Bankaya sicil affı!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, sicil affı konusunda hem vatandaşlara hem de işletmelere imkan sağlandığını belirtti.

Haberler 10.01.2017 - 07:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maliye Bakan Naci Abal, sicil aff konusunda hem vatandalara hem de iletmelere imkan salandn belirterek, Yapm olduumuz düzenlemede bankalarmz geçmi sicil kaytlarnda yer alan birtakm olumsuz kaytlar dikkate almadan, kaytlar kullanmadan dorudan doruya müteriye kredi kullandrabilecek, bankaclk ilemleri yapabilecek. Burada koul u, bu durumda olan vatandamz veya esnafmz geçmiten kalan borçlarn yeniden yaplandracak ya da 6 ay içerisinde bunlar ödeyecek. dedi.

Bakan Abal, NTVde gündeme ilikin sorular yantlad.

Fiili hizmet süresi 30 yldan fazla olan emeklilere fazla süreler içinde bir ikramiye ödenmesi uygulamasndaki son durumun sorulmas üzerine Abal, düzenlemenin yaklak 400 bin emekliyi ilgilendirdiini ve u ana kadar 31 bin civarnda kiiye ödemelerin yapldn söyledi. Abal, söz konusu düzenlemenin kamu maliyesine yaklak 2 milyar liralk bir yük getireceini bildirdi.

Abal, iverenlere asgari ücret desteindeki son durumun sorulmas üzerine, Bu destee 2017 ylnda da devam etme karar aldk. Bu amaçla bütçeye gerekli ödenei de koyduk. u anda bu amaçla bütçemizde 7,8 milyar liralk bir ödenek öngördük. Bu, 2016dan devam eden ödemeleri de ihtiva ediyor. Hesaplamalarmza göre bu yl asgari ücret desteini devam ettirmemizin 12 aylk maliyeti 7,8 milyar lira. diye konutu.

- Sicil aff uygulamasnda bankalarla ortak çaltk

Maliye Bakan Abal, Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarnda getirilen düzenlemelerin sorulmas üzerine unlar kaydetti:

Hazine Müstearl tarafndan Kredi Garanti Fonuna 25 milyar lira tutarnda bir nakdi teminat veriliyor. Bu nakdi teminat sayesinde bankalarmz önümüzdeki süreçte bütün iletmelerimize yaklak 250 milyar lira tutarnda kredi açma imkanna kavuuyor. Burada yaptmz hesaplamaya göre 3 yllk bir süreçte kamu maliyesine 17,5 milyar liraya kadar bir maliyet geliyor ama bu düzenlemenin ekonomide meydana getirecei etki çok ciddi manada olumlu yönde olacak ve iletmelerimiz nakde eriecek, krediye eriecek.

Sicil aff uygulamasnn detaylarnn sorulmas üzerine Abal, bu düzenlemeyi yaparken bankaclk sektörü ile müterek hareket ettiklerini anlatt. Abal, burada hem vatandalara hem de iletmelere imkan salandna iaret ederek, Yapm olduumuz düzenlemede bankalarmz geçmi sicil kaytlarnda yer alan birtakm olumsuz kaytlar dikkate almadan, kaytlar kullanmadan, dorudan doruya müteriye kredi kullandrabilecek, bankaclk ilemleri yapabilecek ama burada koul u, bu durumda olan vatandamz veya esnafmz geçmiten kalan borçlarn yeniden yaplandracak ya da 6 ay içerisinde bunlar ödeyecek. ifadelerini kulland.

Düzenlemeyi yaparken bankaclk sisteminde herhangi bir risk algsnn olumamasna dikkat ettiklerini kaydeden Abal, Yasa çkar çkmaz bankalar, ilgili sivil toplum örgütleri ve bizler hep beraber bu sürecin hzl bir ekilde hayata geçmesi için büyük bir gayret göstereceiz ama burada esas olan bankayla müterinin anlamasdr. Devlet olarak bankayla müterinin arasna girip de öyle olacak, böyle olacak diye herhangi bir ekilde karmamz asla söz konusu deil ama bankalarmz da reel sektör de biliyor ki hepimiz bu geminin içindeyiz, bu geminin yüzmeye devam etmesi için karlkl iyi niyet içerisinde bu imkan kullanmak gerekiyor. deerlendirmelerinde bulundu.

