Barajlar kuruyor

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Siverek ilçesinde yağış azlığı ve hava sıcaklığının yüksek seyretmesi nedeniyle Hacı Hıdır Barajı'nın doluluk oranı düştü.

Haberler 27.08.2021 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarmsal sulama amacyla 1995 ylnda kullanlmaya balanan ve 2 bin hektarlk arazinin suland Hac Hdr Barajnda su seviyesi büyük oranda dütü. 53 milyon metreküp su depolama kapasitesi bulunan barajda yeterli ya alnamamas nedeniyle su miktar yaklak 30 milyon metreküpe indi. Suyun çekilmesi nedeniyle bölgede balkçlk için kullanlan kayklar karaya oturdu. Su seviyesinin dümesi çiftçilerin endielenmesine neden oldu.

çFTçLERMZ SULAMADA DAHA DKKATL VE DUYARLI OLMALI

Siverek Belediyesi çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Kenan Karahan, AA muhabirine, yaptklar kontrol ve denetimlerde mevsimsel yalarn yeterli seviyede dümemesi nedeniyle bölgede belirgin bir kurakln yaandn söyledi.

Daha önce 100 metrede yer altndaki suya ulalrken rakamn kuraklk nedeniyle 300 metreye çktn belirten Karahan, öyle konutu:

Bu da bize önümüzdeki dönemlerde çok ciddi su sknts çekeceimizin göstergesidir. Bu sebeple özellikle krsal mahallelerdeki çiftçilerimizden sulama noktasnda daha dikkatli ve profesyonel anlamda sulama yapmalarn rica ediyoruz. Kent merkezi veya göletlerimizi kontrol ettiimizde özellikle Hac Hdr Barajmzda geçmi yllardaki su seviyelerine baktmzda bugün gelinen nokta bizi üzüyor. Bu ekilde devam ederse önümüzdeki yllarda bunu bile bulmakta güçlük yaayabiliriz. Küresel snmann vermi olduu saysal veriler ciddi manada skntl görünüyor. Bizim bununla savamamz için doayla bark olmamz gerekiyor.

SU KAYNAKLARIMIZ HIZLI BR EKLDE TÜKENYOR

Siverek Belediyesi çevre Mühendisi Hac Karaca ise küresel snma ve iklim deiikliklerinin olumsuz etkilerine deinerek, çocukken balk tuttuklar Hac Hdr Barajndaki suyun 2 ila 2,5 kilometre arasnda çekildiini söyledi.

Suyun çekildiinin net bir ekilde belirgin olduunu aktaran Karaca, unlar kaydetti:

Eskiden suyun kotu yol boyunda iken suyun baya çekildiini görebiliyoruz. Yüzeysel sular tükendiinde yüzeysel sularn ar kullanm sonucu yer alt sular da tükenecektir. Daha iyi bir ortamda yaamak için çocuklarmza daha yaanabilir bir gelecek brakmak için güzel bir çevre brakmak için hepimizin doay bilinçli ekilde kullanmas gerekiyor. Doaya kar sorumluluklarmz yerine getirmek zorundayz.

Krkpnar Mahallesinde çiftçilik yapan Mücahit Frat ise baraj göletindeki su seviyesinin ilk defa bu kadar dütüünü belirterek, Yalarn olmamas nedeniyle sularn ar derecede çekilmesine yol açt. Buna mutlaka önlem alnmas gerekiyor ki gelecek nesiller için daha iyi olabilmesi amacyla gerekli tedbirler alnmal. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git