Barajlar doldu, Yağışlar Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli'deki barajlarda su seviyesini yükseltti

DSİ 9. Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında yer alan Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli'de son dönemde etkili olan yağışlar nedeniyle barajlardaki doluluk geçen yıla oranla arttı.

Haberler 14.04.2023 - 00:42 Son Güncelleme : 14.04.2023 - 00:42

Küresel ısınmaya bağlı kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen 4 ildeki barajlarda son aylardaki mevsimsel yağışlarla seviye yükseldi.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, 10 Nisan itibarıyla kayıtlara yansıyan doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre şöyle arttı:

Elazığdaki Keban Barajında doluluk yüzde 24,3ten 37,8e, Pembelik Barajı ve HESde yüzde 31den 81,3e, Tatar Barajı ve HESde yüzde 58,4ten 79,6ya, Hamzabey Barajında yüzde 0dan 24,1e, Seyrantepe Barajı ve HESde yüzde 66,4ten 80,0a, Cip Barajında yüzde 33,2den 94,9a, Malatyadaki çat Barajında 17,6dan 17,8e, Boztepe Recai Kutan Barajında 54,7den 72,3e, Kapıkaya Turgut Özal Barajında yüzde 61,2den 78,4e, Sürgü Barajında yüzde 75,2den 78e, Polat Barajında yüzde 59dan 82,9a, Bingöldeki Özlüce Barajı ve HESde 23,4ten 42,3e, Gayt Barajında 93,7den 100e, Tuncelide Uzunçayır Barajı ve HESde yüzde 33,6dan 89a yükseldi.

Elazığdaki Kalecik ve Kanatlı barajlarında ise geçen yıl nisan ayında yüzde 100 olarak ölçülen doluluk, bu yıl da aynı seviyeyi korudu.

MAKSİMUM SEVİYELERE MAYIS AYINDA ULAŞILACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ

Fırat Üniversitesi (FÜ) İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Şengün, AA muhabirine, mart ve nisan aylarında düşen yağış miktarının bölgede barajlardaki su seviyesinin yükselmesini sağladığını söyledi.

Fırat Havzasında yağışların büyük bir kısmının kar halinde düşmesinin beklendiğini ifade eden Şengün, Bu yıl Fıratın yukarı havzasında kar halinde yağışlar pek görülmedi veya çok az görüldü. Son günlerde meydana gelen aşırı yağışlar sonucu ortaya çıkan sel ve taşkınlar baraj seviyelerinin yükselmesini sağladı. dedi.

Şengün, özellikle Keban ve Karakaya gibi büyük hacimli barajlarda maksimum seviyelere henüz ulaşılamadığını belirterek, bunun da önceki yıllardan gelen bir yağış eksikliğinin sonucu olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Bu yıl karın az yağması nedeniyle barajlarda maksimum seviyelere mayıs ayında ulaşılacağını tahmin ediyoruz. diyen Şengün, bölgedeki küçük göletlerde de özellikle son aylarda meydana gelen yağışlarla su seviyesinde hızlı bir yükselme olduğunu kaydetti.

Bazı barajlarda yüzde 100 doluluk sağlandığını anlatan Şengün, büyük baraj göllerinde henüz beklenen seviyeye ulaşılmadığını belirtti.

Şengün, yağışların genellikle son bir ay içinde düştüğünü dile getirerek, Birkaç gün daha sürecek bu yağışların mayıs ortalarına kadar devam etmesi temennimiz. çünkü barajlarımızın maksimum kota ulaşması, uzun süre enerji üretebilmemiz ve sulamada kullanabilmemiz için yağışların bir süre daha devam etmesi gerekiyor. diye konuştu.

Ana Sayfaya Git