Barajlar balıklandı

Şanlıurfa'da yetiştirilen 10 milyon balık yavrusu, baraj göletlerindeki avcılığa katkı sunacak

Haberler 29.06.2020 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) 15. Bölge Müdürlüünce Atatürk Barajnda yetitirilen 10 milyon yavru balk, Güneydou ile Akdeniz Bölgesindeki baz baraj göletlerine salnacak.

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatrmlarndan Güneydou Anadolu Projesine (GAP) hayat veren ve gövde dolgu hacmi bakmndan Türkiyede birinci, dünyada altnc srada yer alan Atatürk Baraj, tarmsal sulama ve elektrik üretimine ve ekonomiye alternatif katk sunuyor.

Bozova ilçesindeki DS 15. Bölge Müdürlüü Su Ürünleri Tesisinde üretilerek baraj göletlerine braklan sazan ve Frat havzasnn endemik türlerinden abut yöre halknn da alternatif geçim kayna oluyor.

134 hektar üzerinde kurulu olan tesis, 1100 metrekare kapal alana sahip kuluçka binas, 10 beton havuzu ve 22 toprak havuzu ile Türkiyenin en büyük tatl su bal üretim tesisi konumunda bulunuyor.

TÜRKYENN EN BÜYÜK BALIK ÜRETM TESSLERNDEN BR

DS 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, AA muhabirine yapt açklamada, Atatürk Baraj Su Ürünleri Bamühendislii koordinesinde balk üretimi yaplarak, bölgede balkçlk yapan kiilere ek gelir noktasnda katk salandn belirtti.

Yllk olarak 10 milyon civarnda balk üretimi yapldn ifade eden Gökçe, unlar söyledi:

Genel olarak sazan ile Fratn endemik türlerinden abut baln üretiyoruz. Bu üretilen yavru balklar daha sonra bölgemizdeki ve dier bölge müdürlüklerimizdeki baraj rezervuarlarna atlyor. Büyüyen balklar, oralarda balkçlk yapan kiilere gelir oluyor. Böylelikle balk eti üretimine de önemli bir katk sunmu oluyorlar. Türkiyede en büyük balk üretimi tesislerinden bir tanesiyiz.

BALIKçILIKLA URAAN NSANLARA DA KATKIDA BULUNMU OLUYORUZ

Su Ürünleri Bamühendis Vekili Cokun Esen ise her yl olduu gibi bu yl da sazan ve abut üretimi yaptklarn söyledi.

Dünya genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu yl baz zorluklarla karlamalarna ramen üretimden vazgeçmediklerini aktaran Esen, Bu yl koronavirüs sürecine ramen balk üretimine baladk. Amacmz geçen yl olduu gibi bu ylda 10 milyon balk hedefini tutturmaktr. Üretilen balklar özellikle Güneydou Anadolu Bölgesi ile Akdeniz bölgesinin baz bölgelerindeki baraj göletlerine braklyor. Üretim sayesinde bölgede balkçlkla uraan insanlara da katkda bulunmu oluyoruz. dedi.

Esen, uzun ve zahmetli bir sürecin ardndan balklarn istenilen büyüklüe ulamasnn ardndan baraj göletlerine brakldn aktararak, unlar kaydetti:

Gölette yakaladmz anaç balklar merkezimize getirip belli aamalardan geçirip yavru alyoruz ve sonra da bu yavrular çktktan bir süre sonra havuzlara brakyoruz. Burada geliimini tamamlayan balklar austos ve eylül ay gibi göllere brakyoruz. Bu balklar sayesinde hem balkçlk geliiyor, hem de ekonomiye katk salanm oluyor.

Ana Sayfaya Git