Abal, uygulamann çok geni kesimleri ilgilendirdiini vurgulayarak, uygulamadan 12,5 milyon veya daha fazla kiinin yararlanacan dile getirdi.

- Milli Piyango özelletirmesi süreci

Maliye Bakan Abal, at yarlar ve ans oyunlarna ilikin lisans haklarnn Türkiye Varlk Fonuna devredilmesinin itici bir güç olacan anlatt. Varlk Fonu kurulurken birtakm varlklarn buraya devrini öngördüklerini belirten Abal, öyle devam etti:

Buradaki amacmz, hem Milli Piyango lisans hem de at yarlar lisansn Türkiye Varlk Fonuna devretmek suretiyle burada bir varlk oluturmak. Biz bu fonu kurduk, burada bir varlk ve kaynak oluturacaz ve onu kullanmak suretiyle de fonun amaçlarna varacaz. kinci önemli olan unsur da iki ans oyunun özelletirilmesini bir paket olarak Varlk Fonu üzerinden gerçekletirmek. Bu iki lisansn Varlk Fonu tarafndan bütüncül bir yaklamla deerlendirilmesi, bu varlklara olan talebi de artracaktr, ayrca bu alanda daha kapsaml bir özeletirmeye de imkan salayacaktr.

Abal, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl ile Türkiye Jokey Kulübü arasndaki sözlemenin 1 Ocak 2018de sona ereceine iaret ederek, Dolaysyla sözlemenin bitim süresine kadar lisansla ilgili bir tasarrufta bulunmak doru deil. Dier taraftan, Milli Piyangonun özelletirilmesiyle ilgili yürütülen bir ihale süreci var. Normalde mart ay içerisinde tekliflerin alnmas söz konusuydu ancak hükümet olarak yapm olduumuz deerlendirmede iki özelletirme uygulamasnn bir bütün olarak yaplmasn öngördük. Frsatlar, ihtimalleri birlikte deerlendirecek Türkiye Varlk Fonu. Her birisiyle ilgili tabii ki bu varlklarn kaynaa dönütürülmesiyle ilgili hazrlklar yaplacak. diye konutu.

Abal, ayrca Milli Piyangonun özelletirmesindeki mevcut sürecin de ortadan kalkm olduuna iaret etti.

- KOBlerin birlemesi

KOBlerin birlemesi konusunu çok önemsediini belirten Abal, malat sanayinde bugün çok sayda KOBmiz ayr ayr rekabet etmeye çalyorlar. Halbuki bizim ölçei büyütmemiz, kurumsallamay artrmamz lazm. Onun için bir düzenleme yaptk. Dedik ki imalat sanayinde faaliyet gösteren iki KOB, iki ayr irket bir araya gelip daha büyük bir irket kurarlarsa, birleme ylndan itibaren üç yl süreyle Kurumlar Vergisi orann yüzde 20 deil yüzde 5 alrz. Özellikle imalat sanayinde faaliyet gösteren birçok iletme açsndan son derece cazip bir vergilendirme imkan salyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakan Abal, engellilerin eitimi ve bakm için bütçeden ciddi katklar verdiklerini de belirterek, Yaklak 400 bin vatandamz halihazrda yllk 6 milyar liralk bir bütçeyle bu imkandan yararlanyor. Bir engelli vatandamza bakan yakn akrabasna biz bu destei veriyoruz, yaklak asgari ücret düzeyinde bir destek. Eve giren gelir kii bana ortalama asgari ücretin üçte ikisinden az ise vatandalarmz bu imkandan yararlanyorlar. Yanl hatrlamyorsam yaklak 400 bin vatandamz da düzenli bir ekilde bu ödemeden yararlanyor. dedi.

Burada yaplan ödemelerde geriye dönük baz hatalar, eksiklikler ve yanllklarn tespit edilebildiini belirten Abal, Yani vatandamz engelli bakm parasn alm ama bir ekilde ya kiinin ölümü ya adres deiiklii ya da sair ekillerle idare o kiinin geriye dönük birtakm ödemeleri geri yapmasn isteyebiliyor. Burada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl ve Maliye Bakanl olarak bir deerlendirme yaptk, yaklak 9 bin 700 kiiyi ilgilendiren bir düzenleme bu. Vatandalarmzn geriye dönük herhangi bir sahte belge veya rapor düzenleme hali hariç olmak üzere geriye dönük olarak yaplan takibatlarndan vazgeçiyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git