Barajın suyu kirlenmeyecek

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin gözbebeği olan “Dicle Barajı Gölü Havzası Koruma Planı” çerçevesinde alanında uzman akademisyenleri görevlendirdiği projede çalışmalarını sürdürüyor.

Haberler 07.01.2022 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Proje kapsamnda ilk etapta ilgili kurumlarn katlmyla balangç toplantsn gerçekletiren DSK, iin ikinci ve üçüncü aamalar olan havzann genel özelliklerinin belirlenmesi, su kalitesini etkileyen kirletici faktörlerin belirlenmesi, izleme faaliyetlerinin yürütülmesi, su kalitesinin belirlenmesi ve model çalmalar balklarnda faaliyetlerine balad. Su havzasnda oluabilecek kirliliklerin önüne geçmek amacyla DSK Genel Müdürü Frat Tuti, Eil Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili dris Arslan ile birlikte tekne iletmecileriyle bir araya geldi.

DSK Genel Müdürü Frat Tuti, Dicle Barajnn, Diyarbakr kent merkezi, Eil ve Ergani ilçeleri olmak üzere yaklak 1 milyon 200 bin kiiye içme suyu saladn belirtti. 1 milyon 200 bin kiinin saln korumann her eyden önemli olduuna vurgu yapan Tuti, su havzasnn korunmas için adm atmak zorunda olduklarn söyledi.

çME SUYU KAYNAINI KORUMAK HERKESN GÖREV

Diyarbakr ve ilçelere içme suyu salayan Dicle Barajnn koruma plan çerçevesinde snrlarnn çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakanl tarafndan belirlendiini hatrlatan Tuti, kentin göz bebei konumundaki su kaynan korumann herkesin görevi olduunu dile getirdi. Amaçlarnn Eilde tekne tamaclarnn ekmeiyle ve emekleriyle oynamak olmadn aktaran Tuti, var olan soruna birlikte çözüm üretmek istediklerini kaydetti.

TEKNE TAIMACILII GÜNE VEYA ELEKTRK ENERJSYLE YAPILMALI

Tuti, konumasn u ekilde sürdürdü:

çme suyu barajnda tekne tamaclnn yaplmamas gerekiyor. Sadece Dicle ve Atatürk Barajlarnda tamaclk yaplyor. Teknelerin akaryakt atklar içme suyu kaynana ciddi zararlar veriyor. Bizler bu konuda kenti düünmek zorundayz. Tamacl ya güne ya da elektrik enerjisiyle salamalyz. Bu enerji kaynaklar iletmeler içinde ciddi anlamda tasarruf salayacak. Alternatif olarak kano veya deniz bisikletleri de düünülebilir. letmecilerimizin bu dönüüm sürecini en az zararla atlatmalar için kurum olarak elimizden geleni yapacaz.

Gezilere ve turlara kesinlikle kar olmadklarn vurgulayan Tuti, en büyük dertlerinin Dicle Barajn korumak ve oluacak kirliliin önüne geçmek olduunu ifade etti. Tuti, Her geçen gün tekne saylar, büyüklükleri artmakta ve güzerghlar da genilemektedir. Bunun kontrol altna alnarak içme suyu barajn korumak zorundayz. Dicle Baraj üzerinde tekne tamacln güne veya elektrik enerjisi ile çalanlara müsaade edeceiz. Baraj üzerinde snrl sayda teknelerin faaliyetlerine izin vereceklerini ve çalacak tekneleri de ruhsatlandracaz diye konutu.

Eil Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili dris Arslan ise kentteki içme suyunun kalitesi konusunda herhangi bir üphelerinin bulunmadn belirtti.

Suyun kalitesini korumak ve vatandalara ulatrmann en temel görevleri olduuna dikkat çeken Arslan, tekne tama kapasitelerini düüreceklerini ve yeni sistemde herkesin kazançl çkacan ifade etti. Toplantda baraj gölünde ruhsatsz ekilde ticari faaliyet yürüten 3 jet ski ve 10 adet 50-60 yolcu tama kapasitesine sahip teknenin, iletmecilerin de onay ile 4 Ocak 2022 itibariyle teknelerini yenilebilir enerjiye dönütürmemesi durumunda faaliyetlerinin durdurulaca karar alnd.

Ana Sayfaya Git