Barajlardaki doluluk oranında sıkıntı yok

DEVLET Su İşleri (DSİ) 10'uncu Bölge Müdürü Ali Gökyel, bu yıl ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle içme suyu ve enerji sağlanan barajlardaki doluluk oranında bir sıkıntı yaşanmadığını, sadece suluma amaçlı kullanılan göletlerde su seviyesinin düştüğünü ve bunun içinde önlem aldıklarını söyledi.

Haberler 12.04.2018 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DS 10uncu Bölge Müdürü Ali Gökyel, kendi sorumluluk alannda bulunan 5 ilde yaptklar çalmalar ile ilgili bilgilendirme toplants düzenledi. Toplantda, yapm devam eden baraj, sulama kanallar ve içme suyu hatlar ile ilgili detayl bilgi veren Gökyel, daha sonra gazetecilerin sorularn yantlad.

BARAJLARDAK DOLULUK ORANI

Gökyel, bu yl ülke genelinde yaanan kuraklk ile ilgili soruyu yantlarken, içme suyu ve enerji salanan barajlardaki doluluk oranlarnn bir önceki yl ile ayn olduunu ve bir sknt yaanmayacan, ancak sulama amaçl göletlerdeki su seviyesinin dütüünü söyledi. Gökyel, Bunlarla ilgili tedbirlerimizi aldk. Ocak ay gibi toplantlar yaptk. 11-12ye yakn Sulama Birlii bakann çardk, toplantda konutuk. Suyun ekonomik olarak nasl kullanlmas ele alnd. Tarm politikas belirlediler. Tedbirli gidiyoruz, geçen yl ne olduysa, bu yl da aynsdr. Geçen sene sulama anlamnda sknt olan yerlerde tedbirlerimiz devam edecektir. çiftçileri madur etmeyeceiz. Ufak tefek skntlar da takviyelerle çözeceiz. Abartl bir sknt yok diye konutu.

DCLE VAD PROJSNDE DOAL HAYAT

Büyükehir Belediyesinin Dicle Vadisi Projesinin alt projelerinden biri olan Dicle Nehri Yatak Düzenleme Projesi kapsamyla ilgili olarak da konuan DS Bölge Müdürü Ali Gökyel, dere yataklarnda doal hayata kesinlikle müdahale etmediklerini söyledi. Gökyel, öyle konutu:

Göründüü haliyle kalacak. Doal hayat korunacak ekilde tedbirler alyoruz. Dere yata evlidir. Sadece evli ksmn yapp brakyoruz. Su samurlar ile kaplumbaalarn engelleyecek bir ey yapmyoruz. Biz bunu yapmasaydk ne olurdu diye bakmak lazm. Bu tür dere yataklarnda 10 yl sonra olacak olan tamann yarn olmayaca anlamna gelmez. Türkiyede anlk yalarla taknlar olur. Bunun sonuçlarn Karadenizde görüyoruz. Dicle Nehrinde böyle bir hesap yapyoruz. Diyarbakr için Dicle Nehri de nimet gibidir. Dünyada bakld zaman böyle örnekler çok az. ehrin ortasnda bir nehir geçiyor. Bunu deerlendirememisiniz. Ben bunu böyle görüyorum. Baka ülkelerde de bu tür yerleri hep korumulardr. Oradaki akmlar, düzenli akmlardr ama. Bizdeki akmlar biraz daha düzenli akm deildir. Bunu düzenli akm haline getirmek için daha da baraj yapmamz lazm ki kontrol altna alabilelim. Dicle Nehrinin biz yaptmz hesaplarda yüz ylda ve be yüz ylda su orann göz önüne alyoruz. O suyun oraya verecei ve yaylaca alan hesaplyoruz. Buralara kadar su çkarsa eer, yüz ve be yüz yldaki alanlar düünüyoruz. Bunu engellemek için de hesaplamalar sürüyor. çalmalarmz doal hayat koruyacak ekilde devam edecektir.

Ana Sayfaya Git