka swift mesaj dokümanlar kullanlarak yaplan dolandrclk fiillerine kar vatandalarn madur olmamas için açklama yaplmasnn zaruri olduu bilgisi paylald.

Kurulca yaplan analiz, aratrma ve incelemelerde, kendilerini i adam ve yatrmc gibi gösteren baz kiilerin, sahte banka swift mesajlar üreterek vatandalar dolandrmaya çaltklarnn tespit edildii kaydedilen açklamada, söz konusu kiilerin muhataplarna kar inandrcl salamak için yurt dndan Türkiyeye transfer edilecek bir parann bulunduu veya sözde parann Türkiyede yatrm amacyla deerlendirilmek istenildiinin ifade edildii aktarld.

YABANCI UYRUKLU SÖZDE YATIRIMCILAR

Açklamada, sahte swiftlerle birlikte yabanc uyruklu sözde yatrmclara ait pasaport fotokopilerinin bir ek yapmak suretiyle inandrcln artrlmaya çalldna iaret edilerek u ifadelere yer verildi:

Aratrmada, kimi durumlarda, vatandalarmza ait irket hisselerinin, gayrimenkullerin ve/veya menkullerinin sahte belgeler kullanlarak devir alnmaya çalld veya ülkemizde yerli yatrmclar ile ortak ticari faaliyette bulunulacann vadedildii, dolandrclarn, yabanc kiilere ilikin pasaport fotokopilerini sahte swiftlerle birlikte dolama soktuu, sözde transfer edilen tutarn MASAK tarafndan bloke edildiine ilikin ülkemiz bankalar tarafndan oluturulmu görünümü verilen ve içeriinde banka hesap bilgilerinin bulunduu evraklarn düzenlendii saptanmtr. Yaplan analizlerde ayrca, sahte belge üretilmek suretiyle oluturulan sözde bloke yazlarnda MASAK tarafndan söz konusu paraya ilikin olarak inceleme devam etmektedir veya söz konusu parann MASAK tarafndan onay verildikten sonra banka tarafndan alcsna verilecei gibi gerçee aykr ifadelere yer verildii anlald.

BAKANLIIN SUç DUYURUSU

ncelemelerde, sahte swift mesajlarnn ayrca whatsapp ya da benzeri iletiim araçlar ile ayrca dolama sokulduunun ve böyle bir parann varl hususunda çok sayda kii nezdinde alg oluturulmaya çalldnn fark edildii vurgulanan açklamada, Hususlar tespit edilmi olup konuyla ilgili olarak Bakanlmzca suç duyurusunda da bulunulmutur. Vatandalarmzn bu tip dolandrclk fiillerine itibar etmemeleri, olas maduriyetlerin önüne geçilmesi bakmndan son derece önem arz etmektedir. denildi.

Ana Sayfaya Git