Barajlar bereket yağdıracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışları yapılan Ergani ve Başlar barajlarının suyu, toprakla buluştu. Diyarbakır´ın verimli topraklarını suyla birleştiren barajlar, geçen yıl kuraklık tehlikesi yaşayan çiftçileri sevindirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Cevat Delil, Ergani ve Başlar barajlarıyla yaklaşık 60 bin dönüm arazilerinin suyla buluştuğunu belirterek, "Eskiden kuru hububattan sadece buğday, arpa ve mercimek üretimi yapıyorduk. Suyla birlikte sulu buğday, pamuk, mısır, soya fasulyesi, sebzecilik ve meyvecilik artacak. Çiftçilerimizin de gelir seviyeleri 1'den 4'e katlanarak yükselecektir" dedi.

Haberler 05.02.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan video konferans ile 23 Ocakta açllar yaplan Ergani ve Balar barajlarnn suyu, Diyarbakrn verimli topraklaryla bulutu. 29 milyon metreküp depolama hacmine sahip Balar Barajyla 38 bin 200 dekar, 15 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Ergani Barajyla da 18 bin 660 dekar arazi sulanacak. Bu iki barajla 43 milyon lirann üzerinde ilave gelir art ve 7 bin 500 kiiye de istihdam salanacak. Tamamlanan ve tarm arazilerini suyla buluturan barajlar, geçen yl kuraklk tehlikesi yaayan çiftçinin yüzünü güldürdü.

Türkiye Ziraat Odalar Birlii Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakr Ziraat Odalar l Koordinasyon Bakan Mehmet Cevat Delil, eskiden kuru hububattan sadece buday, arpa ve mercimek üretebildiklerini belirterek, arazilerin suyla bulumasyla sulu buday, pamuk, msr, soya fasulyesi ile sebzecilik ve meyveciliin artacan söyledi.

TERSNE GÖç YAANACAK

çiftçilerin gelirinin 4e katlanacana vurgu yapan Mehmet Cevat Delil, unlar söyledi:

Ergani ve Balar Baraj, Silvan Barajnn bir kolu. Az bir alan deil, yaklak 60 bin dönümlük alanmz suyla bulutu. Eskiden verim ortalamas olarak kuru tarmda 200-250 kilo verim alrken, u anda 600 kilo civarnda bir verim alyoruz. Bu durum pamukta da öyle. Pamuk, çok i gücü olan bir ürünümüz ve böylelikle bölgemiz kalknacak. Özellikle çiftçilerimizin refah seviyeleri de yükselecek. Silvan Projesinin tamamlanmasyla 2 milyon 400 bin dönüm alan sulanm olacak. Tersine göç yaanacak ve 500 bin insana i imkan salanacak. Üretim katbekat artacak. Bu durum bizi de çok mutlu ediyor, heyecanlandryor. Diyarbakrn çlgn projesi bu gerçekten. Arazilerimiz suyla buluacak. Herkes 300 bin diyor ama ben 500 bin insana i imkan salanacak diyorum. çünkü gelirlerimiz artacak, insanlarmz eskiden buradan batya göç edip oralarda çalyordu. Artk Diyarbakrda, Bismilde, Silvanda, Batmanda, Surda çalacaklar. Kendi illerinde ikamet ederken i sahibi olacaklar ve para kazanacaklar. Ayn zamanda bu durum beraberinde yatrmlar da getirecek. Burada daha fazla fabrika açlacak. Örnein iplik fabrikalar, salça fabrikalar açlacak. Belki bu ii yapmayanlar bilmezler ama 2 milyon 400 bin hektar alan, çok büyük bir alan. Bugün Diyarbakrda 7 milyon kullanlabilir tarm alanmz var. u anda destekten faydalanan 5 milyon dönümün üzerinde alanda üretim yapyoruz. Üretim olarak Diyarbakr, budayda en fazla üretim yapan 3üncü ildir. Pamukta, msrda, krmz mercimekte de durum ayn. Üretimimiz katbekat artacak ve ekonomimiz frlayacak. Biz onun için çlgn proje diyoruz. Üreticilerimiz çok memnun, biz bir an önce dier barajlarn da bitmesini bekliyoruz.

SULU TARIMDA 3, MEYVE VE SEBZEDE 10 KAT FAZLA GELR ELDE EDLECEK

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar da barajlarn kent ekonomisine ve çiftçilere çok büyük katk salayacan belirterek, kraç arazilerde sadece belirli ürünlerin ekildiini, sulu tarmla birlikte endüstri, niasta, eker ve ya bitkilerine kadar deiik bitkilerin yetitirilebileceini söyledi. Meyve ve sebzeciliin de gelimesiyle çiftçilerin gelirlerinin 3 ile 10 kat arasnda artacan vurgulayan Atalar, Örnein kraç tarlada, budayda bütün gelirler hesapland zaman dekar bana 300 TL bir kar elde edilirken, bunu meyvecilie döndürdüünüz zaman sert çekirdeklilerde bu 10 katna kadar yani dekar bana elde edilen kar 3-4 bin liray buluyor. Bunu yumuak çekirdeklilere ve sebzeye döndürdüünüz zaman da 10 katna kadar bir gelir elde ediliyor. çok büyük rakamlar bunlar. Bunun için de su, olmazsa olmaz, en önemli materyal. O yüzden sulanabilir arazilerin sulanmas lazm dedi.

KLME DAYALI TARIMDAN KONTROLLÜ TARIMA GEç SALANACAK

Silvan Projesi ve dier barajlarn tamamlanmasyla Diyarbakrn ekonomik olarak sulanabilir arazisi olan 4 milyon 200 bin dekarn tamamnn sulamaya açlm olacan kaydeden Mustafa Ertan Atalar, iklime dayal tarmdan kontrollü tarma geçiin salanacan dile getirdi. Atalar, Silvan Projesi, bata Silvan Baraj olmak üzere 8 barajdan olumakta ve 23 sulama ebekesiyle beraber arazilere basnçl sulama sistemleri tesis edilmektedir. klime dayal tarmdan kontrollü tarma geçiini de salayaca için sadece verim ve elde edilen getirin artmasnn yan sra elde edilen ürünlerin kalitesinde de çok ciddi yükseli meydana gelecek. Sudan tasarruf salayacaz. Basnçl sulama sistemleri kurulacak. Bakanlmzca basnçl sulama sistemlerini yüzde 50 hibeyle destekliyoruz. u ana kadar 250 bin dekarn üzerinde basnçl sulama sistemi kurduk ve kurmaya da devam ediyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git