Barajlardaki su ürünlerinden ekonomiye yıllık 940 milyon lira katkı

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "DSİ'nin kullanımında bulunan baraj ve göletlerde gerçekleştirilen su ürünleri üretiminin ekonomik değeri yıllık yaklaşık 940 milyon lirayı buluyor." dedi.

Haberler 20.08.2019 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünün kullanmndaki baraj ve göletlerde gerçekletirilen su ürünleri üretiminin ekonomik deerinin yllk yaklak 940 milyon liray bulduunu bildirdi.

Pakdemirli, yazl açklamasnda, baraj ve göllerin tarmsal sulamayla Türkiyenin gda güvenliinin teminat olduunu belirtti.

Baraj ve göllerin ayn zamanda balkçlk faaliyetlerine de zemin hazrladna iaret eden Pakdemirli, Bu çerçevede DSnin kullanmnda bulunan baraj ve göletlerde gerçekletirilen su ürünleri üretiminin ekonomik deeri yllk olarak yaklak 940 milyon liray buluyor. ifadesini kulland.

Pakdemirli, baraj ve göletlerde yürütülen yetitiricilik faaliyetleri neticesinde 2018de 110 bin ton su ürünleri üretimi yapldna dikkati çekerek, ticari avclk yoluyla üretime açlan 179 baraj gölünde 2018de 14 bin ton çeitli türde su ürünü elde edildiini belirtti. Pakdemirli, DSnin uygun gördüü baraj gölleri ve göletlerde özel sektör tarafndan yetitiricilik faaliyetlerinin yaplabildiini de kaydetti.

Baraj ve göletlerde 30 farkl balk türü

Türkiyede baraj ve göletlerde ekonomik deeri olan yaklak 30 farkl balk türü bulunuyor. Bu doal türlerin desteklenmesi ve balkçlk faaliyetlerinden yüksek gelir elde edilmesi maksadyla DSye ait 7 Su Ürünleri stasyonunda çalmalar yürütülüyor.

Bu istasyonlarda ylda yaklak 30 milyon pullu sazan ve 2 milyon civarnda abut bal üretiliyor. Yine ekonomik deeri yüksek olan Karaca mersini ve sivriburunun anaç aday olarak bakm ve besleme çalmalarna Amasya-Yedikr ve Bolu-Gölköy Su Ürünleri istasyonlarnda devam ediliyor.

Barajlara 575 milyon balk brakld

Etütleri tamamlanm ve stok tespiti yaplm baraj göllerinde DS tarafndan belirlenen program dahilinde düzenli balklandrma yaplyor. DS tarafndan bugüne kadar 235 baraj gölü ve çok sayda gölete deiik türde toplam 575 milyon balk brakld.

Ana Sayfaya Git